BRANCA Postat Iulie 19, 2021 Partajează Postat Iulie 19, 2021 Digioptic.Părerea mea e să-i faci suport separat la placă. Dacă e nevoie să schimbi platbanda foloseşte ţeavă groasă cupru de 1mm în carne,de instalaţii.O poţi tăia de-alungul sau să o plătuieşti.Încălzită la roşu şi aruncată în apă se face moale. Link spre comentariu
digioptic Postat Iulie 19, 2021 Partajează Postat Iulie 19, 2021 (editat) @c_anicai, sunt convins ca pot fi si alte solutii de miez la bobinele soc. Dar, ele sunt strabatute de curentul cerut de arc, deci prin fiecare v-a trece jumatate din acest curent. Miezurile respective de VGA, bobinate cum ? Ca si un tor ? Sau pur si simplu pe cilindrul acelui miez ? Problema este plasarea lor foarte aproape de traful de putere. Deci folosirea unui tor sau a unui EE, trebuie sa respecte un camp magnetic inchis acolo. Basca ca trebuie un conductor serios, nu pot pune sectiune mica. Cred ca ma complic montandu-le, ele cred ca au fost prevazute pe placa pentru o aplicatie de invertor folosit in procedeul TIG, tocmai sa protejeze diodele de iesire de pulsul de amorsare a arcului. Dar cred ca nu strica si daca le pun. Ele sunt pe plus, ma gandesc la bobina soc de iesire sa o pun pe minus. Cel putin asa e montata la JASIC si la Proweld. Nu am apucat sa o masor la inductanta pe aia din Jasic. Pe schema Proweldului, bobina e data cu o inductanta de 43uH. Miez baban de fier inchis, cu intrefier de 1.5-2mm, bobinata cu bara de aluminiu. @BRANCA, sunt doua platbande de cupru care sprijina efectiv placa ingreunata de cosele de sarme de cupru si traful de putere. Una din ele ramane neschimbata si alta pot sa o tai in doua si sa o prind din nou mecanic, cele doua jumatati, cu o placuta izolatoare. Caut sa intervin cat mai putin in el, desi, cam cere sa umblu peste tot... Cineva bine spunea ca o poza face cat 1000 de cuvinte. Se vad doua cose care strapeaza bobina de soc, foarte aproape de traful de putere. Se mai vede in plan indepartat si una din platbandele de cupru, pe bara de plus: Editat Iulie 19, 2021 de digioptic Link spre comentariu
c_anicai Postat Iulie 19, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2021 Ma gandeam ca vrei sa faci filtru emi pe alimentare la trifazic, daca da acolo merg niste tor-uri din alea tubulare cum am zis 3 buc si dat cca 10 spire pe fiecare tor cu sarma de 2mm deoarece acolo n-ai curent mai mare, in locul strap-urilor alea din sarma de pe placa chiar nu stiu ce trebuia si nu pot sa-mi dau nici o parere. Bobina de iesire si eu o voi schimba, deja am gasit alte tor-uri emi de 26mm diametru si fac din ele o bara de 82mm lungime care va fi mai potenta decat bara de 18mm pe care am date 20 spire acum. Link spre comentariu
digioptic Postat Iulie 19, 2021 Partajează Postat Iulie 19, 2021 (editat) Pai am zis, sau nu mai stiu, sunt cam 4 bobine lipsa in invertorul asta. Doua filtre care se vad in poze, bobina mare de soc de la iesire si un tor cu trei bobine pentru filtrul emi. Si mai sunt de adaugat prin el. Capacitatea totala de dupa punte este suma a 9 capacitoare cu folie de 4.7uF. Putin ! Ma gandesc sa-i mai adaud ceva condensatori, dar dupa ce termin cu filtrul de retea si bobinele de iesire. Concluzia : O chinezarie castrata si facuta foarte ieftin. M-a incantat ca e punte, functioneaza, are forta, dar mai trebuie cizelata. Editat Iulie 19, 2021 de digioptic Link spre comentariu
c_anicai Postat Iulie 19, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2021 Pt bobina de iesire voi folosi bara mai groasa, sper sa obtin mai mult de 20μH care sa ajute la sudat. Link spre comentariu
digioptic Postat Iulie 19, 2021 Partajează Postat Iulie 19, 2021 (editat) Eu nu m-as complica la bobina asta sa-i pun miez de ferita, decat daca gasesc o ferita plina. Mult mai sanatos e un miez plin de fier, in fine, ce se pune la traful de calitate-fier-siliciu-. Pe o sectiune de cam 9-12 cm2, energia inmagazinata e mult mai mare. Ca o parere, un miez fie el de fier sau de ferita are o caracteristica extrem de importanta si de luat in seama la proiectare. Reluctanta magnetica. Sau rezistenta magnetica a unui mediu feromagnetic la strabaterea de catre un flux magnetic. Ferita din poza e gaurita. Nu zic ca nu e buna, dar mai bine este ca in "gaura covrigului" sa fie ferita si nu...aer Pe un pachet de tole de fero-siliciu, se incropeste o carcasa din carton si pentru curentul invertorului construit, un cablu gros de minim 16mm2, bobinat un strat sau doua straturi, rigidizat cu soricei care strang capetele bobinei formate. Nu trebuie neaparat cablu de sudura, e relativ scump, se poate folosi si cablul electric monofilar de 16 sau mai gros in sectiune. La nevoie se poate "sparge" un metru sau doi de cablu de energie de aluminiu. La fel si el de minim 16 in sectiune, bobinarea facandu-se din latura in latura a miezului (patrat in sectiune), cu un ciocan de plastic. Si iese o bobina de n-ai treaba. Pai daca Jasicul si Proweldul, merg de rup cu bobina din bara de aluminiu, asta de ce n-ar merge. Ma gandeam si eu la un momentdat la solutie cu aluminiu, deja miezul baban de fier, se duce peste kil... Editat Iulie 19, 2021 de digioptic Link spre comentariu
cipcirip Postat Iulie 19, 2021 Partajează Postat Iulie 19, 2021 Salut. Scuze pentru offtopic, daca aveti nevoie am 2 filtre de retea; unul mono si unul trifazic, primul cu sarma cam de 1.5, al doilea cam de 2.5 mm... Link spre comentariu
c_anicai Postat Iulie 19, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2021 (editat) N-am de gand sa depasesc 8-9 mm² sectiune manunchi de fire pt bobina de iesire, e suficient. Nu se pierde prea mult curent acolo prin incalzire si daca a functionat bobina subtire din poza cu fire de 6 mm² cealalta mai groasa sunt sigur ca va fi mai ok si inchiei afacerea cu invertorul asta, n-am de gand sa depasesc 120 amperi fiindca se ivesc complicatii si nu va mai fi invertor de sudat cu 2 tranzistori si un circuit. Editat Iulie 19, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
asterix196803 Postat Iulie 19, 2021 Partajează Postat Iulie 19, 2021 (editat) Despre inductanta au fost postate pe acest forum multe detalii...inclusiv documentatie care au disparut din diverse motive.. https://www.elforum.info/topic/40292-sudura-cu-electrozi-bazicialuminiuinox/page/9/ Am salvat doar citeva postate de d-l Emil Matei cu ceva timp in urma: Editat Iulie 19, 2021 de asterix196803 Link spre comentariu
c_anicai Postat Iulie 19, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2021 (editat) Greu de apreciat dupa textul ala, practic la semipunte chinezul nici nu pune bobina de iesire insa la schema mea am schimbat pana acum 3 bobine, prima avea cca 12μH facuta tor-uri ferite tubulare, alea mai subriri din poza si mi s-a parut ok dupa care am incercat alta bobina pe doua ferite de la traf linii a/n avand cca 3 cm² sectiune mai mare ca acea din tor-uri dar fiind scurte n-a iesit la un singur rand de sarma decat 8-9μH si s-a schimbat arcul devenind prea scurt si greoi la sudat. Apoi tot pe tor-uri tubulare ca la cea de 12μH incercata initial am dat sarma mai subtire, cca 6mm² ca sa-mi incapa mai multe spire pe un rand si a iesit de cca 18-20μH, o am pusa acum in invertor desi se incalzeste are avantajul ca a aparut o proprietate interesanta a arcului, nu se stinge cand apas cu electrodul in fierul care-l sudez insa efectul e pt electrod de 2,5 iar la 3,2 cam insesizabil. De asta m-am gandit sa fac bobina pe tor-uri suprapuse de 26mm diametru, cealalta pe 18mm dimetru tot tor-uri este ok insa vreau ca ape astalalta sa-mi incapa sarma mai groasa tot un singur rand dar sa-mi ramana inductanta la cca 20μH sau poate nitel mai mare, am sa vad.. Editat Iulie 19, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Iulie 19, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2021 Pff, imi mai trebuia un un tor sa pun in capat sa-mi iasa bobinoiul de 20μH Link spre comentariu
digioptic Postat Iulie 19, 2021 Partajează Postat Iulie 19, 2021 (editat) 4 hours ago, cipcirip said: Salut. Scuze pentru offtopic, daca aveti nevoie am 2 filtre de retea; unul mono si unul trifazic, primul cu sarma cam de 1.5, al doilea cam de 2.5 mm... Interesant cel cu trei bobine. Pare cam la fel cu cel din Jasic. La cel din Jasic, bobinele au 9 spire fiecare. Dar cred ca e foarte bun si asa. Cat ? Cel mare cu trei bobine.... Nu stiam ca aveti filtrul gata facut. 4 hours ago, c_anicai said: Greu de apreciat dupa textul ala, practic la semipunte chinezul nici nu pune bobina de iesire.... Chinezu' nu mai pune bobina nici la punte alimentata trifazat... Dar nu e o regula. Toate invertoarele verzi de la Proenerg, alea trifazate sunt in semipunte si toate au bobine babane pe iesire. Dar asta se intampla cu ceva ani in urma, produse pentru ei de YOULI. Bunaoara, eu in proweld, semipunte, am. Acum au devenit atat de zgarciti, ca te minunezi ca mai functioneaza... Uite in postul lui @autom, o bobina de iesire realizata industrial pe un tor baban cu doar 4 spire de cablu de sudura: Editat Iulie 19, 2021 de digioptic Link spre comentariu
c_anicai Postat Iulie 19, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2021 (editat) Cu bobina pe iesire se sudeaza mai usor, fara trebuie sa fii meserias ca sa faci un 10 cm de cordon fara intrerupere. Chiar acum imi zicea cineva ca pt electrod de 2,5 e necesar 180 amperi eu sustinand ca mai mult de 90 nu trebuie, cred ca las de la mine sa nu ajungem la cearta. Editat Iulie 19, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Iulie 19, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2021 Am adaptat bobina pe un tor de compozitie pulberi metalice la stromo 295 dar nu-s multumit si cred ca o voi da jos si pun una normala liniara pe oale ferita sau tor-uri, mi se pare ca asta cilindrica pe circuit neinchis lucreaza mai bine, pun poza cu modificarea facuta, la condensatorul ala rosu am renuntat dar tot degeaba Link spre comentariu
digioptic Postat Iulie 19, 2021 Partajează Postat Iulie 19, 2021 In poza lui @autom, sunt doar 4 spire cu cablu foarte gros. Eu sunt adeptul "inmultirii " cu doi cand vine vorba sa fac ceva. Mai bine supradimensionezi decat sa te rogi de ea sa stee rece sau sa mearga in mintile ei. Plus ca la amperii care circula prin ea, caderile de tensiune pot deveni deranjante. Cand facem treburi unicat si nu productie de masa ca la chinezi, nu are sens sa castram ca ei, doar de dragul economiei. E doar parerea mea, primeste-o rogu-te ca un sfat. Nu trebuie sa faca nimeni ca mine, daca nu se doreste, fiecare e liber. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum