Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce-ar iesi din 10xTDA7293 in paralel ?

Vizitator Kimnotyze

Postări Recomandate

Vizitator Kimnotyze

Imi trebuie un amplificator pentru sonorizari in aer liber, pentru spectacole sau concerte de mici dimensiuni. Treaba e ca amplificatorul trebuie sa scoata in jur de 500W RMS sin pe 8 ohmi si sa poata fi folosit si pe 4 ohmi fara sa crape!Eu am ales sa fac un AV800 cu 14MOS, dar mi-a trecut prin minte sa va intreb ce s-ar intampla daca as pune 10 sau 12 bucati TDA7293 in paralel cu o sursa de 2000W (pt. ca o sa il fac stereo) si vreo 20.000uF filtrare pe fiecare ramura (+ si -). M-am gandit ca ar iesi ceva mai ieftin si ar fi mai simplu de proiectat, iar pentru racire am sa folosesc un radiator imens plus racire fortata de multe ventilatoare cu debit mare de aer.Deci ? :d

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Swat Cat

2

• moro

2

• csl1131

2

• Sharky

2

Top autori în acest subiect

nu o sa mearga, sau si sa mearga nu o sa iti foloseasca la nimic(daca vrei un amp mai puternic decat 200W/8 ohmi, 400/4)....pt ca:daca pui mai multe in paralel atunci intradevar o sa scoata mai multa putere, dar numai pe impedante mai mici...de ex daca pui 4 in paralel o sa scoata 400W/1 ohm, si daca mai pui inca alte 4 legate cu astea 4 in punte -> 800W/2 ohmi........

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Aveti dreptate, nu m-am gandit niciodata la asta :oops: In cazul asta am sa ma apuc de construit 2 x AV800, am gasit finali la reclama cu numai 70.000 bucata. tare curios sunt cat o sa coste transformatorul de 2000W si filtrajul la peste 100V :P

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

Cel putin de la sursa respectiva IRFP240 este un fals si va spund din ce cauza sustin asta.Sigla este a lui Fairchild si scrie pe ei IRFP204 pe cand aceasta firma are alt sistem de notatie, va las sa cautati voi care este :lol:

Link spre comentariu

Kimnotyze a scris :

o sursa de 2000W (pt. ca o sa il fac stereo) si vreo 20.000uF filtrare pe fiecare ramura (+ si -).

Ar fi mai bine daca ai pune macar 40.000 micro pe o ramura parerea mea daca vrei pt sonorizari dealea cum zici tuh fatzi AV'u dale dreq de TDA'uri :)
Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Mai am o nelamurile legata de treaba asta cu muti TDA7293 in paralel:

In datasheet scrie intr-un capitol ca se pot folosi mai multe IC-uri in paralel pentru impendante mici si puteri mari:

"Parallel mode is made possible by connecting

more device through of pin11. High output power

can be delivered to very low impedance loads, so

optimizing the thermal dissipation of the system."

Iar in alt capitol scrie ca:

"Another application suggestion is the BRIDGE

configuration, where two TDA7293 are used.

In this application, the value of the load must not

be lower than 8 Ohm for dissipation and current

capability reasons.

...

With Rl= 8 Ohm, Vs = ?25V the maximum output

power obtainable is 150 W, while with Rl=16

Ohm, Vs = ?40V the maximum Pout is 200 W."

Ori nu am inteles eu bine, ori ei se contrazic singuri.

La 10 IC-uri in paralel cum s-o comporta ?

Link spre comentariu

legarea in punte nu e tot una cu legarea in paralelCand legi in punte obtii pe iesire o tensiune dubla fata de montajul simpluCand legi in paralel curentul de iesire este "tras" din mai multe circuite, teoretic identice, deci poti sa legi 2ohmi in loc de 4 daca ai 2 circuite in ||, dar tensiunea de la iesire va fi identica cu cea dintr-un montaj cu un singur circuitPuterea in acest caz va creste fata de 1 singur circuit numai daca legi impedante mai mici la iesire

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Am inteles cum sta treaba, dar ca sa fiu sigur, poti te rog sa-mi spui cum se leaga in punte? Eu pana acum am folosit aceste IC-uri in paralel, legandu-le intre ele prin pinul 11 si iesirile in paralel, primul IC setat ca master si urmatoarele ca slave. Dar cum se leaga in punte ?

Link spre comentariu

te uiti in foaia de catalog ca e montajul in punte acoloatentie monatarea in punte necesita ca impedanta minima a sarcinii sa fie dubla.Teroretic poti lega orice oricare 2 amplifuri identice in punte, daca unuia dintre ele ii aplici semnalul de polaritate opusa si la celalalt ii aplici semnalul ne-inversat, legi masele impreuna si iesirea o iei de pe +surimai e discutat acest subiect..parca nexus vroia sa faca asta ..cauta pe aici..daca nu pe netleg in punte se numeste si bridge tied load, bridge connection..etc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări