Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scurt lampa

BRANCA

Postări Recomandate

Azi a pocnit la hota din bucătărie,la acţionare iluminat.Verificat alimentarea-căzută siguranţa.Verificat şi becul-ars.Rearmat siguranţa nu merge hota!Dat jos blocul cu butoane constatat pulverizare traseu pe pcb.

Am dublat traseul pulverizat cu o bucăţică de cablu.E ok acuma.

Nedumerirea mea se leagă de cauza scurtului ce a determinat pulverizarea traseului pe pcb!Nu se vedea condens sau grăsime pe partea cu traseele.Şi mi-aduc aminte că sărit de siguranţe am mai întâlnit la becurile clasice ce se ardeau...Să fi fost scurtul în dulia becului?Că soclul acestuia era puţin afumat.Acolo putea să fie,ipotetic,nişte condens care s-a evaporat cu ocazia asta...

Aţi întâlnit aşa ceva la becurile clasice?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BRANCA

6

• validae

6

• +_Florin_+

4

• franzm

2

Top autori în acest subiect

Da. Becurile clasice sunt umplute cu gaz la presiune joasa, gaz care se poate ioniza în momentul arderii filamentului.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Cred ca in 70% din cazurile in care s-a ars un bec, s-a ars si siguranta. Cauza e explicata de Franzm. Se mai poate intâmpla si din cauza arcului electric in ruptura filamentului, care evapora metalul ce se depune apoi intre terminalele mai reci.

Link spre comentariu

Domnilor, mai există o explicaţie alternativă pentru declanşarea siguranţei când se arde un bec cu incandescenţă.

Dacă becul este în poziţie orizontală şi filamentul e deasupra bornelor sale de susţinere, în momentul întreruperii sale, bucata desprinsă cade între bornele de fixare în poziţia cea mai îngustă şi din cauza rezistenţei reduse a traseului căzut, acesta face practic scurtcircuit.Probabil se combină şi cu ceva ionizare şi arc electric, care nu se exclude.Dar am văzut cu ochii mei fenomenul descris...am şi studiat ceva becuri care ardeau siguranţa la defectare.Toate aveau filamentul căzut..nu doar întrerupt într-un loc.Dacă observaţi cu atenţie, producătorul a şi prevăzut în tubuleţul de sticlă  ce susţine suportul filamentului un fir cu secţiune mai mică, ce ar trebui să funcţioneze ca o siguranţă în cazul scurtcircuitului cauzat de filamentul căzut.

Link spre comentariu
Acum 12 ore, franzm a spus:

Da. Becurile clasice sunt umplute cu gaz la presiune joasa, gaz care se poate ioniza în momentul arderii filamentului.

Puteti fi mai clar? cum si de ce se produce acea ''ionizare''?

Link spre comentariu

La întreruperea filamentului, arcul electric format între capetele filamentului asigură amorsarea unei descărcări în gaze la presiune joasă.Arc ce are o impedanţă foarte mică, e practic similar unui arc de sudură.Cu efecte distructive pentru bec şi nu numai...

Link spre comentariu

Fenomenul e f ciudat...E clar că apare un scurt.La alea orizontale posibil să fie cazuri ca cele descrise de Validae.Da' la alea în poziţie verticală?

Mai e ciudat  că toţi văd că ne-am lovit de aşa ceva şi nu ne-am prea pus întrebări...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Interesantă de explicat ar fi și "descărcarea" însoțită de explozia balonului de sticlă, fenomen care mi se întâmplă din ce în ce mai frecvent în ultima vreme...

20201120-193637.jpg

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Marele Savant a spus:

Puteti fi mai clar? cum si de ce se produce acea ''ionizare''?

Pe scurt, în momentul arderii filamentului, sunt prezente cele necesare formarii unui canal de plasma.

Link spre comentariu

Interesant linkul.Vorbeşte de formare arc în bec...Aparent e simplu,dar...Câţi n-aţi experimentat încălzirea unei spirale rezistive la creştere tensiune?Se face roşie,se topeşte local şi se întrerupe.Nici urmă de arc electric!

Fără scurt mecanic în interior sau fără o ionizare nu văd cum ar apare arcul în becuri...

Văd că a postat şi Franz.Plauzibilă chestia cu canal plasmă.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Nu ai înţeles nimic. Arcul poate apare atunci când filamentul se întrerupe, iar în bec există gaz inert la presiune joasă în loc de vid înaintat....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări