c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) Deci la invertorul mic ma refer acum, majoritatea componentelor puse in el au fost incercate ca probe in celalalt si le-am schimbat pe rand pt un amperaj ceva mai mare, deci daca si pe asta mic vreau sa mearga cu 3,2 trebuie sa cresc capacitatea condensatorului de rezonanta, trebuie sa pun alta bobina de rezonanta cu ferita ceva mai mare in sectiune, trensformatorul e ok ca l-am probat pe celalalt cu electrozi de 3,2 deci ramane, igbt-urile sunt prea slabe si pana la urma voi pune la fel ca pe celalalt mosfet sic insa deocamdata asta mic e mai mult de test sa descos unele chestii fiindca in celalalt nu mai umblu in carcasa.. Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
iop95 Postat August 28, 2021 Partajează Postat August 28, 2021 Acum 11 minute, c_anicai a spus: Intr-un circuit LLC serie apare un punct de frecventa cand suma reactantelor inductive devin egale cu reactanta capacitiva 2*pi*niu*L = 1/(2*pi*niu*C). Momentul in care se produce acest lucru se numeste frecventa de rezonanta a circuitului si cum inductanta primarului inseriat cu bobina de rezonanta variaza in functie de sarcina si aceasta frecventa de rezonanta se duce in alt punct, deci e o chestie de interpretare. pai frecventa de osilatorului din ir e una si frecventa de rezonanta e alta adica e o caracteristica a circuitului llc Nu variaza nicio inductanta cu sarcina... Si nu e o chestie de interpretare... aici e vorba de fizica nu filozofie. Cititi despre convertoare LLC. Link spre comentariu
c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) inductanta primarului scade cand creste sarcina ajungand la zero sau inductanta de pierderi in caz de scurt la iesire, nu vreau sa ne certam pe tema asta, daca aveti alta teorie va rog dezvoltati. Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 28, 2021 Partajează Postat August 28, 2021 Acum 38 minute, c_anicai a spus: inductanta primarului scade cand creste sarcina ajungand la zero sau inductanta de pierderi in caz de scurt la iesire, nu vreau sa ne certam pe tema asta, daca aveti alta teorie va rog dezvoltati. Ai repetat de cateva ori ca inductanta primarului scade cu sarcina. Unde ai citit asa ceva? Daca citesti documentatia LLC de la firmele mari o sa vezi ca prin traf circula in permanenta curentul de magnetizare care este (U x T)/ Lprimar. La inductanta zero ai avea curent infinit. Undeva amesteci lucrurile si nu trebuie niciun profesor de fizica, PDF-urile alea sunt ultrasuficiente. https://www.google.ro/search?q=llc++converters+theory&sxsrf=AOaemvLQUtY5mwMAWHO9EcufJpxe6VkUrw%3A1630133869214&source=hp&ei=bd4pYbPICO6z5NoPr8WR2AQ&iflsig=ALs-wAMAAAAAYSnsfdf6_1CD3ow7D3qqrNh34jeeYs8s&oq=llc++converters+theory&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAM6CwgAEIAEELEDEIMBOgsILhCABBCxAxCDAToOCC4QgAQQsQMQxwEQowI6EQguEIAEELEDEIMBEMcBENEDOgsILhCABBDHARCvAToFCAAQgAQ6BAgjECc6CAgAEIAEELEDOhEILhCABBCxAxCDARDHARCjAjoHCAAQsQMQCjoFCAAQywE6BggAEBYQHjoFCCEQoAFQiVNYu8UCYK_JAmgAcAB4AIABZYgBvg-SAQQyMC4ymAEAoAEB&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwjzstPxkdPyAhXuGVkFHa9iBEsQ4dUDCAg&uact=5 Link spre comentariu
c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) Imi mentin teoria mea pana la proba contrarie, sunt convins ca inductanta primarului scade, e simplu fiindca frecventa de rezonanta creste spre scurt, am si verificat practic. Curent infinit nu poate fi din cauza ca este inseriata cealalta inductanta cu primarul, curentul creste doar cand frecventa de oscilatie coincide cu frecventa de rezonanta ceea ce nu se intampla in acest caz decat doar pt sarcina de 0,25 ohmi. Dar chiar si pe sarcina este limitare care se face prin scaderea inductantei la bobina de rezonanta in apropiere de saturatie. Toate teoriile llc nu sunt pentru invertor de sudura rezonant, simulatoarele n-au inclus in baza de date despre asa ceva, doar citind cartile lui Negulyaev puteti deslusi situatia. Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) Acum 4 ore, bolek a spus: Deci daca vrei sa arzi mai rar tranzistoare 1. rezolva gate driveul 2. Adauga o limitare de curent macar pe alimentare 3. regleaza frecv de switching pt sarcina optima cea mai uzuala. Sa zicem 28v cu 100A. A doua varianta despre care discutam acum e un invertor de sudura mic care l-am facut cu unele componente ramase de la celalalt, este cel mai mic ca dimensiuni rezonant care exista si ca urmare nu poate avea sute de amperi, sunt multumit sa duca 2,5. Nu trebuie drivere, igbt-ul FGH40T65SQD este comutat foarte bine de ir2153 intre 60 si 70 Khz, asta spun fiindca radiatoarele sunt foarte mici si nu se incalzesc semnificativ(este un radiator de procesor p4 taiat in 3), doar cu radiatorul de la puntea redresoare trebuie sa rezolv ceva fiindca se cam incinge. Practic si grupul rezonant trebuie sa-l schimb fiindca il stiu, l-am folosit pe celalalt invertor si n-am fost multumit ca feritele-s cam mici in sectiune si capacitatea condensatoarelor insuficienta 96nF, incepand de la 150nF incepe sa duca si 3,2, cu 96nF nu duce. In plus de asta si condensatorii de cuplaj pe mediana grupului rezonant au ceva hibe dar n-am gasit inca altii de calitate la dimensiunea care-mi trebuie. Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
iop95 Postat August 28, 2021 Partajează Postat August 28, 2021 Acum 2 ore, c_anicai a spus: Imi mentin teoria mea pana la proba contrarie, sunt convins ca inductanta primarului scade, e simplu fiindca frecventa de rezonanta creste spre scurt, am si verificat practic. Curent infinit nu poate fi din cauza ca este inseriata cealalta inductanta cu primarul, curentul creste doar cand frecventa de oscilatie coincide cu frecventa de rezonanta ceea ce nu se intampla in acest caz decat doar pt sarcina de 0,25 ohmi. Dar chiar si pe sarcina este limitare care se face prin scaderea inductantei la bobina de rezonanta in apropiere de saturatie. Toate teoriile llc nu sunt pentru invertor de sudura rezonant, simulatoarele n-au inclus in baza de date despre asa ceva, doar citind cartile lui Negulyaev puteti deslusi situatia. Cu atatea certitudini e greu de adaugat ceva... mai ales cand explicatiile vin dintr-o "teorie" proprie, care nu de putine ori e departe de realitate. Link spre comentariu
c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) Buna la ceva si teoria asta gresita, a fost de un real ajutor ajutor sa fac doua invertoare dupa schema mea, al doilea e intradevar mai slab dar nici n-am avut pe moment componentele optime pt ce mi-am propus. Voi forta un pic din rezonanta pentru amperaj mai mare insa deocamdata nu pot fiinca-mi pot exploda cei doi condensatori de 2 micro si radiatorul de la puntea redresoare se supraincalzeste fiindca nu-i ventilat, probabil voi schimba electroliticul de 1024 micro cu altul de 800 care-l am mai mic in diametru deoarece nu trebuie mai mult, totul ca sa redirijez partial fluxul de aer si spre acel radiator cu probleme apoi mai vad, si condensatorii de 2 micro din cuplaj mediana ii voi schimba dar si cei din grupul rezonant ca-s prea voluminosi, pe celalalt invertor am avut mai mici in dimensiuni si sper sa gasesc la fel. Si bobina de rezonanta e cu probleme ca se satureaza prea repede din cauza sectiunii la ferita cam mica si-mi limiteaza curentul, am deja pregatit alta doar ca n-am avut timp sa fac modificarea. Dupa ce reusesc toate astea voi incerca sa trag maxim din el pana crapa igbt-urile, sau daca rezista e mai bine dar deja am pregatit 2 tranzistori sic mai potenti NTHL020N120SC1 la fel ca pe celalalt invertor. Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
asterix196803 Postat August 28, 2021 Partajează Postat August 28, 2021 (editat) N-am priceput dupa rasfoirea mai multor topice deschise pe cele 3 forumuri (softpedia,elforum si tehnium-azi) si zeci de pagini de filzofie care varianta sudeaza cu electrod bazic ? Doar asa de dragul experimentarii sa arzi unu-doi electrozi dupa care se lasa cu artificii si multe piese arse nu prea cred ca se merita . Nu inteleg de ce te chinui sa realizezi un model cit mai mic in fara nici o functionalitate...Nu o sa reusesti sa-i intreci pe maestri cu ochi oblici din Imperiul de la rasarit in arta producera unor modele de dimensiuni minuscule...si castrarii aparatelor fara limite. PS: Acum 2-3 zile am cumparat pentru cineva un aparat de sudura Proweld 140Pi undeva la 270 de roni....care sudeaza destul de bine cu electrod supertit ,inox inclusiv cu bazic de 2,5 ....unde are o greutate peste 4 kg si dimensiunea (aproximativa)de 32 X 12 X 21 cm... Editat August 28, 2021 de asterix196803 Link spre comentariu
c_anicai Postat August 29, 2021 Autor Partajează Postat August 29, 2021 Ale mele nu merge nici unul cu bazic de 3,2, am cumparat cu ceva timp in urma cativa electrozi de curiozitate(doar de 3,2 aveau la cel mai apropiat magazin) si pe toti i-am stricat de aiurea fara sa pot suda un cordon de cativa cm macar. Ieri am luat de 5 lei 16 buc. bazic de 2,5 si invertorul cel mic care abia ieri l-am terminat nu duce, s-a lipit electrodul dar s-a lipit asa ca lumea, cand am tras de el i-a sarit pasta. Celalalt facut si Stomo 295 care-l am n-am avut timp sa le incerc cu 2,5 dar o voi face cat de curand insa e posibil sa nu mearga nici alea fiindca in apartament am instalatia veche din aluminiu si unde am tras eu curent afara la o magazie de lemne este un cablu lung de cca 25 metri cam de 1,5 mm in sectiune dar nu-s 100% sigur fiindca-s izolate capetele cu multa banda si nu pot face o poza acum insa masurat cade cca 30 volti cand sudez cu rutilici de 2,5. M-am uitat la acel Proweld de cate tot mentionezi de un an si ceva cu 6 diode si 4 igbt-uri, e interesant si era bine daca stiam de el anul trecut cand am cumparat stromo295 pe care am dat 320 lei degeaba, sudez greu cu el. Oricum nu-mi trebuie invertor de sudat ca practic doar ma joc si stric electozi degeaba, nu-mi trece nici o ideie utila la ce l-as putea folosi, doar anul trecut mi-am sudat fierataniile la balcon si de atunci pauza, am mai incercat sa-mi fac 2 butuci pt o remorcuta motocultor insa mai trebuie cumparat una alta si am lasat balta pe moment. Deci n-am inceput sa-mi fac invertor ca mi-ar trebui unul ci doar ca sa vad daca-s in stare sa fac si ca sa ma iau dupa schema altuia pt mine nu a fost o provocare. Link spre comentariu
c_anicai Postat August 29, 2021 Autor Partajează Postat August 29, 2021 (editat) Am un vecin pensionar care a fost maistru sudor locuieste 50 metri mai la vale de mine si are casa noua, banuiesc ca are instalatie de curent capabila fiindca mai sudeaza cate ceva ocazional, am sa iau intr-o zi ultimul invertor facut si ii fac o vizita cand vad ca are de lucru ceva, cu primul facut si cu stromo am fost cu ceva timp in urma, le-a testat si a zis ca sudeaza mai bine ca a lui insa in comparatie nu prea am incredere fiindca el foloseste un transformator clasic de vre-o 50Kg daca nu chiar mai mult facut de el in tinerete cu diode mari improvizate, chiar imi zicea ca are peste 35 ani de cand il foloseste. Bazic atunci n-am testat fiindca nu avea si a zis ca la bazic nici al lui nu duce. Primul invertor care l-am facut are ceva putere si n-am ars decat o pereche de igbt-uri de 14 lei la inceput in teste si de atunci e ok dar nici cu ala n-am sudat mai mult de 10 electrozi unul dupa altul, il opresc de fiecare data dupa ce sudez ceva fiindca n-am avut condensatori electrolitici la 400 volti, cand l-am facut am pus pe moment doua buc de 680 micro la 315volti si nu risc sa-l las mult conectat cu toate ca i-am formatat ei pot ceda fiindca uneori tensiunea e mai mare, la un moment dat masurasem peste 350 volti pe ei. In schimb cu asta mic am avut ghinion de 50 lei paguba, am ars 2 perechi mosfet-uri insa dupa a doa pereche imi pare rau ca au fost sic-uri bune dar s-a dus din neatentia mea ca l-am pus in priza si avea cablurile de iesire in scurt, a stat asa cca un min si n-a rezistat. Prima pereche de mosfet-uri tot din prostie le-am ars, erau tip superjonctiune si n-am stiut atunci ca tipul ala nu e bun pt semipunte, dar acum i-am pus doua igbt-uri de 7 lei buc si sper sa tina. Editat August 29, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat August 29, 2021 Autor Partajează Postat August 29, 2021 Daca tot discutam de invertoare rezonante am gasit o schema interesanta, nu e pentru invertor de sudura insa cred ca se poate improviza. Link spre comentariu
c_anicai Postat August 29, 2021 Autor Partajează Postat August 29, 2021 Sa nu radeti cum am montat tranzistorii si circuitul ir, acum placuta cu circuitul este alta fiindca am facut din greseala un scurt intre doua terminale la circuit si posibil sa-l fi faultat, l-am schimbat fara sa-l mai verific, voi face alta poza cu prima ocazie cand desfac poate voi incerca sa pun alti condensatori in locul la cei albastri care se vad fiindca se cam incalzesc, sa vad intai ce dimensiuni au ca as pune 4 buc in loc de 2. Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 29, 2021 Partajează Postat August 29, 2021 CITAT: Postat 4 ore în urmă Daca tot discutam de invertoare rezonante am gasit o schema interesanta, nu e pentru invertor de sudura insa cred ca se poate improviza. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Abia acum ai descoperit documentatie pe subiect? Prin 2004 am inceput sa vad ce au facut vesticii in domeniu. O parte din descarcari (am aproape 2 pagini A4 doar cu titluri) si captura din doua docum. de la inceputuri: Link spre comentariu
c_anicai Postat August 29, 2021 Autor Partajează Postat August 29, 2021 (editat) asta e, daca citesc des ce fac altii nu prea-mi convine ca incep sa-i copiez, Vad ca esti documentat cu mai multe chestii decat mine si am o intrebare despre acesti condensatori, ce dielectric au, polietilena sau polipropilena? Editat August 29, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum