c_anicai Postat August 27, 2021 Autor Partajează Postat August 27, 2021 Nu m-am putut abtine https://youtu.be/35v61G0xeTM Link spre comentariu
c_anicai Postat August 27, 2021 Autor Partajează Postat August 27, 2021 (editat) Cateva amanunte la reglajul rezonantei: in special daca tranzistorii sunt mai anemici in amperaj ca aceste igbt-uri din invertorul mic, trebuie testat pe o sarcina artificiala (rezistenta de 0,25 ohmi cativa kw cu priza la mijloc), nu e deajuns de facut rezonanta pe 0,25 ohmi si verificare pe scurt, trebuie urmarita puterea consumata si pe 0,12 ohmi care trebuie sa fie cu 50% mai mica decat pe 0,25 ohmi, asta arata ca se situeaza cum trebuie lucru in sarcina pe panta zcs. Deci invertorul mic consuma aproape 1800w pe sarcina de 0,25 ohmi, cca 1000w pe 0,12 ohmi si cca 230w in scurt. N-am prevazut inca bobina de iesire, poate ar trebui dar duce si fara deoarece tensiunea in gol e mare peste 80 volti. Pana la urma voi pune o bobina doar ca trebuie sa ma orientez cum o ingramaesc in spatiul care-l am disponibil in fata fara ca radiatia ei parazita sa afecteze. Dupa un electrod si jumatate cat am testat astazi (testam mai mult dar n-am avut electrozi), doar radiatorul de la puntea redresoare s-a incalzit mai semnificativ, cca 50 grade, radiatorul pe care e montata puntea are 50 x 105 x 3mm, ala ce se vede in poza. Editat August 27, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
digioptic Postat August 27, 2021 Partajează Postat August 27, 2021 Acum 32 minute, c_anicai a spus: .................................................................. Pana la urma voi pune o bobina doar ca trebuie sa ma orientez cum o ingramaesc in spatiul care-l am disponibil in fata fara ca radiatia ei parazita sa afecteze. .................................................................... Pe un tor cu pulbere de fier, campul magnetic se inchide in interiorul miezului, de exemplu. Ce scapa in exteriorul miezului e nesemnificativ. Am comandat de la TME pana la urma, 4 toruri maricele plus alte piese pentru Stahlwerk-ul meu. Am deja trei miezuri pe tole, le incerc si pe alea, dar mai fain e pe ferita... Link spre comentariu
iop95 Postat August 27, 2021 Partajează Postat August 27, 2021 Panta zcs?! Parca zcs era un acronim... are si panta? La scurt freq de rez creste sau scade... ?! Link spre comentariu
c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) creste logic Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) Acum 9 ore, digioptic a spus: Pe un tor cu pulbere de fier, campul magnetic se inchide in interiorul miezului, de exemplu. Ce scapa in exteriorul miezului e nesemnificativ. Ma voi hatara pana la urma, ori fac bobina pe 2 tor-uri mici galbene, doua bobine inseriate ca sa fie mai plata si sa incapa in spatiul ala (am doua un pic mai mari decat cele de la surse pc atx), sau fac bobina externa pe cablu si mai scurtez cu 2 cm carcasa. Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 28, 2021 Partajează Postat August 28, 2021 Cred ca ai interpretat gresit graficul, lucrezi la frecventa fixa asa ca trebuie sa lucrezi pe aceeasi verticala: Link spre comentariu
c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) eu zic ca nu dar poate ma insel. frecventa e fixata de mine din potentiometru in functie de puterea care o vreau iar rezonanta fuge in sus pe masura ce scade rezistenta de sarcina, nu-i asa? Voltajul in circuitul rezonant nu scade pe masura ce scade rezistenta de sarcina ci creste. Eu am interpretat doar zona zcs ca aia ma intereseaza, invertorul e in zvs cand n-are sarcina sau la sarcini foarte mici. Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 28, 2021 Partajează Postat August 28, 2021 Din ce am inteles eu pana acum, pui sarcina de 0,25R si reglezi un maxim din frecventa. Adica ce am facut si eu, am ales o curba care corespunde imaginar cu 0,25R si ma opresc la acea frecventa ce da un maxim. Modificarea sarcinii este vazuta acum doar pe verticala. Am simulat ceva cu TINA, o sa fac si cu LTspice, acolo afiseaza usor puterea consumata. Link spre comentariu
c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) Si referitor la bobina de iesire am incercat un electrod cu bobina si inca unul fara, nu pare a fi diferenta, si bobina am folosit pe celalalt acolo era diferenta, probabin tine de tensiunea de iesire, daca e mare nu mai trebuie bobina neaparat. Oricum asta mic e slabut, cu 3,2 nu duce iar cu 2,5 merge el oarecum dar nu duce la fel ca celalalt cand am de sudat ceva mai gros ,asta e, mic in dimensiune dar si putere. Deja la 3 electrozi cat m-am jucat astazi radiatorul de la puntea redresoare frigea, igbt-urile si diodele erau reci dar si ventilatorul sufla cu cca 6000 rpm Acum 15 minute, dumitrumy a spus: Din ce am inteles eu pana acum, pui sarcina de 0,25R si reglezi un maxim din frecventa. Adica ce am facut si eu, am ales o curba care corespunde imaginar cu 0,25R si ma opresc la acea frecventa ce da un maxim. Modificarea sarcinii este vazuta acum doar pe verticala. Am simulat ceva cu TINA, o sa fac si cu LTspice, acolo afiseaza usor puterea consumata. da intradevar aleg frecventa maxima unde obtin rezonanta cu rezistenta de 0,25 si de acolo nu mai cresc frecventa sub nici o forma. Totusi la asta mic fiindca am tranzistorii mai slabi in amperaj a fost nevoie sa verific cat consuma si pe 0,12 ohmi ca sa nu am supriza ca pe 0,12 sa-mi depaseasca amperajul pe tranzistori si sa cedeze. La sarcina de 0,12 ohmi rezonanta se duce un pic spre dreapta si astfel punctul de lucru e pe panta din stanga spre scadere cu cat scad rezistenta de sarcina mai mult pana la scurt. Scazand putin frecventa ca sa am consum de la priza cca 1000w cu rezistenta de 0,12 ca sarcina poate n-am facut bine ca uite asa i-am scazut puterea si abia sudeaza ceea ce si se vede ca nu duce corespunzator, voi vedea pe viitor ce fac, mai studiez. Ideia e ca mi-am luat masurile astea de precautie mai mult ca sa nu pocneasca igbt-urile si sa pot face totusi ceva teste ca altfel stau doar sa schimb tranzistori in loc sa vad ce a iesit si problema e ca data trecuta mi-a picat si un circuit ir, nu mai am decat astea doua care-s deja puse pe invertoare. Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) Mai zic o data de bobina, la asta cred ca nu e neaparat necesara, am incercat si cu 3,2 rutilic si nu duce nici cu nici fara, am avut si nesimtirea sa incerc cu bazic de 3,2 si bineinteles ca nu duce dar are tendinta sa tina arcul mai bine decat celalalt, cred ca dau o raita pe la magazinele din apropiere sa vad poate gasesc bazici de 2 sau 2,5, sper sa am noroc. Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 28, 2021 Partajează Postat August 28, 2021 (editat) Faci aceeasi greseala ca si alti colegi, nu frecventa de rezonanta se modifica cu sarcina, ci curba de transfer. Te duci pe un maxim la o caracteristica, nu se plimba frecventa de rezonanta. Sunt doar doua frecvente de rezonanta batute in cuie cu elemente ideale, una la Crez cu Lrez si una la Crez cu (Lrez+Lprimar). EDIT: adaugare grafice-calcule Editat August 28, 2021 de dumitrumy Link spre comentariu
bolek Postat August 28, 2021 Partajează Postat August 28, 2021 Asta e valabil numai la scurt pe iesire sau in gol. Divizorul de tensiune al LLC modifica tensiunea de iesire functie de sarcina oarecum rezistiva reflectata in primar adica unul din cele doua L-uri din LLC variaza ca formula. Vorbim deci de raportul Z nu de raportul L. Altfel sursele cu frecventa variabila corect spus rezonante ( deci nu asta care e cel mult quasi rezonanta, si asta doar ocazional) nu ar avea stabilizare. Si totusi au.Daca vreti babeste pui sarcina dorita pe iesire cu totul montat si regleze fsw pt rezonanta folosind o alimentare redusa si nepericuloasa. Nu priza. Deci daca vrei sa arzi mai rar tranzistoare 1. rezolva gate driveul 2. Adauga o limitare de curent macar pe alimentare 3. regleaza frecv de switching pt sarcina optima cea mai uzuala. Sa zicem 28v cu 100A. Link spre comentariu
iop95 Postat August 28, 2021 Partajează Postat August 28, 2021 Acum 8 ore, c_anicai a spus: creste logic Interpretarea e total gresita... Daca frecventa de rezonanta creste cum de punctele de pe grafic indica exact invers...? Parca frecventa de oscilatie e fixa, operare in bucla deschisa fara niciun control, deci "modificarea rezonantei" se refera de fapt mutarea punctului de functionare pe curba de transfer. Frecventa de rezonanta nu se modifica cu sarcina... doar factorul de calitate Q, respectiv curba de transfer. In mod "normal" opereaza in ZVS si la suprasarcina/scurt intra in ZCS... regim cu risc ridicat de distrugere a tranzistorilor, chiar daca apare limitarea de curent data de curba joasa de transfer. Link spre comentariu
c_anicai Postat August 28, 2021 Autor Partajează Postat August 28, 2021 (editat) Intr-un circuit LLC serie apare un punct de frecventa cand suma reactantelor inductive devin egale cu reactanta capacitiva 2*pi*niu*L = 1/(2*pi*niu*C). Momentul in care se produce acest lucru se numeste frecventa de rezonanta a circuitului si cum inductanta primarului inseriat cu bobina de rezonanta variaza in functie de sarcina si aceasta frecventa de rezonanta se duce in alt punct, deci e o chestie de interpretare. Acum 30 minute, iop95 a spus: Interpretarea e total gresita... Daca frecventa de rezonanta creste cum de punctele de pe grafic indica exact invers...? pai frecventa de osilatorului din ir e una care ramane pe loc si frecventa de rezonanta e altceva adica e o caracteristica a circuitului llc unde pe masura ce creste sarcina frecventa de rezonanta se indeparteaza de frecventa de oscilatie, se indeparteaza cu tot cu acea panta. Trebuie un profesor de fizica aici sa explice ca eu n-am talent. Pt mine important e ca invertoarele lucreaza doar ca in cel mic am pus componente mai slabe si nu pot sa le depasesc caracteristicile, pe masura ce fac rost de una alta voi mai schimba. Nu mai am valorile care-mi trebuie pt condensatori jumate de zi am rascolit prin vechituri in schimb am gasit un ci uc3845b care nu stiam ca-l am. Editat August 28, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum