Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UN simplu invertor de sudura semipunte rezonant cu ir2153

c_anicai

Postări Recomandate

• Răspunsuri 398
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

237

• digioptic

31

• dumitrumy

28

• BRANCA

24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 1 oră, dumitrumy a spus:

Vei avea 100-110V  la varf in secundar. In cele cateva oscilograme puse pe forum in timp amplitudinea era cam 70-80V din ce imi amintesc eu.

mai mult de experiment sa vad ce am gresit data trecuta in incercarile mele, alt invertor nu-mi mai trebuie ca deja am doua  facute, cu tensiunea pe iesire am sa vad cum sta treaba si nr de spire 24 primar si 8 secundar am vazut pe un forum rusesc unde se discuta depre acest invertor

1 oră în urmă, cristi7521 a spus:

@c_anicai pentru 50kHz erau de ajuns 18 spire primar cu 6 secundar.

hopa ... inseamna ca la semipuntea mea puteam pune 9 spire in primar la ee65 in loc de 11?

Link spre comentariu

nu stiam ca telwin face si cu un singur igbt, mersi.

Pe moment nu e mare bai ca am dat 11 spire, dupa ultimele schimbari frecventa e intre 40 si 50 Khz, posibil sa ma duc mai jos,  am avut crestere de putere fiindca initial la inceputul experimentelor mergeam intre 60 si 70 Khz si puterea era mai mica. Din cat im iamintesc 8-9 spire este si la chinezesti pe tor.

Nici nu mai am sarma subtire pt rebobinat, pe moment am doar de 1 si 1,5 si asta groasa cred ca nu e prea ok.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Am vazut ca rusii pentru forward folosesc pentru ee65 sarma de 1,5mm, primarul bobinat cu 2 fire si secundarul cu 9, deci cca 3,8 mm² primarul si 17 mm² secundarul,

Raportul sectiunilor 1/5 la raportul de transformare 3/1 e ceva normal?

Ce am bobinat pana acum am pastrat acelasi raport la sectiune fire ca la transformare, ....... cine greseste ?

Efectul pelicular nu face probleme la sarma de 1,5mm?

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Transformatorul de mai sus se vede ca e bobinat in primar cu un singur fir de 2.5-3mm.

Consider ca raportul sectiunilor trebuie sa corespunda raportului de transformare, de fapt primarul ar trebui sa aiba sectiune mai mare deoarece nu are unde disipa puterea, secundarul este ventilat si disipa mai usor caldura.

Pentru 18 spire in primar se poate folosi sarma cu diametrul de 2mm.

Dar daca ai transformatorul bobinat, nu vad de ce vrei sa il modifici.

Editat de cristi7521
adaugare
Link spre comentariu

Pai la ala care l-am bobinat eu mi-a iesit doar 10 mm² sectiune secundar pe ee65 si nu cred ca va scoate amperaj, utilizare proasta a spatiului din fereastra din cauza izolatiilor cred si n-a incaput mai mult. Am si folosit toate resturile de sarma care le-am avut  amestecand 0,3 cu 0,4 si 0,5 deci daca fac un invertor nu pot sa dau la specificatii ca in secundar sunt 5 fire de 0,6 + 12 de 0,3 + 19 de 0,4 si restul pana la 10 mm patrati cate un fir doua din ce am mai putut scoate, nu e prea grozava combinatia.

Cum zic rusii ar incape sectiune mai mare a sarmei pe ee65 si ar scoate cca 140-160 amperi, in plus de asta sarma de 1,5 si de 1 am doar subtire nu mai gasesc de unde sa recuperez.

Referitor la raportul sectiunilor si cu incalzirea nu stiu ce sa zic, totusi curentul mare in secundar trebuie pentru 20-30 volti nicidecum pt tensiunea in gol la cat ar fi valabil raportul de transformare 3 si nu fac pt sudura in regim nonstop, deci are timp sa se raceasca.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Probabil nu m-am exprimat corect, pentru un raport de transformare de 3/1, raportul sectiunilor ar trebui de 1/3, poate putin mai mare sectiunea pentru primar, spre 3/8, asta am vrut sa zic.

Cu sarma de 1mm poti bobina pe un strat 36 spire, deci cu 2 fire in paralel 18 spire si folosind 4 straturi la primar ar rezulta total 8 fire primar, restul de 3-4 straturi ramanand pentru secundar (18-24 fire secundar).

Link spre comentariu

Mai astept sa incep ceva adica inca am probleme cu radiatoarele ce vreau sa le folosesc, trebuiesc taiate si o suprafata frezata si deocamdata nu stric sarma degeaba fiindca mai am ceva bobinate si stau nefolosite din experimentele anterioare plus inca doua ferite ee70 si ee55 sparte si lipite, doar doua de acolo sunt intacte adica cel din stanga bobinat pe ee70 si cel din dreapta bobinat pe ee55. Din cele sparte ma gandesc ca ar fi ok pt bobine de iesire.

In plus de astea mai am un invertor gude140 defect dar pe baza de ee55, adica nu e al meu insa e posibil sa-mi ramana fiindca cine l-a adus a mai fost cu el si la alti meseriasi si nu i-a dat de capat ca are placa de comanda cu probleme de la un scurt, a cazut bobina pfc peste acea placa de la un soc mecanic iar respectivul n-a stiut si l-a mai bagat in priza. Ala ii trebuie placa cu cablajul distrus, bobina pfc care i s-a ars sarma de la scurt si doua igbt-uri de la pfc, restul nu m-am mai uitat sa vad ce are insa igbt-urile si diodele din final sunt ok. Daca mi-l lasa  m-as chinui sa-i fac alta placa de comanda altfel nu se merita. Pe mine ce ma tenteaza la acel invertor e carcasa si mufele de iesire sa bag in ea alt invertor de-al meu, cu electronica nu stiu daca o scot la capat sa-l reconditionez.

tr-forw.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Acum 11 ore, cristi7521 a spus:

Cu sarma de 1mm poti bobina pe un strat 36 spire, deci cu 2 fire in paralel 18 spire si folosind 4 straturi la primar ar rezulta total 8 fire primar, restul de 3-4 straturi ramanand pentru secundar (18-24 fire secundar).

Cred ca exageram cu primarul, uite aici un transformator pe ee65 cu primar din doua fire de 1.3 iar secundarul e din platbanda, e de la un kemppi miniarc 180 evo

tr KEMPPI MINARC 180 EVO.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

O mica modificare la invertorul mic care elimina clantanitul releului de soft-start dupa ce scoteam invertorul din priza. Acest neajuns exista si la celalalt invertor insa deocamdata doar pe asta am facut modificarea, nici nu trebuia numaidecat dar era deranjant auditiv acel clantanit.

In rest totul e ok in special cu varianta asta mica, la celalalt cand voi avea timp schimb pe igbt-uri fiindca mosfet sic nu e chiar ok pt invertoare de sudura dar merge si asa pe moment. Cu mosfet sic a fost o cheltuiala inutila deoarece-s de 3 ori mai scumpe si nu aduc nici un avantaj.

Am fost cu ambele invertoare la un sudor profesionist ca sa-mi dea o parere si a sudat la o centrala pe lemne care o avea in lucru. Desi invertorul mic e putin mai slab ca celalalt i-a placut mai mult cum sudeaza atat cu bazic cat si cu rutilic de 2,5.

igbtv5.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Nu mai gasesc topicul unde ai solicitat informatii despre pfc, asa ca pun aici link catre schema ridicatorului de tensiune (boost) realizat cu uc3845. Fisierul cu extensia .spl se vizualizeaza cu Abacom Splan viewer, se descarca gratis:

http://www.electrik.org/forum/index.php?showtopic=11837&pid=73846&mode=threaded&start=100#entry73846

Hai ca l-am convertit in pdf.

boost.pdf

Link spre comentariu

Mersi de fisier, l-am bagat la documente despre invertoare poate-mi va trebui candva. Am renuntat la pfc fiindca acum imi merg invertoarele insa atunci cand am deschis topicul ma gandeam ca poate din cauza asta nu ducea si bazic insa problema era de la reglajul rezonantei si in special de la condensatorul de rezonanta ca n-avea capacitate suficienta.

Dar documentatia imi e necesara deoarece am doua invertoare defecte cu pfc care deocamdata nu le-am dat de capat,  adica doar unul este complet model gude 140 care are faultat cele doua igbt-uri din pfc + bobina arsa pe alocuri de la un scurt si placa de comanda la partea de invertor distrusa insa igbt-urile si diodele ok, si mai am o placa de invertor cu pfc de kemppy miniarc 180 evo, nici la aia nu-i dau de capat si ramane in asteptare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări