Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator LI-Ion lanterna


Postări Recomandate

Am avut o lanterna care functiona cu 2 celule Li-Ion.

Incarcarea celor 2 celule se facea cu incarcatorul format din:

1-sursa in comutatie In-100-250Vca/50-60Hz si out 4,2+/-0,5V/0,5A;

2-pt. auto sursa 12V/4,2V;

3-baza, in care cele 2 celule sunt conectate in paralel.

Am incarcat mai multi acumulatori cu ac. sistem. Este interesant faptul ca acumulatorii, chiar daca initial au tensiuni diferite, in scurt timp se egalizeaza. In timpul  incarcarii tensiunea celor 2 acumulatori este identica, pana la sfarsit.

Ma gandesc ca este o metoda f simpla de a egaliza tensiunea pe celule.

Voi ce parere aveti, ar functiona si in cazul mai multor celule in paralel (dez/avantaje), bineinteles la un curent limitat (sa zicem 0,25A/celula, ca in cazul lanternei)?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Păi fiind în paralel, cum le măsuraţi tensiunea fiecăruia, îi dezlipeaţi mereu ca să-i măsuraţi separat ? Legarea în paralel echilibrează inevitabil tensiunile a doi sau mai mulţi acumulatori.Chestia e că tot cel cu rezistenţa internă mai mică duce tot greul...

Link spre comentariu

Celulele sunt independente (nu sunt lipite), deci se pot scoate f usor si masura tensiunea lor.

In decursul unor incarcari, le-am tot scos si masurat. Tensiunile sunt identice.

Intr-adevar @Marian ai dreptate, am observat uneori, ca una din celule era un pic calduta, dupa care se racea. La sfarsitul incarcarii (4,2V), ambele aveau ac. temperatura (cred ca la sfarsitul incarcarii rezistentele interne ale celor 2 celule erau apropiate).

Ma gandesc ca (in cel mai rau caz), 0,5A/celula nu este un curent asa de mare. Am incarcator care incarca o baterie de 5 celule inseriate la 0,35A, si altul reglabil, cu care incarc la 0,6A/celula si nu a crapat nimic.

Eu vad fenomenul astfel:

a-in primul moment celula cu tensiune mai mare si alimentatorul incarca celula cu tensiune mai mica;

b-se incarca celula cu rezistenta interna mai mica (pana la o tensiune U1), dupa care tot curentul alimentatorului este furnizat celulei cu Ri mai mare;

c-si tot asa pana la sfarsitul incarcarii.

Este ca si cum 2 indivizi ar avea de parcurs o anumita distanta, unul pe jos (Ri mare), celalalt cu bicicleta (Ri mic). Cel cu bicicleta parcurge o bucata de drum, dupa care se opreste si il asteapta pe celalalt si tot asa pana parcurg intreaga distanta.

Poate este gresit ce afirm, de aceea astept si parerile voastre.

Va multumesc 

 

Editat de vera
Link spre comentariu

Cele 5 celule inseriate au BMS pe ele. Celalalt incarcator este unul facut de mine, cu 317 (schema de pe elforum), cu care incarc si celule cu BMS si fara.                  

Intr-adevar la acesta apar diferente de tensiune pe celulele fara BMS.

Cu incarcatorul de lanterna, acum am masurat, apar diferente de tensiune de cel mult 10-20 mV (ex 3,85V si 3,87V).

Link spre comentariu

Am rezolvat problema diferentei intre celule, de 10-20 mV. Baza incarcatorului avea (-) dus de la mufa , prin cablaj la celule , in timp ce (+) era dus de la mufa, prin niste firicele ff subtiri (cred ca 7x0,05 sau mai putin) la o celula si de la aceasta la cealalta. Culmea este ca lungimea firicelelor este egala, deci se puteau conecta de la (-), cate un fir la cele 2 celule.

Am refacut legaturile cu conductori 0,25mmp si totul este OK-atat in timpul incarcarii cat si la final, tensiunea pe cele 2 celule este identica.

Link spre comentariu

PS-acum incarc acc Li-Ion, 2xparalel+2xserie, fara BMS. La inceput era o mica diferenta de tensiune intre celulele cuplate in serie, dupa care aceasta s-a micsorat, in timpul incarcarii. Sunt curios la sfarsit ce voi masura.

Va tin la curent.

Link spre comentariu

 Vera.Până la urmă ai o încărcare normală LiIon datorită BMS-urilor de pe celule.Cu încărcătorul 317 e chiar riscant să încarci mai multe celule neprotejate.

 Privitor la fenomenul amintit de tine nu prea e aşa.Tu ai un nod de intrare curent care se ramifică pe celule.Curentul circulă din start pe toate celulele,evident cu valori diferite.Suma curenţilor prin celule este egală cu curentul de intrare în nod.

Link spre comentariu

Cu BMS am niste acumulatori si incarcatorul de la un aspirator nemtesc. Restul nu au BMS.

Ai dreptate partial. daca am 2 celule cu tensiuni diferite, am 2 generatoare si un consumator (celula cu tensiune mai mare si incarcatorul). Dupa, exista un singur generator (incarcatorul) si 2 consumatori care initial au Ri diferite. La sfarsitul incarcarii, se pare ca valorile ac. Ri se apropie f mult.

Acum pe cele 4 celule (serie/paralel), am 4,1 si 4,15V, curentul fiind de aprox. 0,3A/celula (tensiunea nu depaseste 2x4,2=8,4V).

La alimentatorul de lanterna, acum, cele 2 celule paralel, au fix 4,11 V fiecare.

Toate celulele sunt reci (nu ca gheta, ci la temperatura camerei).

 

.

Editat de vera
Link spre comentariu

Fiind f cald si neputand lucra afara, azi toata ziua am incarcat celule Li-Ion. Am tras urmatoarele concluzii:

a-incarcare 2 celule in paralel-celule noi, celule vechi sau amestecate, la sfarsitul incarcarii toate aveau tensiuni egale (4,2V). Este adevarat ca la varianta celula noua+veche, cea noua s-a incalzit usor, dar nu cred ca a fost un stres prea mare, avand in vedere ca in cel mai defavorabil caz curentul nu depasea 0,5A. Este clar ca ac. metoda nu se preteaza la incarcare rapida, cu curent mare;

b-incarcare 4 celule serie/paralel-la celulele noi, la sfarsitul incarcarii am avut o diferenta de tensiune de 10 mV (4,2-4,21V). La celulele vechi, dezastru, diferenta de tensiune  de pana in 50 mV. Clar,la incarcarea in serie este necesar BMS-ul.

Editat de vera
Link spre comentariu

Azi am desfacut un acumulator Li-Ion Toshiba, model PA3357U-1BRL, de 10,8V/8,8Ah, format din3 serii a 4 celule in paralel.

La ac. acumulator este monitorizata tensiunea pe celule (BMS), temperatura printr-o siguranta termica de 85 grade Celsius si curentul total prin relee termice. Siguranta si releele sunt inseriate, prin ele facandu-se incarcarea si descarcarea acumulatorului.

Se pare (cred eu) ca pt. peroducator esentiala este temperatura la care ajunge celula Li-Ion (ca sa nu explodeze), dupa care tensiunea si la sfarsit curentul prin fiecare celula in parte (normal ca un curent exagerat incalzeste celulele si declanseaza releele sau siguranta termica).

De aici trag concluzia ca incarcarea in paralel este fezabila, fara  relee si sigurante termice, daca se limiteaza curentul de incarcare/descarcare la valori sub cele limita ale celulei Li-Ion.

Gresesc oare?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări