Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Consideratii privind reglarea curentului de mers in gol (26mV)

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Acum 41 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

"Da" si la "Hiraga the best of..." ?

La Hiraga (dacă ne referim la cel la care am deschis și eu topic acum nu mult timp) etajul de ieșire este compus din doua surse de curent constant la care se modifica "referință" în funcție de semnalul de întrare. Este un amplificator preponderent cu ieșire în curent și deci nu se aplica teoria postata și discutata aici. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 114
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

14 minutes ago, KISS said:

merck_ule...daca ai ceva concret de spus despre bias...scrie..daca nu..lasa-ne cu off_topicul tau.

Pai eu am fost singurul de aici care ti-am propus ceva concret: ia una bucata amplificator Hi-End, pui schema , faci odata reglajul de bias cum scrie manualul de service, masori distorsiunile, apoi refaci reglajul pentru 26mV si masori inca o data distorsiunile. 

@Marian daca tin bine a si simulat asta, dar cum tu si multi altii nu agreati simularile, nu avem nici o alta dovada sa prezentam deci ramane sa faci tu masuratorile practic.

Nimeni de aici nu detine analizor de spectru + scula Hi-End + service  manual pentru a face acest lucru, ca daca exista de mult apareau masuratorile. Tu zici ca ai cu ce ... dar nu pui, de ce? 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

Curios este ca nu apar masuratori facute cu analizorul de spectru in ambele cazuri: manual service versus 26mV pe scule din alea Hi-End! 

Pfoai de mine, tu nu iti dai seama ce ceri aici. 

Cand am cerut eu sa imi demosntreze, cu masuratori, ca sursele in comutatie sunt un dezastru pentru audio, s-a lasat cu scandal si mi-a dat validae ban 3 zile. Dupa aia o dadea der_doktor in diverse ca el s-a oferit sa imi masoare mie nu stiu ce amplif  bla, bla...

Editat de maxente
Link spre comentariu

Pai altfel ce facem? Asteptam pareri (cum vrea KISS) si apoi le numaram si in functie de majoritate dam verdictul???

Stiinta nu merge pe numarul de pareri. 

@hpavictor a pus doua documente, care nu-i de acord cu ce scrie acolo, sa combata cu probe (masuratori, simularim sau alte formule) nu cu gargara!

Editat de merck
Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

La Hiraga (dacă ne referim la cel la care am deschis și eu topic acum nu mult timp) etajul de ieșire este compus din doua surse de curent constant la care se modifica "referință" în funcție de semnalul de întrare. Este un amplificator preponderent cu ieșire în curent și deci nu se aplica teoria postata și discutata aici. 

@sesebe desi nu sunt de acord cu parerea ta, chiar si la Hiraga-8W, sau la alta class A, bias_ul are rolul sau. Ca nu vezi tu nici o schimbare  pe osciloscop, e alta poveste.

Astept parerea altor colegi legat de bias...clasa A, clasa AB, chiar B, daca a intalnit cineva. 

Link spre comentariu
12 minutes ago, Mircea said:

Acum vad eu ce a pus Victor, eram orb ieri :56

Ce ai vazut? Ce este pus mai jos in rosu?

On 5/29/2021 at 4:02 PM, KISS said:

Doar aia care n-au reparat amplificatoare adevarate cred in cei 26mV sugerati de Cordell. Cand se vor intalni cu amplificatoare facute de Yamaha, Sony, Technics sau Accuphase, o sa observe ca e o prostie.

Link spre comentariu

Eu cand imi permite radiatorul depasesc substantial cei 26mV pentru a trage in clasa A frecventele mai mari de 2khz, frecvente care devin din ce in ce mai directive si care deranjeaza mai usor daca sunt distorsionate. Apoi un bias mare tine temperatura in pastila mult mai constanta, acolo variatiile fiind mult mai mari si mai rapide ca in radiator unde se beneficiaza de inertia termica mare. Si in alimentare sunt beneficii, impedanta ei ramane mai constanta reducandu-se distorsiunile si oscilatiile tranzitorii(tip burst). In electronica audio sunt multe situatii in care "se joaca cu manta" pentru a atinge anumite scopuri.

Link spre comentariu
1 hour ago, sk24bpo said:

Eu cand imi permite radiatorul depasesc substantial cei 26mV pentru a trage in clasa A frecventele mai mari de 2khz, frecvente care devin din ce in ce mai directive si care deranjeaza mai usor daca sunt distorsionate. Apoi un bias mare tine temperatura in pastila mult mai constanta, acolo variatiile fiind mult mai mari si mai rapide ca in radiator unde se beneficiaza de inertia termica mare. Si in alimentare sunt beneficii, impedanta ei ramane mai constanta reducandu-se distorsiunile si oscilatiile tranzitorii(tip burst). In electronica audio sunt multe situatii in care "se joaca cu manta" pentru a atinge anumite scopuri.

26mV pe cati ohmi?

Cand e setat un bias in clasa  A...amplificatorul reda toata gama de frecvente in clasa A, nu numai cele peste 2KHz.

Link spre comentariu

Temperatura in capsula constanta cu bias mare: - duma! Ajunge sa vina un spitz de 2A si deja dai totul peste cap.

26mV nu conteaza la ce ohmi pe rezistenta, pt ca aici e vb de o tensiune. Cu cat mai mica rezistenta cu atat mai mare curentul. Pt ca reactia negativa e data de caderea de tensiune pe Re care merge inapoi spre Ube, de aia daca pui rezistente mari in emitori totul e mai stabil.

Da exista deriva termica, mai degraba asta ar mai conta la acesti mV. Si e vb de polarizarea in gol deci probabil regimuri de sub 0.5A. Ca nu polarizeaza nimeni la 2A in gol ca sa zici ca se mai schimba si beta si ft incat sa conteze la diverse.

Hai mai, trebuie sa va zica astea un amator care nu a mai lucrat de o groaza de vreme ceva?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Shalom

Am o rugăminte către moderatorii acestei secțiuni, să șteargă id-meu ca inițiator al acestei discuții, nu eu am deschis discuția asta despre constanta "26mV". 

Allahu Akbar! 

Link spre comentariu
Vizitator viobio

"Nimeni de aici nu detine analizor de spectru + scula Hi-End + service  manual pentru a face acest lucru, ca daca exista de mult apareau masuratorile. Tu zici ca ai cu ce ... dar nu pui, de ce? 

Am eu ce spui in citat, dar.... de ce să îmi pierd timpul..... la câte somități în audio sunt pe secțiunea asta..... aș încarca serverul cu postări neimportante. 

Ca să îți dau o linguriță din prăjitură, dacă mărești curentul de mers în gol, astfel încât ca să ai 26mV cădere de tensiune pe rezistențele vieții..... nu îți scad distorsiunile, doar îți ajunge radiatorul mai repede la o temperatură mai mare, nici o schimbare  în spectrul armonic, test făcut de mine pe mai multe amplificatoare, la frecvențe diferite, cu aparatele de care vorbești, nu simulări. 

O discuție ar fi și clasificarea unui amplificator ca hi-end, clasificare pe care eu nu o suport, fiind o invenție de marketing, defapt cam tot ce se fabrică azi are titulatura de hi-end, altfel nu pune gusterul botul la coma care costă cât o mașină sh sau un Logan nou. 

Editat de viobio
Link spre comentariu

N am cum face manevra cu topicu de pe telefon asa de usor.

Am pus deocamdata edit.

Legat de distorsiuni, daca ai masura la nivel mic oare s ar vedea mai bine?

Dar daca ai masura un etaj repetor pe emitor, fara reactie. Cred ca acolo s ar pune in evidenta.

Evident nu ascultam asa ceva.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

"Eu cand imi permite radiatorul depasesc substantial cei 26mV pentru a trage in clasa A frecventele mai mari de 2khz" 

Fac print la asta și o pun în ramă la mine în bunker! Asta este de premiul Nobel! 

Cu 26mV la 1589,76Hz ești în AB și la 2054,19hz in A? 

Dorine...... nu te lași nici mort de gogoși cu gaură :rade:

Acum 4 minute, Sharky a spus:

N am cum face manevra cu topicu de pe telefon asa de usor.

Am pus deocamdata edit.

Legat de distorsiuni, daca ai masura la nivel mic oare s ar vedea mai bine?

Dar daca ai masura un etaj repetor pe emitor, fara reactie. Cred ca acolo s ar pune in evidenta.

Evident nu ascultam asa ceva.

Normal că am făcut la diverse puteri, începând cu 1w, pentru că la puteri mici apar distorsiuni de crossover dacă ai un curent prea anemic prin tranzitorii finali. 

Neavând ce face într-o zi..... m-am jucat câteva ore cu trei amplificatoare. 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări