Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UN simplu invertor de sudura semipunte rezonant cu ir2153

c_anicai

Postări Recomandate

Acum 33 minute, dumitrumy a spus:

Semipuntea chinezeasca nu e rezonanta, excursia de tensiune pe acei condensatori este foarte mica, atat cat sa compenseze asimetria comenzii si a trafului. 

nu e rezonanta dar trece tot curentul primarului prin ei, deci e aceeasi chestie, pun si poza de la invertorul chinezesc.

mod4.JPG

lipc.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 398
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

237

• digioptic

31

• dumitrumy

28

• BRANCA

24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu inteleg, daca gresesc ceva poti fi mai explicit, asta va fi schema care e finalizata in mare parte doar ca pe moment am pus mosfet-uri FCH023N65S3 de 650 V, 75 A, 23 mΩ 7160pf

2-2153-Resonant-SIC-90A.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Am avut o zi de nervi, nu reusesc sa setez rezonanta pe sarcina de 0,25 ohmi.

Cred ca nu este valabila stabilizarea cu tranzistor in alimentarea circuitului dar nu ma pot pronunta exact. La scurt pe iesire creste putin tensiunea de alimentare a circuitului si totodata creste frecventa. Am sa mai vad zilele urmatoare cum voi putea rezolva.

Am umblat si la rezistentele de setare a frecventei sa am o plaja mai larga pana voi reusi sa pun la punct rezonanta. Schema din aceasta postare  inca mai trebuie rerevizuita, este schema cu ce am reusit sa fac pana acum.

2-2153-Resonant-mosfet-90A.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Am probleme cu a doua varianta, nu reusesc protectia la scurt prin iesire din rezonanta ....

Sa fie oare din cauza ca bobina de rezonanta este prea aproape de transformator ?

Sau deranjeaza tablele din fier cu care am montat bobina de rezonanta? .... *(este intre ferita bobinei de rezonanta si tabla o izolatie de cca 3 mm dintr-o fasie de cauciuc si o placa textolit)

Am atasat si schema cu configuratia din acest moment, inca n-am pus bobina de iesire si nici alertarea la supratemperatura, urmeaza daca reusesc sa rezolv cu protectia la scurt pe iesire.

20210814_072405.jpg

2-2153-Resonant-mosfet-90A.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Mi-a crapat termistorul ntc de 10Ω, am pus in loc o rezistenta 120Ω 5W fiindca n-am avut altceva pe moment, sper sa nu cedeze si asta.

Oarecum am reusit sa reglez rezonanta pe 70Khz insa se pare ca am factor de calitate prost la bobina de rezonanta sau mosfet-urile normale nu incarca putere la fel de bine ca sic-urile. Pe sarcina nu reusesc sa trec de 40 amperi  pe sarcina de 0,25Ω insa ma gandesc ca becul de 1000w care-l am pus temporar in locul sigurantei de 10A limiteaza.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Pai de asta am si incercat cu FCH023N65S3 sa vad cum se comporta, a fost necesara introducerea a doua diode in paralele pe rezistentele de 10 din porti si daca nu se incalzesc tranzistorii va fi treaba ok, daca nu pun doua mosfet sic insa si sic duce greu ir-ul

Link spre comentariu

Simulare-oscilograma-montaj... Dar la putere mult mai mica. Fara sa bobinez nimic, as putea pune 4 trafo ATX in paralel, deci cel mult 1kW (probabil 1,5kW pt cateva secunde).. Dar slabe sperante sa mai pot lucra si mi-ar trebui si niste diode mai puternice.

8.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

rez5ab.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

masa1.jpg

Link spre comentariu

Diode eu am luat 6 buc de la hachia RURG3060CC si mi se par bune, am dat 7 lei buc dar acum vad ca le da cu 8.

Ziceam ca pun in primul invertor 4 buc dar mi-a fost lene, vad ca duc si doua, se incalzesc dar duc.

Dar si alea care le ai rfuh20tj6s 6 buc in paralel montate pe un radiator de procesor duc 1-2 electrozi pana ce se supraincalzesc

Referitor la traf de atx, am incercat eu 4 buc in paralel si nu e ok, nu incape sarma din cauza coloanei centrale rotunde a feritei, mai degraba sunt ok 2 perechi ferite traf linii.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

La al meu asta mic as mai avea de pus senzorul de temperatura si montajul ala cu circuitul ir l-am improvizat deasupra ventilatorului dar trebuie fixat. Bobina de iesire n-am pus inca totusi as putea maine sa fac o proba de sudat, reglajele le-am facut dar totusi nu-mi convine ca bobina de rezonanta si-a pierdut cam mult factorul de calitate cu tablele alea ce le-am folosit la prindere, ma mai gandesc cum rezolv si aceste neajunsuri.

Si ventilatorul trebuie sa-l schimb, am rebobinat ieri unul sa-i maresc turatia.

Dimensiunile-s 8,5 x 11,5 x 20 cm si  daca-mi iese va fi cel mai mic invertor de sudura rezonant.

20210815_210550.jpg

20210815_210521.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Ambele FCH023N65S3 au cedat, ir-ul nu. Am inlocuit cu mosfet sic NTHL020N090SC1 insa se incalzesc destul de repede, am sa vad daca reusesc ceva.

Link spre comentariu

Am ars si sic-urile NTHL020N090SC1, renunt pe moment la varianta asta mica de invertor pana reusesc sa cumpar o pereche NTHL020N120SC1,

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

O sa tot ardeti la tranzistori pana va saturati. Capacitatile mari din porti la unii tranzistori nu le pot incarca/descarca IR-ul fara un driver aditional dupa el, apoi controlul curentului in sarcina nu exista.

Eu stiam ca o bobina cand se satureaza, in circuit ea devine o sarma chioara si nu vad cum se limiteaza curentul prin sarma aia, ba din contra, el creste.

Parerea mea e sa nu va mai complicati cu improvizatii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări