gsteph1968 Postat Iunie 8, 2021 Partajează Postat Iunie 8, 2021 salutari! mai exista un topic vechi in care se discuta despre ideea de a bloca circuitul pe ejector, totusi caut un raspuns mai clar privind blocare circuitului de "ejectie". iata datele problemei: 1 - rezervor de apa care este umplut automat cu o pompa submersibila. automatul are 3 senzori, de "gol", "plin" si nivel (pt redundanta). 2 - pompa de aspiratie DAB (nu cred ca are importanta modelul) cu ejector conectata la rezervor, popma si rezervorul se afla la acelasi nivel si la < 1m distanta. pompa in configuratie de hidrofor (rezervor tampon si presostat mecanic). hidroforul asta as vrea sa imi alimenteze casa in rarele situatii cand se mai opreste apa in comuna si sa il folosesc pentru spalat/stropit pardoseala sau peretii unei terase cu pistol de gradina partea 1 - exista deja si nu am probleme sau intrebari. partea 2 - intentia mea initiala era sa conectez rezervorul la intrarea (apiratia, redusa de la 1 1/4" la 1") si iesirea pentru ejector (redusa la 3/4") pompei cu furtune de presiune de 1" respectiv de 3/4" (1/2" ??) si stuturi. fara sa folosesc un ejector propriuzis prima intrebare e daca ar exista un motiv ca 2 sa nu functioneze sau sa imi faca surprize. a doua intrebare e daca as putea anula complet circuitul pentru ejector, sa ii pun un capac sau dop pompei la iesirea respectiva ca sa simplific instalatia (+ o mica economie de materiale si manopera :-| ). ar fi pompa suprasolicitata sau pusa cumva intr-un regim de functionare care sa-i scurteze viata? nu as vrea sa trebuiasca reparatie mai curand decat termenul de revizie sau asa ceva... multumesc! Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 13, 2021 Partajează Postat Iunie 13, 2021 "Exista doua tipuri de ejectoare si anume E20 si E30. Aceeasi pompa va avea o adancime de aspiratie mai mare dar un debit mai mic cand este echipata cu E30 fata de situatia in care este echipat cu E20. Daca se astupa orificiul de 1" care duce apa catre ejector si se incearca aspiratia pe o singura teava, cea de 11/4", pompa va avea o adancime maxima de aspiratie mica(6-7 metri) si presiune mica de refulare (adica aproximativ 2 bari). Valorile anterioare sunt valabile pentru pompele monoetajate cu puterea de 750W. Prin montarea ejectorului in apropierea pompei se obtine o pompa autoamorsanta cu aspiratie de la maxim 8.5-9m. Pentru maximizarea debitului obtinut se recomanda utilizarea duzei si tubului Venturi de tip E20. (ejectoarele E20 si E30 au corpurile de fonta identice, diferentele de performante fiind date de duza si tubul Venturi)" Se explica clar acolo, folosirea ejectorului este necesara la adancimi mari dar debitul se micsoreaza. Daca pompa si rezervorul se afla la acelasi nivel sigur nu ai nevoie de ejector, deci elimina-l. De altfel ai putea pune o pompa fara ejector (una mai ieftina) iar cea cu ejector s-o folosesti in aplicatii mai "adanci"! Link spre comentariu
gsteph1968 Postat Iunie 14, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2021 On 6/13/2021 at 9:51 AM, gica70 said: "... Daca pompa si rezervorul se afla la acelasi nivel sigur nu ai nevoie de ejector, deci elimina-l. De altfel ai putea pune o pompa fara ejector (una mai ieftina) iar cea cu ejector s-o folosesti in aplicatii mai "adanci"! multumesc pentru raspuns. pompa va sta cam la 1/3 din inaltimea rezervorului, deci apa va intra in pompa practic prin cadere mai tot timpul. cred ca pana la urma voi cupla ambele la rezervor (si aspiratia si "ejectia") ca sa nu creez cine stie ce supra-presiuni in pompa. nu stiu daca are sens sa iau alta pompa, nu stiu ce as putea face cu cea pe carfe o am deja... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum