Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UN simplu invertor de sudura semipunte rezonant cu ir2153

c_anicai

Postări Recomandate

Pentru bobina de rezonanta ar fi mai ok 56 fire a 0,267mm in loc de un singur fir de 1,6mm ?

Asta e singura sarma care am mai gasit (cu 56 fire de 0,267mm)si se apropie ca sectiune de cea folosita in primarului transformatorului de forta cu care este inseriata adica 60 fire x 0,252.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 398
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

237

• digioptic

31

• dumitrumy

28

• BRANCA

24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am auzit dar citind pe mai multe forumuri unii sustin ca nu este asa important fiindca curentul scade progresiv spre mijlocul firului  nicidecum nu se comporta ca o teava,

Sarma de 1,6 un singur fir am pus pe moment fiindca asa am avut atunci, restul e facut multifir emailat. Oricum era si o mica diferenta de sectiune la primar multifilar  adica de 3,25mm² iar firul de 1,6 mm din bobina de rezonanta avea doar 2,18 mm², deci si sectiunea  era mai mica. Acum daca o voi face cu 56 fire a 0,267mm va avea 3,4 mm², deci foarte apropiat de primar ca sectiune care are 60fire x 0,25.

Faza e ca am stricat toata sarma ce am avut cu mai multe incercari de transformator esuate pt forward care nu mi-au iesit iar acum am ramas doar cu resturi, altfel faceam din prima cum trebuie.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Cum se face răcirea bobinei şi trafului ? Contează foarte mult la asemenea curenţi.Bobina cu spire dese şi straturi suprapuse e condamnată din start, răcirea primului strat fiind practic nulă.Încercaţi o bobinare aerisită, între miez şi primul strat puneţi distanţori de 2mm, la fel şi între straturi.Apoi bobina plasată în fluxul de aer al unui ventilator care va răci şi tranzistorii şi traful.

Link spre comentariu

Bobina n-are multe straturi adica e impartita in 4 cate 5 spire, cea noua va fi cu 4x4 spire deoarece voi folosi ferita putin mai mare pe alte doua perechi ferite traf linii de 3,6 cm sectiune in total

Poza asta e cu actuala bobina inainte de a se afuma, are feritele ceva mai mici adica 2,88 cm patrati sectiune in total.

Voi calcula si ventilatia, acum e in probe sa vad daca merita o carcasa, oricum trebuie sa reziste 2-3 electrozi si cu o ventilatie mai slaba daca totul va fi facut cum trebuie, asa cred, apoi cu ventilatie corespunzatoare sa se poate lucra cu el fara grija ca ia foc. Oricum voi pune si ceva senzori de decuplare in caz de supratemperatura.

IMGP3855.JPG.e1eafc6248eeaf7a7cd3d2ddb8240bbf (2).jpeg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Deja e aproape gata si noua bobina cu fir litat dar nu-mi convine ca nu stau rigide spirele alea, trebuie sa cumpar maine superglue  sa le prind sa stea fixe. Am lasat in poza si un fir mai subtire din vechea sarma de 1,6mm pt comparatie. Daca si asta se va incalzi nu stiu ce sa mai cred, sectiunea firelor e putin mai mare decat a primarului la transformatorul de forta cu care va fi inseriata si ala nu se incalzea deloc.

IMGP3860.JPG

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Am pus bobina noua dar n-am putut sa-mi fac o parere daca e ok sau nu fiindca au picat igbt-urile plus circuitul si nu consumasem nici macar un electrod complet.  Am pus in loc mosfet sic NTHL020N090SC1 dar nu se comporta la fel, iau si prea mult curent la comanda ca am fost nevoit sa alimentez circuitul cu sursa separata totusi n-are puterea care o aveam pe igbt..

Link spre comentariu
Acum 3 ore, c_anicai a spus:

Am pus bobina noua dar n-am putut sa-mi fac o parere daca e ok sau nu fiindca au picat igbt-urile plus circuitul si nu consumasem nici macar un electrod complet.  Am pus in loc mosfet sic NTHL020N090SC1 dar nu se comporta la fel, iau si prea mult curent la comanda ca am fost nevoit sa alimentez circuitul cu sursa separata totusi n-are puterea care o aveam pe igbt..

Asta era inevitabila din moment de dvs. nu aveti acolo nici-o limitare de curent care sa protejeze tranzistorii. Va dati seama, curentu ala creste la infinit fara limitare si tranzistorii nu au cum sa reziste.

Trebuie o limitare cu un traf de curent cum are cam orice invertor de sudura. Din ea reglati si un curent mai mic pentru electrozi mai subtiri.

E bine sa aveti si un osciloscop mai ales ca lucrati in comutatie.

L.E. S-ar putea ca mosfetul ala SiC sa nu poata fi deschis corespunzator de integratul IR2153. In foaia de catalog vad ca are 4,4nF capacitatea din poarta. Aici chiar un osciloscop va putea lamuri daca poarta e bine atacata de IR

Editat de maxente
Link spre comentariu
Acum 6 ore, maxente a spus:

Asta era inevitabila din moment de dvs. nu aveti acolo nici-o limitare de curent care sa protejeze tranzistorii. Va dati seama, curentu ala creste la infinit fara limitare si tranzistorii nu au cum sa reziste.

practic am facut o simplificare urmarind principiul de functionare din schema asta , in special a metodei limitarii curentului

ruseasca rezonanta.jpg

Link spre comentariu

Dupa probele de ieri 4,5 cm mi-a ramas din electodul de 2,5, deci a fost aproape complet si bobina cu rezonanta nu se incalzise.(prima varianta isi schimbase culoarea izolatiei de la temperatura dupa doar un electrod.)

Practic ii aratam lui frate-miu cat de bine face asta cu ir2153 cordon de sudure  in comparatie cu unul chinezesc stromo sw295 si dupa aia am vrut sa-i fac o demonstatie de taiere platband, am marit putin curentul si .... poc siguranta de 10 amperi de pe bara de 300. Am pus alta si a pocnit cealalta dinainte de punte .... clar ca am pus-o din nou de componente. Deci problema e ca nu am calculat cum trebuie  rezistentele inseriate cu potentiometru si la inchiderea lui a crescut un pic mai mult frecventa neiesind complet din rezonanta a dat un curent mai mare decat suporta igbt-urile, sau frecventa nu e stabila si ii trebuie compensare in functie de temperatura, nivel alimentare... am sa vad nu stiu.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Decât să băgați o grămadă de bani in componente pe care apoi sa le faceți scrum,mai bine luați un osciloscop mai bunicel,chiar analog,și doar așa puteți avansa ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări