c_anicai Postat Iunie 9, 2021 Partajează Postat Iunie 9, 2021 (editat) Editat Iunie 9, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Iunie 11, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2021 (editat) Am sudat doua buc de platband de 10mm grosime una de alta, un electrod complet de 2,5 continuu pana s-a terminat, am probleme cu incalzirea la bobina de rezonanta in zona intrefierului. Celelalte componente se incalzesc mai putin, radiatorul cu igbt-uri a ajuns pe la cca 50 grade, cel cu diode pe la cca 30 grade, transformatorul de forta nu s-a incalzit deloc, condensatorii mkp pe la cca 35 grade Editat Iunie 11, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
cristi7521 Postat Iunie 11, 2021 Partajează Postat Iunie 11, 2021 (editat) Retin ca a fost un post in care se spunea ca nu trebuie bobinat in dreptul intrefierului (cred ca Smilex la teorie SMPS). Pune un distantier de plastic in dreptul intrefierului astfel incat sa nu ai spire in acea zona (poti pune un colier de plastic) La invertoarele de sudura IGBT-urile sunt prinse pe radiator fara izolatie. Poti sa tai radiatorul in 2 bucati printre IGBT-uri si apoi prinzi bucatile intre ele la o distanta de 2-3mm cu material izolator, pe laterale, astfel poti pune cele 2 IGBT-uri fara izolatie. Editat Iunie 11, 2021 de cristi7521 Link spre comentariu
c_anicai Postat Iunie 11, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2021 Faza e ca nu m-am gandit la acest fenomen si am pus sarma mai subtire, doar un fir de 1,6 mm ca sa-mi incapa pe un singur rand cele 17 spire, voi face doua bobine cu 2 straturi si cu spatiu de cca 10 mm in mijloc insa banuiesc ca se modifica rezonanta si iar am de facut reglaje. Radiatoarele alea nu le tai fiindca am un set de 4 identice insa am deja altul pregatit cu mosfet-uri contact direct Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 11, 2021 Partajează Postat Iunie 11, 2021 Smilex a contribuit foarte mult cu elemente de baza pt sursele in comutatie dar nu se poate compara cu ce iti da Google in 10 minute: >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Link spre comentariu
c_anicai Postat Iunie 11, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2021 (editat) Interesant, nu m-am lovit pana acum de acest aspect. Am facut alta bobina de rezonanta tot cu sarma de 1,6mm pe ferita de 2,9cm², cealalta avea 3,6cm² dar inca n-am avut timp sa probez, sper sa fie ok. Editat Iunie 11, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Iunie 12, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2021 Cu transformatorul facut pe ee55 4,1 cm² puterea e mai mica decat ee65 = 5,207 cm², sudeaza totusi dar mai cu dificultate. Ma gandeam ca daca am bobinat de aiurea ee65-ul fiindca n-am avut sarma corespunzatoare si totusi merge ar fi ok si transformatorul pe ee55 care e bobinat ca la carte intai jumatate de primar, apoi secundarul si la urma iar jumatate de primar insa nici o sansa. Atasez schema modificata. Reglaj curent: la reglaj se folosesc 2 becuri 500w/230v pe 300 volti dupa electrolitic. Cu potentiometru inchis becurile trebuie sa se aprinda maxim pe o sarcina de 0,25 ohmi si cca un sfert de luminozitate la scurt pe iesire. Frecventa in acest caz va fi 75 Khz. Daca in scurt becurile lumineaza mai mult de un sfert nu e bine si trebuie umblat la una din rezistentele de 33k pana acestea vor lumina un sfert din capacitatea lor, un sfert am apreciat vizual ca cum aceste becuri ar fi alimentate la un 50 volti de exemplu. Reglajul asta corespunde puterii maxime pe iesire. Apoi cu potentiometrul deschis la maxim frecventa devine 65 Khz, in scurt becurile inseriate nu trebuie sa mai lumineze iar cu o sarcina de 0,5 ohmi trebuie sa lumineze cam un sfert. Aatea-s toate reglajele care le-am facut, am scos becul si in locul lui am pus o siguranta de 10 amperi si e gata pt sudat, merge excelent cu electrozi rutilici de 2,5, altii n-am avut sa testez. Tensiunea in gol fara filtraj la puterea maxima 85 volti. Link spre comentariu
c_anicai Postat Iunie 12, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2021 (editat) La 11.06.2021 la 10:10, cristi7521 a spus: Retin ca a fost un post in care se spunea ca nu trebuie bobinat in dreptul intrefierului (cred ca Smilex la teorie SMPS). Pune un distantier de plastic in dreptul intrefierului astfel incat sa nu ai spire in acea zona (poti pune un colier de plastic) La invertoarele de sudura IGBT-urile sunt prinse pe radiator fara izolatie. Poti sa tai radiatorul in 2 bucati printre IGBT-uri si apoi prinzi bucatile intre ele la o distanta de 2-3mm cu material izolator, pe laterale, astfel poti pune cele 2 IGBT-uri fara izolatie. Doar doi electrozi consumati intr-o incercare esuata de a taia un platband de 10x40 mm si iar s-a supraincalzit bobina, cred ca trebuie sa o fac cu sarma mai groasa fiindca 1,6 pare a fi insuficient. Si igbt-urile s-au supraincalzit, ori ventilatia insuficienta ori nu le convine izolatia. Editat Iunie 12, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
validae Postat Iunie 12, 2021 Partajează Postat Iunie 12, 2021 Păi ventilaţie forţată nu i-ai făcut ? Că nicion invertor de acest fel nu poate lucra rece fără un flux de aer suficient pentru răcire.... Link spre comentariu
c_anicai Postat Iunie 12, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2021 (editat) n-am facut inca carcasa, sunt doar doua ventilatoare care sunt alimentate dintr-o spira jumatate de pe transformator si care sufla doar in cele 2 radiatoare, insa banuiesc ca am gresit bobina de rezonanta, trebuia sarma litata sau mai groasa, eu am dat doar cu un fir cupru emailat de 1,6mm diametru si care l-am mai izolat cu hartie Editat Iunie 12, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
maxente Postat Iunie 12, 2021 Partajează Postat Iunie 12, 2021 N-am inteles exact cum se face limitarea de curent la invertorul asta. Daca ramane electrodu in scurt, nu sar IGBT-urile alea in sus ? Link spre comentariu
c_anicai Postat Iunie 13, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2021 (editat) Se regleaza rezonanta (la puterea maxima) pe o rezistenta de 0,25 ohmi iar la scurt iese din rezonanta si scade puterea. Limitarea de curent in sarcina la amperajul maxim se face prin intrarea in saturatie a bobinei de rezonanta care este facuta pe o ferita mai mica decat a transformatorului de putere. Eu am lasat 3 mm intrefier la alea doua perechi de ferite traf linii si curentul maxim la rezonanta e 70...80 amperi aproximativ, cand iese din rezonanta la scurt amperajul e tot aia sau ceva mai mic insa pe 2-3 volti cat se pierde pe cabluri iar puterea suportata de igbt-uri scade la 2-3 sute de wati. Deocamdata igbt-urile n-au cazut insa se incalzesc dar n-am ventilatie suficienta, cineva zicea ca trebuie puse direct pe doua radiatoare fara izolare, electrodul nu se lipeste sa sara din cleste ca la alte invertoare. Totusi eu am gresit ceva cu bobina de rezonanta la care se incalzeste sarma pana iese fum, poate am pus grosimea sarmei prea mica 1,6mm, poate trebuia litata. Oricum voi incerca si litata de sectiune mai mare cand fac rost dar pe alta ferita ca pe asta nu incape. Editat Iunie 13, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 13, 2021 Partajează Postat Iunie 13, 2021 CITAT: Limitarea de curent in sarcina la amperajul maxim se face prin intrarea in saturatie a bobinei de rezonanta >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>. Mi-am pierdut increderea in simulatoare, ei spun ca la intrarea in saturatie curentul creste: Link spre comentariu
c_anicai Postat Iunie 13, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2021 (editat) Nu creste fiindca e limitat de condensatorul 96nF, la rezonanta serie inainte de punctul de saturatie curentul este mult mai mare, dupa saturatie iese din rezonanta si curentul scade. Poti face urmatorul mic experiment ca sa vezi ca asa este. Seteaza generatorul de frecvente pe 120 Khz si output 6-10 volti apoi conecteza o bobina de 150μH in serie cu un condensator de 12nF si un bec de 6 volti/0.5 amperi, becul trebuie sa lumineze maxim fiindca circuitul e in rezonanta serie. Acum simuleaza saturatia bobinei prin scurtcircuitare acesteia in circuitul oscilant si vezi ca becul se stinge sau abia se aprinde filamentul. Am dreptate? Dar asta nu ma intereseaza fiindca deja functioneaza, problema e ca mi se incinge sarma si ferita la bobina de rezonanta, ferita trece de 100 grade iar din sarma iese fum. Editat Iunie 13, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum