Shambala Postat Iunie 15, 2021 Partajează Postat Iunie 15, 2021 Acum 5 ore, hpavictor a spus: Unii dintre useri , chiar înțeleg ce înseamnă o putere disipată mai mare de 40W ... Ba chiar au realizat amplificatoare cu o putere mult mai mare , în clasa A . Ei, eu am scris pt ceilalti Fara gluma, topicul vad ca este citit, si sunt sigur ca va fi citit si de multi pasionati sau electronisti mai putin avansati decat dvs, cei "grei". In special pt ei am scris acele randuri, pt ca deja am fost rugat "sa reglez biasul la 26mV" la un amplificator venit la revizie... Da, Marian, optimul teoretic va fi probabil pe la 20-22mA, sau poate chair 18mA, nu poti sti exact pana nu testezi. Dar acest punct de plecare teoretic este doar pt proiectanti si nu pt aparate deja construite. Asta incercam sa subliniez. Link spre comentariu
merck Postat Iunie 15, 2021 Partajează Postat Iunie 15, 2021 11 minutes ago, Shambala said: pt ca deja am fost rugat "sa reglez biasul la 26mV" la un amplificator venit la revizie... Pune schema aici ca sa discutam pe ceva practic. Mai facem o simulare, daca nu li se apleaca la unii . Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 15, 2021 Partajează Postat Iunie 15, 2021 Daca tranzitorii aveau catod in loc de emitor, se facea o "punte" cu cei iubitori de tuburi si cu cei "26mV" ai lor. Se vezi atunci animatie pe acest topic. Link spre comentariu
KISS Postat Iunie 15, 2021 Partajează Postat Iunie 15, 2021 4 minutes ago, Marian said: Bias inseamna polarizare. Si e gresit pe naiba, doar pentru ca tu nu ai capacitatea intelectuala sa intelegi, nu inseamna ca principiul e gresit! Nici vorba! Pentru ca indiferent care este tensiunea de alimentare, dimensionezi etajul final si racirea astfel incat sa faca fata la stresul maxim pentru alimentarea si sarcina date, iar punctul ala de stres maxim e mult peste cei 260mA. Apoi, nu te obliga nimeni sa pui rezistente de 100m, poti la fel de bine sa pui 330m, si scazi curentul de mers in gol de mai bine de 3 ori; sau chiar 470m si scazi curentul si mai mult, si n-ai stres cat priveste impedanta de iesire mai mare, asta e oricum strict controlata de nivelul de reactie negativa. Si nu in ultimul rand cei 26mV reprezinta un punct optim teoretic, unul care in practica se loveste de niste limitari, care limitari scad punctul ala optim pe la 20mV, poate putin mai sus ( 21, 22... ). Sigur, astea sunt chestiuni care nu se explica in sfintele manuale de service, deci nu exista, si oricum te depasesc asa ca cel mai probabil mi-am irosit din nou timpul dezmintind niste minciuni... Tu n-ai vazut nici 1% din cate amplificatoare am reparat eu. Inca joci la ''amatori''. La AB class bias_ul se regleaza astfel incat sa dispara distorsiunile de crossover. Si nu e vreo valoare fixa, depinde chiar de finali. Se vede bine pe osciloscop cu semnal sinus/20KHz sub 1W la iesire. Pe analizorul de spectru (pe care tu l-ai vazut doar in poze pe net) se observa diminuarea armonicii a 2-a, H2, cand e atins punctul optim de bias. Ti-as recomanda sa citesti despre ce au facut John Curl, D'Agostino, Pass...eventual sa-ti arunci un ochi pe schemele de la Madrigal, Parasound, Krell, Threshold, Pass Labs, ca sa nu mai zic de Accuphase, Onkyo (unde am lucrat 5 ani), Yamaha, Denon...etc. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 15, 2021 Partajează Postat Iunie 15, 2021 1 minute ago, KISS said: Se vede bine pe osciloscop cu semnal sinus/20KHz sub 1W la iesire. Pe osciloscop sinusoida se drege la fel de bine si cu 5mA, si cu 50mA curent de mers in gol. 2 minutes ago, KISS said: Tu n-ai vazut nici 1% din cate amplificatoare am reparat eu. Cuvantul cheie fiind "reparat". Discutia este despre proiectare insa, iar asta te depaseste. PS: Sunt doar unul dintre muuuuultii elforumisti care nu au analizor de spectru, pentru asta insa avem teoria si simularile, stii cam pe unde te afli si fara analizor. Majoritatea nu construim amplificatoare pentru competitii pe criterii de thd sau dispuneri armonice, ci construim din placere, daca nu ai 4 zero-uri in loc de 3 dupa virgula nu-i nici o tragedie. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 15, 2021 Partajează Postat Iunie 15, 2021 " Bias inseamna polarizare. Si e gresit pe naiba, doar pentru ca tu nu ai capacitatea intelectuala sa intelegi, nu inseamna ca principiul e gresit!" Dacă scriam eu asa ceva pe secțiunea de tuburi..... incasam o mare pauza pe forum Link spre comentariu
KISS Postat Iunie 15, 2021 Partajează Postat Iunie 15, 2021 3 minutes ago, viobio said: " Bias inseamna polarizare. Si e gresit pe naiba, doar pentru ca tu nu ai capacitatea intelectuala sa intelegi, nu inseamna ca principiul e gresit!" Dacă scriam eu asa ceva pe secțiunea de tuburi..... incasam o mare pauza pe forum NU, ca doar el are voie sa jigneasca si nu-l faulteaza nimeni. O sa caut print_screen_ul ala unde intreba ''ce sunt aia tranzistori complementari''...era prin 2007-2010. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 15, 2021 Partajează Postat Iunie 15, 2021 Acum 1 minut, KISS a spus: NU, ca doar el are voie sa jigneasca si nu-l faulteaza nimeni. O sa caut print_screen_ul ala unde intreba ''ce sunt aia tranzistori complementari''...era prin 2007-2010. Singurul infailibil care a reușit să închidă o secțiune a forumului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 15, 2021 Partajează Postat Iunie 15, 2021 (editat) Eu zic că trebuie deschisă si o noua sectiuni pe acest forum: "Amplificatoare digitale". Observ că la cele analogice (lampi sau siliciu) se pricepe prea multă lume. Si din atata pricepere se ajunge să se jinească. Cel putin la cele software o să fie "ciocu" mai mic. Si nici "26mV" nu o sa fie motiv de jigniri Editat Iunie 15, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
Shambala Postat Iunie 15, 2021 Partajează Postat Iunie 15, 2021 Topicul se inchide. Link spre comentariu
Postări Recomandate