Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 17PW20.1 ( LCD Vestel )

ROBEERT

Postări Recomandate

Buna seara tuturor. Aceasta sursa are defectul ei tipic si anume: PFC-ul nu intra corect in functiune ( in cazul meu, aveam cca. 340 volti ). Se stie ca trebuiesc scoase rezistoarele R817, R818 si R819 si trebuiesc schimbate si mai mult decat atat, trebuie curatata bine si placa in zona rezistoarelor. Cele trei rezistoare sunt 3X620K. In schema sunt 3X330K. Din cate imi amintesc, a explicat cineva pe forum care este tensiunea corecta din pinul 1 al controlerului IRF7314 ( practic acest asazis controler, este un dual mosfet ). La mine, in pinul 1 al acestui IRF, am cca. 2,5 volti, ceea ce este incorect. Aceste rezistoare de 3X620K nu am de unde sa le procur. Am pus si eu doua de 1M in serie. Schema este in attach. Acum, in momentul de fata, PFC-ul ridica tensiunea la cca. 400,6 volti. Ceea ce am observat, oricum tatonez rezistoarele, ridicarea tensiunii PFC se modifica, pe cand, in pinul 1 al asazisului controler, tensiunea ramane tot de 2,5 volti. Acum, dupa cele spuse, ce parere aveti? Este ok tensiunea de 400,6 volti? Din cate imi amintesc, acest PFC trebuie sa urce tensiunea la cca. 390 volti. Si totodata, poate imi aminteste careva ce tensiune trebuie sa am in pinul 1 al controlerului PFC. 

Multumesc.

17PW20.1.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ROBEERT

7

• ferentdaniel1

5

• dumitrumy

4

• sesebe

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu cred ca este dual tranzistor. Nu are cum funcționa cu tranzistori acolo. 

Oricum măsurătorile cu multimetrul sint irelevante în cazul SMPS-urilor. Inafara de citeva valori (referință, tensiunea de ieșire, etc) măsurătorile cu multimetru sint irelevante. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Nu cred ca este dual tranzistor. Nu are cum funcționa cu tranzistori acolo. 

Teoretic asa ar fi normal. Orice mosfet de comutatie intr-o sursa in comutatie, este comandat de un controler, dar, ia uitati acel IRF aici: https://www.google.com/search?q=IRF7314&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk02pc0C92YqxON_xMjmC06PZs6xqCA:1623790574515&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=e6Db62DqIo3jLM%2CO1Pj_z3TdayR0M%2C_&vet=1&usg=AI4_-kSX01PQb-BfoHHTbDJ3O-s16vS_TA&sa=X&ved=2ahUKEwjHo4ijw5rxAhVS_ioKHZGyBQsQ9QF6BAgPEAE#imgrc=e6Db62DqIo3jLM

Si mie mi se pare ciudat acest lucru.

Link spre comentariu

Nu ma intereseaza ce scrie pe el si pe net. Ideea este ca schema aia nu are nici o noima, nu poate functiona daca acolo este un MOS_FET dual. Pur si simplu nu poate oscila, nu are cine sa creieze oscilatia din care sa derive PWM-ul prin MOS-ul de putere.

Acolo este un controler ceva marcat ca si MOS-FET special ca sa induca in eroare si sa nu poata fi copiata/reparata schema.

Link spre comentariu

IRF7314 = dual mosfet

configurat in schema sa lucreze ca si un controller, o spurcaciune de schema turceasca...:qetrwe

Editat de Costica Tv
Link spre comentariu
Acum 6 ore, bolek a spus:

Si pune rezistentele de feedback cum trebuie ca o sa o ia tensiunea pfcului pe camp si mai pocnesc si altele dupa aia.

TV rezolvat. Am pus in serie doua rezistoare de 30K si una de 1,8Mohmi. Deci, 1,860Mohmi. 620X3 tot 1,860Mohmi fac. L-am nimerit la mustata. Acum am 394,5 volti pe etajul PFC ( tensiune corecta ). 

Multumesc domnilor pentru raspunsuri.

Acum 5 ore, dan cod a spus:

IRF7314 clar este mosfet, folosesc de câțiva ani asa ceva destul de multe. Sincer în tvuri nu l-am întâlnit. 

Dar mosfetul dual nu are cum sa joace rolul de controler sursa in comutatie ( vorba domnului Sesebe ), dar vad ca in aceasta schema, " se cam contrazic legile fizicii ". 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, bolek a spus:

Posibil Ncp1608bdr2g

S-o ia naiba de sursa. Mai este un model tot 17PW20 care, etajul PFC este echipat cu controlerul FAN7529. Stiam eu ceva in acest punct de vedere, dar uitasem. Acolo trebuie ca tensiunea in pinul 1 sa nu depaseasca 2,7 volti ca altfel, adio functionare atat PFC, cat si sursa de putere. Aceasta tensiune in pinul 1, trebuie sa fie de cca. 2,5 volti. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, ROBEERT a spus:

TV rezolvat. Am pus in serie doua rezistoare de 30K si una de 1,8Mohmi. Deci, 1,860Mohmi. 620X3 tot 1,860Mohmi fac. L-am nimerit la mustata. Acum am 394,5 volti pe etajul PFC ( tensiune corecta ). 

Multumesc domnilor pentru raspunsuri.

Dar mosfetul dual nu are cum sa joace rolul de controler sursa in comutatie ( vorba domnului Sesebe ), dar vad ca in aceasta schema, " se cam contrazic legile fizicii ". 

Acum 2 ore, ROBEERT a spus:

S-o ia naiba de sursa. Mai este un model tot 17PW20 care, etajul PFC este echipat cu controlerul FAN7529. Stiam eu ceva in acest punct de vedere, dar uitasem. Acolo trebuie ca tensiunea in pinul 1 sa nu depaseasca 2,7 volti ca altfel, adio functionare atat PFC, cat si sursa de putere. Aceasta tensiune in pinul 1, trebuie sa fie de cca. 2,5 volti. 

Nici voi nu stiti care este controlerul s-au trz de putere,controlerul poate fi format din m-ai muti tranzistori si R,C,D. S-au un circuit integrat care le cuprinde pe toate.Cat tine de mosfet poate fi si dual in limita puterii de consum de tip SMD cu radiator prin cositorire...Pe vremuri la tv CRT foloseam doi tranzistori in paralel (traful de linii cadre avea consum m-ai mare si nu se gaseau...):) Dar controlerul stabileste ce face trz de putere catre sursa secundara.:88

Link spre comentariu
1 hour ago, ferentdaniel1 said:

Nici voi nu stiti care este controlerul s-au trz de putere,controlerul poate fi format din m-ai muti tranzistori si R,C,D. S-au un circuit integrat care le cuprinde pe toate.Cat tine de mosfet poate fi si dual in limita puterii de consum de tip SMD cu radiator prin cositorire...Pe vremuri la tv CRT foloseam doi tranzistori in paralel (traful de linii cadre avea consum m-ai mare si nu se gaseau...):) Dar controlerul stabileste ce face trz de putere catre sursa secundara.:88

Ce faci straine la poarta mea...e vai s-amar de noi...intrebare: fii cinstit si spune drept, cate display-uri lcd ai mai reparat intre timp in lada frigorifica ?  :rade:

Editat de Costica Tv
Link spre comentariu

Deci este clar.

Este un controler FAN7529 remarcat pt a pune in dificultate depanatorii. 

IRF7314 plasat in sursele 17PW20.1 (si poate si in altele) pe rol de controler PFC este defapt FAN7529.

Link spre comentariu
20 hours ago, ROBEERT said:

In schema asa arata IRF7314, dar tu te-ai uitat sa vezi ce scrie pe capsula ?, daca da si scrie IRF7314, atunci cel mai bine ar fi fost sa-l d-ai afara si sa-l masori ca sa te convingi daca e sau nu dual mosfet.....sa caut ca stiu ca aveam si eu o sursa 17PW20, daca are IRF7314..........

Editat de Costica Tv
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări