Mircea Postat Iunie 13, 2021 Partajează Postat Iunie 13, 2021 Bravo, Victore! Asta da postare, bine ai revenit pe forum cu postari d-astea! Link spre comentariu
merck Postat Iunie 13, 2021 Partajează Postat Iunie 13, 2021 Pana si o femeie l-ar fi combatut! Nu stie ea cei ala Slew Rate, dar stie sigur ca trebuie sa fie cat mai mare!!! Link spre comentariu
Sharky Postat Iunie 13, 2021 Partajează Postat Iunie 13, 2021 Nu stiu ce atata tam tam. Cand treci prin zero nu mai esti in clasa A. Daca esti in clasa B perfecta 0 e in ....0V si ai niste tranzistoare perfecte, evident. Cu cat dai curent de mers in gol cu atat ai o fereastra. Cand iesi din fereastra unul din tranzistori se inchide. Ca sa nu iesi din fereastra trebuie ca varful de tensiunea/curent sa fie sub bias, deci nu prea ai cum decat daca asculti incet sau daca ai un bias aberant de mare. Ce mai conteaza ce frecventa e calare peste alta? Privestin domeniul timp, ca pe osciloscop, cat timp sari calu ai trecere prin zero, si audiofilu daca stie asta imediat zice ca nu suna bine. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 13, 2021 Partajează Postat Iunie 13, 2021 (editat) Întrebare didactică care poate lamuri în mod clar ( prin analiza răspunsurilor corecte ) pe toți cei ce nu au înțeles avantajele metodei de calibrare a curentului de repaus prin metoda " 26 mV " : Dacă amplificatorul meu ( clasa AB ) are patru perechi de final bipolari în configurația Darlington triplet , rezistențele de emitor au 0,1 ohmi , amplificatorul este alimentat la tensiunea de +/-63V și folosesc metoda de calibrare a curentului de bias " 26 mV " , până la ce putere funcționează în clasa A ? Desigur , putem să excludem ( sau nu ) problemele despre disipația pe rezistentele de emitor , rezistența termică a radiatorului și a contactului dintre tranzistoare și radiator , temperatura ambiantă din camera de audiție etc . Dar astea sunt amănunte pentru un alt nivel , din liga mare . Rog insistent să nu insistați dacă nu înțelegeți sensul cuvintelor ... Vă rog să faceți o analiză comparativă prin verificarea valorii puterii în clasa A a unui alt amplificator oarecum mai cunoscut D-voastră , spre exemplu amplificatorul SARA , desigur cu valorile standard recomandate in proiectul lui Raimond . Editat Iunie 13, 2021 de hpavictor Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 13, 2021 Partajează Postat Iunie 13, 2021 (editat) 1W si fo XXmW bani de buzunar. Am considerat 8R sarcina. LE: Nu mai scrie nimeni, vor sa fie numai raspunsul meu gresit? Editat Iunie 13, 2021 de Mircea Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 13, 2021 Partajează Postat Iunie 13, 2021 Păi să calculeze Raimond , că el a proiectat SARA, cunoaște valorile folosite in ultimele variante ( cele nepublice ) , nu cele popularizate în prima schemă ... să vedem dacă " bate " cu recomandarea " First Watt " a lui @PAPA ... Eventual să învățăm cum se procedează astfel încât să ne apropiem cât de cât de conceptele celor doi experți ( Robert Cordell și Nelson Pas ) , abia după aia vedem de ce și cum se zbate audiofilia pe plaiurile mioritice . Nu atac pe nimeni , este doar un punct de vedere tehnic , asemănător cu cel al rabinului din banc : toți au dreptate ! Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 14, 2021 Partajează Postat Iunie 14, 2021 (editat) Hai sa mai " dau din casă " câteva amănunte tehnice ... In documentul care descrie munca lui Oliver Barney , în ultimele două paragrafe din pagina 3 , se specifica foarte clar că valoarea optimă este undeva intre 13 mV și 26 mV . Din manualul de service folosit drept sursă de " inspirație " pentru etajul final folosit in amplificatorul meu am găsit că valoarea recomandata ( pentru rezistențe de emitor de 0,1 ohmi , patru perechi de finali , +/-63 V ) este de 14 mV . Asta ca nu să credeți că totul e bătut în cuie la fix 26 mV ... sau că cineva a ajuns pe lună cu ajutorul unei locomotive cu aburi . Nu . Era o locomotivă diesel - electrică ! Sper că știți de glumă . Cross-Over-Distortion-in-Class-B-Amplifiers.pdf Editat Iunie 14, 2021 de hpavictor ... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 14, 2021 Partajează Postat Iunie 14, 2021 Victor, dispiatie de 130w pe fiecare canal ? 260w in stereo ? Oho... ai nevoie de radiatoare serioase. In privinta calcului e simplu. 0,26A/ramura ori 4= 1A daca rotunjim. De aici incolo e simplu, imparti la 1,41 curentul, il inmultesti cu 2 ca sa ajungi la limita clasei A si la final aplici formula puterii cu rezistenta de 8ohm. Daca am calculat bine cu ochiii crapati de somn subt cam 16w in clasa A. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 14, 2021 Partajează Postat Iunie 14, 2021 Toată lumea are dreptate , vorba rabinului din banc ! Curentul ( în varianta originală , descrisă în manualul de service ) este 14 mV / 0,1 ohmi >> 140 mA X4 = 0,56 A / braț alimentare . 63V x 0,56A = 35,28 W Randamentul in clasa A este aproximativ 30% , deci rezultă că amplificatorul funcționează primii 10W în clasa A . In varianta 26 mV , puterea va fi aproximativ 20W în clasa A , ceea ce implică răcire activă , cu ventilatoare la care se controlează debitul de aer prin variația tensiunii de alimentare , proporțional cu temperatura . Dacă am greșit undeva , îmi cer scuze ... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 14, 2021 Partajează Postat Iunie 14, 2021 Acum 32 minute, hpavictor a spus: Toată lumea are dreptate , vorba rabinului din banc ! Curentul ( în varianta originală , descrisă în manualul de service ) este 14 mV / 0,1 ohmi >> 140 mA X4 = 0,56 A / braț alimentare . 63V x 0,56A = 35,28 W Randamentul in clasa A este aproximativ 30% , deci rezultă că amplificatorul funcționează primii 10W în clasa A . In varianta 26 mV , puterea va fi aproximativ 20W în clasa A , ceea ce implică răcire activă , cu ventilatoare la care se controlează debitul de aer prin variația tensiunii de alimentare , proporțional cu temperatura . Dacă am greșit undeva , îmi cer scuze ... Disipatia pe anal este dubla pentru repaus deoarece precizezi faptul ca alimentarea este simetrica, deci ai si -63v. Practic ai 63V*2=126V rail-to-rail. Inmultit cu 0,56A= 70w rotunjit, disipatie pe un canal. Adevarul este ca la SARA, atat in simulare cat si in practica, masurat si vizualizat THD-ul cu QA401, cele mai mici distorsiuni sunt la .... 0,13mV ! Dar daca e moda cu 0,26mV, 0,26 sa fie :) Personal prefer sa urc peste punctul clasei B-optim, cat ma lasa radiatorul, din considerentele de "golaneala" pe care le-am precizat mai sus. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 14, 2021 Partajează Postat Iunie 14, 2021 Acum 5 minute, sk24bpo a spus: Disipatia pe anal este dubla pentru repaus deoarece precizezi faptul ca alimentarea este simetrica, deci ai si -63v. Practic ai 63V*2=126V rail-to-rail. Inmultit cu 0,56A= 70w rotunjit, disipatie pe un canal. Adevarul este ca la SARA, atat in simulare cat si in practica, masurat si vizualizat THD-ul cu QA401, cele mai mici distorsiuni sunt la .... 0,13mV ! Dar daca e moda cu 0,26mV, 0,26 sa fie :) Personal prefer sa urc peste punctul clasei B-optim, cat ma lasa radiatorul, din considerentele de "golaneala" pe care le-am precizat mai sus. Disipația pe ambele ramuri de alimentare e una , dar puterea de ieșire este fix proporțională ( dependentă ) doar cu puterea disipată independent pe fiecare alternanță . Nu comentez despre puterea total disipată de radiatoare , vezi anunțul anterior legat de habarnismul celor care nu au proprietatea termenilor utilizați în acest subiect . Da , oarecum cumva ai perfectă dreptate ( lucrezi la ANAF ? ) disipația totală e una , dar disipația utilă ( cea care ne interesează pe noi ) e alta ... sper că am dreptate și nu mă fac de basme . Aștept alte confirmări / infirmări ale unor useri mai carturari , ale căror afirmații legate de partea numerică a discuției de mai sus nu poate fi pusă la îndoială , că de aia părerea mea este o simplă părere didactică , așa cum am menționat anterior , probabil toți au dreptate ... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 14, 2021 Partajează Postat Iunie 14, 2021 Da,da,da, puterea utila la sarcina este cea de care vorbit. Eu am crezut ca vrei sa specifici si puterea disipata atunci cand ai precizat despre cei 35w. De fapt aceasta valoare ai folosit-o doar ca baza de calcul pentru puterea utila. Eu am inteles gresit. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 14, 2021 Partajează Postat Iunie 14, 2021 (editat) CITAT: In privinta calcului e simplu. 0,26A/ramura ori 4= 1A daca rotunjim. De aici incolo e simplu, imparti la 1,41 curentul, il inmultesti cu 2 ca sa ajungi la limita clasei A si la final aplici formula puterii cu rezistenta de 8ohm. Daca am calculat bine cu ochiii crapati de somn subt cam 16w in clasa A. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT---este nevoie si de curent: Editat Iunie 14, 2021 de dumitrumy Link spre comentariu
Postări Recomandate