Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UN simplu invertor de sudura semipunte rezonant cu ir2153

c_anicai

Postări Recomandate

Abia am reusit sa montez o pereche de radiatoare insa oricum trebuie sa le mai dau o data jos ca n-am avut cu ce izola fata de un radiator suruburile care strang tranzistorii si n-am facut legaturile. M-am incurcat ca am avut de facut 8 piulite nituite, 4 prinse de fundul carcasei pentru picioruse si 4 pe laterale pt prins capacul. Plus de asta a trebuit sa intaresc fundul cutiei cu 2 corniere pe margini si am avut ce ma stresa pana am indoit tabla sa iasa cat de cat, trebuiau acele corniere si ca suport de piulite de prins capacul.

Nu stiu daca am procedat bine cu izolarea radiatoarelor de carcasa cu bucatile alea de tabla si benzi izolatoare doua straturi plastic de pet

IMGP3879.JPG

IMGP3880.JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 398
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

237

• digioptic

31

• dumitrumy

28

• BRANCA

24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred ca asa voi face conectarea tranzistorilor, rezistentele vor fi intre cele doua radiatoare, doar ca (+) (-) si iesirea pt. transformator vor fi in partea stanga , alta ideie mai ok nu mi-a venit.

schema montare tranzistori pe 2 radiatoare suprapuse.png

Link spre comentariu

Anicai.Dacă puneai radiatoarele renură la renură puteai să le prinzi talpa pe o placă steclotextolit.De asemeni puteai,la partea superioară să le fixezi cu două fâşii,tot steclo.

Link spre comentariu

radiatoarele le-am prins deja

dar... nu stiu unde voi pune puntea redresoare, comanda iar nu stiu unde o voi pune ori o ingramadesc in stanga ori deasupra electroliticilor, nu stiu cum o sa montez condensatorii mai ales aia mkp daca se intampla sa explodeze sa nu afecteze in jur

Nici gaura pt. cablu de alimentare sau pt mufa mama de alimentare gen pc n-am facut, nici pt intrerupator si nici pt potentiometru pe panoul frontal din cauza ca inca nu m-am gandit in ce pozitie o sa fie, poate ii cumpar un indicator lcd sa pun, inca nu m-am hotarat.

IMGP3881.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Cam toate radiatoarele sunt prinse în stilul pe care ţi l-am menţionat.

Pt cablu alimentare vezi că sunt mufe cu etanşare la articole electrice.

Puntea poţi să o pui între ventilatoare pe perete.

Era bine dacă ai putea prinde condensatoarele pe o placă steclotextolit...

LCD pentru ce?!Nu recomand.

Nu văd un softstart pt condensatori...

Link spre comentariu

schema are softstart care a fost in cutia de carton, n-am reusit inca sa mut toate componentele in cutia metalica

2153-Resonant-SIC-90a.png

Link spre comentariu

Ma misc greu, abia am montat bobina de iesire si condensatorii de rezonanta. Transformatorul o sa-l folosesc pe asta un timp fiindca ee65-ul l-am bobinat aiurea(sarma mai subtire) si dadea un pic amperajul mai slab, trebuie sa-l rebobinez insa las asta pe cand oi avea chef. Cel pe ferite de traf linii care l-am pus are si asta un dezavantaj ca-mi da doar 55 volti in schimb are amperajul mai bun.

IMGP3887.JPG

IMGP3886.JPG

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

La amorsare ajuta mult bobina, am sudat cu traf-ul ala si era ok, problema la feritele de traf linii a fost spatiu de bobinare, nu mai incape o spira in plus fiindca e la limita si nici mai mult de 100 amperi nu duce da nici nu ma intereseaza fiindca deocamdata am puse doar doua diode duble de 2x30 si nu stiu care ar fi maximul de amperaj livrat cu ele.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Nu fac cu 4 perechi de linii, folosesc deocamdata traf-ul din doua ferite linii pana reusesc sa bobinez vechiul transformator pe ee65 care l-am facut cu sarma de grosime mai mica decat trebuia si mi-a ramas cca 3mm spatiu in fereastra.

Link spre comentariu

In fine, mi-a placut gif-ul de mai sus si l-am salvat dupa un site rusesc parca, nu mai am linkul. In experimentele lor, s-a dovedit solutia castigatoare pentru un traf de putere la o topologie semipunte sau chiar punte. Mai jos o pagina dintr-un manual de service ESAB, pe vremea cand se foloseau intens MOS-urile si lucratura invertorului cu simt de raspundere. Interesante trafurile de putere cu cele patru ferite. Fereastra rezultata este mai generoasa ca la o ferita "E". Bobinarea unui traf cu ferite "E" este destul de dificila. Pe secundare se foloseste tabla de cupru, izolata cu folie intre straturi. Chinezii in cvasi-totalitatea sculelor care le arunca acum pe piata, folosesc torurile de ferita, mult mai generoase cu spatiul de bobinat. Ultimul pe care l-am luat acum, un stahlwerk trifazat de 270 Amperi, are doua toruri de ferita alaturate (se vede printr-e spirele bobinelor).

La lucrarea dvs., interesanta bobina de iesire. Are miez, sau e pe aer ? Eu m-am blocat deocamdata in asta, miezul din tole este greu si adauga la greutate. Bobinat cu cablu de sudura de 35mm2. Poate e prea gros, dar am zis sa nu risc. Nu gasesc o ferita cu sectiunea mai mare, 6-8cm2... 

model traf invertor din mai multe miezuri, gen, traf linii.pdf

Link spre comentariu

Scrie pe schemă că bobina ieşire e pe bară ferită.Să zic că am văzut mai demult o bobină ieşire fără miez,la un invertor de fabrică...

La ruşi am văzut că se bobinează pe 2-4 U-uri alăturate.Arată ca un H,iar bobina e plasată la mijloc.

Link spre comentariu
1 hour ago, BRANCA said:

Scrie pe schemă că bobina ieşire e pe bară ferită.Să zic că am văzut mai demult o bobină ieşire fără miez,la un invertor de fabrică...

La ruşi am văzut că se bobinează pe 2-4 U-uri alăturate.Arată ca un H,iar bobina e plasată la mijloc.

Merci, chiar nu am observat pe schema...:)  M-am tot concentrat pe poza colegului @c_anicai...

Eu vreau sa o fac cu cablu de sudura si nu cred ca incape mai mult de o spira, doua, pe miezurile de traf linii. Cablul are la exterior aproximativ 12mm diametru. Deocamdata ma joc cu miez de fier de la un traf de UPS, pe tole "I" de 19mm. O sa iau si cablu mai subtire si vad cum se incalzeste. Ar iesi bobina mai compacta, dar nu cu mult...

Editat de digioptic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări