Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UN simplu invertor de sudura semipunte rezonant cu ir2153

c_anicai

Postări Recomandate

Ma apucasem de facut alt invertor dar nu prea mai am chef si cred ca las pe la iarna, m-am saturat de ratari bobine, transformatoare, etc.

Totusi voi face si un forward fiindca deja am transformatorul pe un ee70 facut(poza 2) cu secundar de 16mm² care mi-a luat ceva nervi pana l-am bobinat.

IMG_7927.jpg

IMG_7807.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 398
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

237

• digioptic

31

• dumitrumy

28

• BRANCA

24

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Exista diode rapide in capsula to220 fara izolatie la macar 2 x 15A/300V? sau  de 2x20A?

care le am disponibile sunt cu izolatie de 2 x 10A model fcu20a40 si stth2003,

vreau sa incep un invertor mai mititel si astea cu izolatie  nu prea transfera rapid caldura la radiator.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

HUR3030CT. Le gasesti la polonezi si sunt ieftine, 4-5 lei bucata. Au Trr 30nS.
Dar vrei neaparat TO220, TO247 ce are? Gasesti mult mai multe modele. Eu sunt foarte multumit de 60APU04, 3 directe si 4 pentru intoarcere in forward. Pana la 150A merge si varianta 2 cu 3.

Link spre comentariu

60APU04 mai bine nu la pretul ala fiindca are cineva la vanzari RURG3060CC cu 7 lei.

Vreau capsula to220 fiindca asa-s date gaurile in radiator de la un proiect anterior neterminat, mersi pt informatia despre HUR3030CT

Astazi am stat toata ziua pe afara fiindca am inceput sa-mi fac 2 butuci pt remorca la motocultor insa mai mult de 15 electrozi n-am consumat ca mi-am consumat timpul si cu taiat fieratanii si polizat, ce vroiam sa zic e ca inca n-am scapat de caderea tensiunii pe integrat si ventilatoare care apare sporadic in timpul sudurii ceva mai rar ca inainte dar tot deranjant, voi incerca sa las doar o spira in loc de una si jumatate pt alimentarea din bobina de rezonanta si am sa vad ce se mai intampla.

Daca si la o spira vor fi tot 40 volti nu stiu ce sa mai cred, inseamna ca pt 15,5 sp cat are bobina de rezonanta ajunge tensiunea la cca 600 volti pe acele condensatoare in rezonanta.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Cred ca trebuie sa-i bag sursa auxiliara, am rezolvat cu opririle pt amperaj maxim insa cand am incercat sa dau mai slab curentul iar au aparut intreruperile la alimentare pe integrat si ventilatoare.

Oare ce amperaj poate avea daca gaureste platband de 3mm atat cu 2,5 cat si cu 3,2?
la platband de 8mm n-am reusit ca se stinge arcul pana la urma

20210723_184014.jpg

20210723_184049.jpg

20210723_184237.jpg

20210723_184246.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Cam asta e, pe moment am facut o improvizatie si nu mai am treaba cu alimentarea, am pus un stabilizator cu tranzistor in plus inainte de 7824.

Probabil 7824 se poate elimina daca folosesc un zenner de 24 in loc la cel de 33, chiar si 7815 se poate elimina si inlocui cu zenner de 14 si o rezistenta serie deoarece consumul pe integrat e de cca 25 mA

2153-Resonant-SIC-120A.png

Link spre comentariu

Ramane asa versiunea asta si sper sa nu mai deschid cutia decat pentru curatare periodica de praf, totusi ceva tot mai am de facut, n-am pus intrerupator si mufe de iesire standard fiindca n-am pe moment si nici carcasa n-am vopsit, culoarea e neagra fiindca asa a fost tabla din care am taiat cat de cat cu atentie sa nu o zgarii, tabla provine de la niste capace de calculator.

O sa ma gandesc la sursa auxiliara ca mai am doua incepute si neterminate, alea vechi care incercam eu la inceput, faza cu auxiliara e ca trebuie sa regandesc alimentarea releului de soft start. Deci era ceva mai mult de munca.

Asta va fi schema la o versiune de max 90-100 amperi ca am toate componentele in afara de diode iesire si la mosfet sic nu m-am hotarat, NTHL020N090SC sau SCT3030AL

2153-Resonant-SIC-90A.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

O proba cu 3,2 consumat jumatate de electrod astazi, am sudat doua buc de platband de 8x40mm

Oare ce amperaj a fost ?

4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Voi incerca insa nu stiu daca reusesc ca n-am atata forta sa indoi platband de 8, am mai consumat acum cativa electrozi pt butucii de remorca , nu retin exact cati dar cred dar cred ca 5-6 buc de 2,5 si nu s-a incalzit nimic peste 50-60 grade insa acum m-am retras in pat din motive de sanatate, voi continua cand pot.

Link spre comentariu

Pe lângă îndoire se practică şi tăierea cu flexul pentru examinarea secţiunii cordonului şi pătrunderii.La metalografie se atacă secţiunea şi cu acid,ca să se vadă mai bine.

Dacă materialul sudat e gros nu cred că va reuşi să îndoaie...Cere fixare solidă şi...baros!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări