c_anicai Postat Octombrie 29, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2021 Referitor la masurare curent prefer un ampermetru cu ac rusesc ca indica rapid, am mai incercat si altele dar nu-mi convine deoarece dupa ce pun suntare se amortizeaza si reactioneaza lent. Am pusa acum alta tabla de 0,9 x16mm si sper ca 120A cap scala e o indicatie aproape corecta, ca ideie pe invertorul stromo sw295 cand lcd-ul acestuia arata 160 vede 70 amperi pe acest indicator iar cand lcd-ul invertorului stromo e pe 240 vede 120A, sper ca l-am nimerit fiindca n-am referinta exacta de comparatie Link spre comentariu
c_anicai Postat Octombrie 30, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2021 (editat) Nu a fost ok suntul, a trebuit putin mai lat adica 20 mm din tabla de 0,9 pentru a indica 120 amperi cap scala pe ampermeterul ala rusesc de 6A. Deci invertorul mic cu igbt-uri scoate maxim 90 amperi pe sarcina iar cel mare cu mosfet sic am fost dezamagit, a iesit ditamai hardughia si e putin mai slab decat cel mic adica 85-90amperi. Sudeaza un pic mai bine cel cu mosfet sic din cauza bobinei de iesire, cred ca e un pic mai buna si-l avantajeaza. Sunt-ul din stanga e pt mavo35 pt 75 mV, tabla de 0,9mm are latimea de 10,3mm si distanta intre contactele de pus tastele la mavo35 e 41mm si ar indica 100A pe mavo35. Nu stiu care e treaba cu ampermetrul rusesc ca am fost nevoit sa pun ditamai tabla de 0,9 si 20 mm latime pentru a indica cap scala 120A, in fine cred ca le-am nimerit un pic chiar daca precizia nu e extrema macar pot aprecia +/- cativa amperi cat scoate invertorul. Si invertorul stromo sw295 scoate 120A cand afiseaza 300 pe lcd. Editat Octombrie 30, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 11, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2021 (editat) Mai incep unul insa tot rezonant. Poate candva voi face si forward dar schema rezonanta cu ir2153 mi se pare mai simplu de reglat si ar fi avantajul la rezonant de arc force nativ care ajuta mult un sudor incepator. Deocamdata am facut partea de comanda si am reglat plaja de frecventa intre 45-55Khz. Nu gasesc un condensator bun pentru ct de 470pF cum am folosit inainte si am modificat pe 1nF, pare ok. Cred ca voi face si un etaj de atac in contratimp cu cate 2 tranzistori complementari deoarece incerc sa scot ceva mai multi amperi decat ce mi-a iesit anterior unde n-am reusit sa trec de 100 si voi pune igbt-uri cate doua in paralel. Se pare ca igbt-urile sunt mai potrivite la schema asta in comparatie cu mosfet-urile sic. Editat Noiembrie 11, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 11, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2021 Pentru condensatorul ct am incercat multe variante dar fuge frecventa, cel mai stabil mi se pare cu varianta asta, deci nu trebuie riscat cu altceva. Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 La varianta mica de invertor am modificat izolarea suruburilor care trec prin radiator fiinca initial au fost din tub pvc si imi era frica sa nu se deformeze datorita caldurii. La 90 amperi maxim cat da acest invertor radiatoarele nu se incalzesc drastic dar ca sa fiu sigur ca nu apar probleme am facut alte tuburi izolatoare astfel: pe surub am dat doua straturi banda kapton apoi un strat hartie constructii si deasupra inca 2 straturi hartie de transformator lipita cu superglue si au iesit tuburi rigide, sper ca astfel facute vor rezista si termic si electric. Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 (editat) 3 electrozi de 3,2 rutil celulozici unul dupa altul cu jucaria mica, mi se pare ok Ultima poza e o comparatie de marime la jucaria mea cu unul din cei mai mititei de pe piata stromo sw295 Editat Noiembrie 13, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 Am gasit un radiator interesant ceva mai mare decat cel folosit la invertorul mic si ma gandesc sa-l tai in 3 buc ca sa merg pe acelasi design doar ca imi trebuie un meserias cu freza sa-mi indeparteze partea din mijloc care ma incurca. Daca cel mic de pe invertor duce lejer 90 amperi as zice ca asta e mult mai capabil. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 13, 2021 Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 Daca frezori nu gasiti pe aproape cautati un strungar, se planeaza fara probleme si pe strung radiatorul acela. De trimis e aiurea, costa transportul dus-intors cit el. Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2021 N-am nevoie urgent si cred ca mai aveam pe undeva un radiator mare care e plan doar ca nu-l gasesc pe moment. Ideia e ca de data asta as vrea sa fac un invertor de sudat mai performant si orice graba strica treaba. Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 18, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2021 (editat) Am reusit sa fac rost de o ferita ee65 intacta de 5,2 cm² dar nu-i cunosc datele insa la 11 spire are inductanta de 1,45mH. Acum sunt nehotarat, sa incep alt invertor dupa schema ruseasca forward cu un tranzistor sau sa inlocuiesc una identica dar fisurata si lipita care o am intr-un invertor in semipunte. Cea care o am acum in invertor a fost fisurata in 3 locuri, cate un brat de pe cele doua jumatati si coloana centrala de pe o jumatate. Faza e ca la cea fisurata si lipita are cca 0,5mH pentru acelasi numar de spire, oare sa fie din alt material ?...(fizic par identice), sau acele fisuri au dus la scaderea inductantei de cca 3 ori. Are cineva experienta cu ferite crapate si lipite din invertoare de sudura?, oare scade puterea maxima ? .... ideia e ca pe acel invertor nu pot depasi 100 amperi si mai sap sa vad care sunt cauzele. Editat Noiembrie 18, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
cristi7521 Postat Noiembrie 18, 2021 Partajează Postat Noiembrie 18, 2021 Chiar daca ai lipit la loc bucatile, intre ele a ramas un spatiu mic (deci tot intrefier) care a dus la scaderea permeabilitatii, deci scade si inductanta totala si creste cea de scapari. Pentru invertorul forward se accepta un intrefier mic, pentru cel semipunte nu se foloseste intrefier. Am folosit ferita lipita la invertor forward. Link spre comentariu
digioptic Postat Noiembrie 18, 2021 Partajează Postat Noiembrie 18, 2021 Pot sa-ti spun doar ceva franturi de pe la cursurile de termodinamica, doar ce-mi aduc aminte Energia electromagnetica, generata de ruperea curentului cand comuta IGBT-ul sau MOS-ul de putere, ce e acolo in circuit, nu se transfera integral in infasurarea secundara. O parte se transforma in energie mecanica prin fenomenul de magnetostrictiune. Cand eram mai tineri si auzeam si mai sus de 15khz, sunt convins ca iti mai amintesti de tiuitul bobinei de deflexie de la vechile TV-uri cu tub catodic. Este tocmai unde intervi matale, adica spartura este o modificare mecanica brutala a sistemului. Daca era OK si cu acele intrefiere, probabil ca era mult mai simplu la producator sa faca piesele din bucati si nu o turnare destul de complexa in forma de litera E. Eu m-as uita la o schema mult uzitata pe la invertoarele chinezesti, cand se folosea nu unul ci 3-4 sau chiar 8 transformatoare cuplate in paralel la o topologie punte, fiecare infasurare primara prin cate un capacitor de cativa micro, cred, formand un circuit adaptat la frecventa de lucru. Cred ca se pot recicla foarte usor trafuri de putere de la sursele de calculator, devenind o buna sursa de componente pentru pasiunile noastre. M-am gandit si eu la asa ceva, dar imi este efectiv imposibil sa ma tin de treaba. Job, casa, probleme zilnice de rezolvat...etc. Eu am reusit sa desfac foarte elegant trafurile astea, bine spargi unul doua pana iti formezi mana. Dezvot daca vrei metoda mea. Uite, chinezii recicleaza totul, greu ai sa gasesti pe la cele invertoare chinezesti lucruri noi. Marea lor majoritate sunt scheme deja devenite clasice. Uite Stahlwerk-ul de care faceam vorbine pe la topicul cu recomandari. Folosesc aceiasi schema la cel putin 5 sau 6 modele, utilizant la baza schema in topologie punte, trafurile cele multe in paralel, le-au inlocuit cu un traf maricel pe tor. Altfel, nu e chiar un capat de tara sa comanzi un tor doua de pe un site. Ar fi o solutie de realizare mult mai usoara a trafului de putere, nefiind limitat de ferestra ingusta a unui EE. Cred ca trafurile de la sursele de calculator sunt mult mai ok decat miezurile trafurilor de linii. iMMA250_ARC-1.pdf Cablajele necesare la completat stahlwerk-ul meu, le-am facut ca pe vremuri pe o hartie cu patratele in inch ca pe vremuri, cu pixul, creionul si guma de sters. Manual ! Nu m-am complicat cu foto-rezist sau mai stiu eu ce metode, Dupa realizarea cablajului pe hartie, pe placuta cu folie de cupru, pun scoth dupa de lustruiesc bine placuta si degresez cu alcool isopropilic. Dupa punctare, tai elegant scoth-ul (inainte de asta desenez cu un pix traseele de cablaj. In fine, la fel poti face si matale, un invertor capabil de cel putin 200 de amperi Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 18, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2021 Transformatoarele de sursa atx sunt mult prea mici de cca 1 cm patrat si cu coloana centrala rotunda, nu se prea pot pune suprapuse in conditii optime, am incercat mai pe la inceputul anului 4 suprapuse dar fara rezultate ok. Transformatoarele de linii sunt chiar foarte ok si duc lejer la cca 50Khz, invertorul mic il am doar pe ferite traf linii si-s multumit chiar daca scoate doar 90 amperi atata poate el din cauza sectiunii feritelor cca 2,9 si 3,6 cm patrati dar spatiul generos a permis sarma de sectiune corespunzatoare potentei acelor feritei. Intradevar la invertorul cu mosfet sic am folosit o ferita sparta si lipita ee65 insa nu am an spart-o eu ci asa am primit-o si in acel moment cand am facut primul invertor nu aveam altceva, acum as putea sa o inlocuiesc de aia am si pus intrebarea dar voi avea avantaje? adica concret voi scoate mai mult de 100 amperi ? .... chestia e sa nu fac efortul degeaba ca totusi e ceva de munca sa demontez transformatorul sa schimb ferita si sa-l pun inapoi. Link spre comentariu
digioptic Postat Noiembrie 18, 2021 Partajează Postat Noiembrie 18, 2021 N-am zis sa pui suprapuse trafurile de sursa de calculator. Doar sa bobinezi mai multe si sa le pui in paralel, ca in schema din atasament Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 18, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2021 (editat) Scuze, nici nu ma uitasem la schema, stiam asta de la invertoare auto dar oare cati wati duce maxim o ferita de atx cu sectiune 1cm patrat? ..... ferite din alea am mai multe buc recuperate de la surse pc vechi adica 7 perechi identice cred ca sunt pe aici. Oricum ar fi mare complicatie un invertor de sudat cu 7 ferite si mai mult de 300w una cred ca nu e capabila. Le tin acolo poate vor fi de folos candva. Editat Noiembrie 18, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum