Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UN simplu invertor de sudura semipunte rezonant cu ir2153

c_anicai

Postări Recomandate

Am comis-o  la calcularea sectiunii sarmelor la tot ce am bobinat pana acum, deci va rog sa ma scuzati ca am facut aceasta eroare.

Totul din cauza ca am pus valoarea pi din burta 3,4142, nu stiu de unde am scos valoarea asta cand in realitate pi este 3.14159

Deci la tot ce am bobinat pana acum si tot ce este mentionat in scheme, sectiunile la sarmele respective se inmultesc cu 0,92 si va fi valoarea reala la ce am folosit in mm²

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 398
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

237

• digioptic

31

• dumitrumy

28

• BRANCA

24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

10% mai putin si tot cam atat puterea mai mica insa e ok si asa, am mentionat sa nu ma injure unii care vor sa-l construiasca fiindca nu incapeau sectiunile la sarmele mentionate.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, c_anicai a spus:

am mentionat sa nu ma injure unii care vor sa-l construiasca 

Ai impresia ca o sa construiasca cineva astfel de improvizatii facute la nimereala? Ba e alba ba e neagra, merge nu merge... ba e sarma nu e sarma, ba e condensatorul nu-i condensatorul, ba e tranzistorul nu e tranzistorul, ba e ferita mica sau rupta, ba nu-i ferita...si tot asa!

Fara suparare...dar astea nu sunt aparate de sudura! Eu sincer nu cred ca e cineva interesat de asa ceva......improvizatii la plesneala, fara o masuratoare, fara o oscilograma, fara nimic! 

Editat de mac01
Link spre comentariu

Daca nu mi-a iesit din prima asta e, am tinut totusi sa corectez niste greseli care le-am facut in specificatii.

Important e ca am doua invertoare care sudeaza cu rutilic si bazic dupa o schema originala si nu ma intereseaza alte pareri negativiste. Va fi ultima data cand raspund la discutii neconstructive fiindca nu-mi sunt de folos.

Si e una dintre putinele scheme care se pot construi fara osciloscop, totusi ceva experienta in ale electronicii de putere in caz ca vrei sa faci imbunatatiri peste ce e deja prezentat, insa doar pentru reprodus obiectul nici asta nu e necesara, doar trebuie respectat niste reguli de bun simt privind buclele de masa si decuplarile plus reglajul corect al rezonantei desigur inainte de a inchide cutia.

Deci eu consider ca e o schema buna, simpla, usor si ieftin de depanat, nu vad de ce nu ar incerca vre-un constructor amator macar de curiozitate. Este si fiabila daca reglajele sunt facute corect si componentele sunt alese corespunzator(de exemplu la rezonanta doar condensatori polipropilena, in nici un caz poliester ca vor bubui in scurt timp).

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
On 10/28/2021 at 2:34 PM, c_anicai said:

Invertorul mic cu bazic 2,5 pe un fier ruginit

https://youtu.be/hRYkDGX0XmQ

Insa am schimbat bobina de iesire cu alta de 30 micro

20211028_103254.jpg

Ieri am folosit cablurile astea subtiri de 6mm2 fiindca mi-a fost lene sa le intind pe cele groase,

desi nu credeam inainte ca ar exista pierderi acum am vazut clar ca sudeaza putin mai prost cu cablurile subtiri.

Link spre comentariu

Problema dumneavoastra cu acele cordoane subtiri se aseamana cu alta, de ce nu merg electrozii celulozici pe aparatele mai ieftine, pai nu merg ca au nevoie de tensiune ridicata, aici s-a mai discutat.

La dumneavoastra la fel, invertorul este la limita de putere si o pierde pe cordoanele subtiri.

Link spre comentariu
On 12/3/2021 at 5:41 PM, c_anicai said:

[...]Totul din cauza ca am pus valoarea pi din burta 3,4142, nu stiu de unde am scos valoarea asta ...]

Radical din 2= 1,4142. De acolo..

Link spre comentariu

Uitasem, sunt aproape 40 ani de cand am facut un liceu si ala agricol. Doar cu electronica m-am mai lovit in acesti ani pe alocuri de fizica sau matematica, doar ca hobby insa nici asta la nivel avansat ca incep sa ma lase balamalele/cunostintele.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Cca 3 kg si ceva de electrozi consumati in cateva zile, singura defectiune a fost ventilatorul care a inceput sa scoata  o tiuuiala si l-am schimbat, inca duce. Ma refer la invertorul mic cu igbt-uri, ma impac mai bine decat celalalt cu mosfet sic.

scaun remorca.jpg

Link spre comentariu

E un stecher englezesc pus din singurul motiv ca are siguranta care n-am inclus in cutie si folosesc un adaptor sa-l pun in prize normale. 

Cand am sudat la remorcuta din poze am folosit cablu prelungitor lung, 30+25metri, uneori am avut nevoie si de cel de 25 metri si se simtea scaderea de putere mai ales la fieratanii mai groase.

schelet remorca.jpg

1.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări