Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator 24V cu functie UPS

Postări Recomandate

Salut,

Am nevoie de o sursa de 24V neintreruptibila pentru a alimenta o imprimanta 3D, m-am saturat de electrica si momentele lor de ce fain ar fi sa intrerupem alimentarea pentru cateva secunde / minute  asa din cand in cand, alaltaieri la un job de 8h eram cam la 75% si sau trezit sa bage o pana de 1min... am pierdut tot. Nush ce tot fac dar anu-l acesta din ce in ce mai des momentele astea.

As vrea sa evit un UPS pentru ca nu prea are sens sa stoarca acumulatorul de 12V la 230V dupa care alimentatorul sa-l scada inapoi la 24V, m-am uitat la ceva variante si am dat peste un model de la Mean Well si anume AD-155B (https://www.tme.eu/Document/01801db16b446d9aabb424c996bc5283/ad-155.pdf) care ar fi perfect pentru mine doar ca nu gasesc nici unde 2 aspecte destul de importante si ma gandeam ca poate a mai experimentat cineva cu modele similare:

Nelamuriri mele ar fi:

1. Trecerea de la retea la baterie se face fara intrerupere ? Nu stiu daca suporta imprimanta un anumit timp fara alimentare pe intrare pana sa se reseteze si nici nu prea am cum sa testez. Poate as putea rezolva eventual cu un banc de condesatori pentru cateva milisecunde, consumul e undeva pe la 60W
  2. Si poate aspectul mai important, este iesirea stabilizata si cand functioneaza de pe acumulator ? Nu fac mare treaba daca e o trece simpla cu un releu direct la tensiunea bateriei, in schema alimentatorului apare un "BAT.CHARGER / BACK UP" insa nu da detali ce anume face acel modul.

Alta varianta ar fi sa fac un incarcator simplu cu un traf si LM317 insa va trebuii sa pun un convertor, am gasit tot de la Mean Well fie un buck (SD-100B-24) sau un boost (SD-100A-24) si sa folosesc doar o singura baterie de 12V eventual de capacitate mai mare, nu prea vreau sa experimentez cu tot felul de convertare buck / bust de pe Ebay/Alli care sunt de o calitate indoielnica si sa raman cu imprimanta busita. Insa varianta asta ar insemna ca va trebuii sa mearga si alimentatorul original si modulul buck/boost si iesirile sa le combin cu 2 diode, si ar mai fi si traful de incarcare pe langa, asta inseamna ca am 3 alimentatoare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Din schema bloc prezentată se vede că aparatul nu face nicio trecere pe/de pe baterie . El pur și simplu are o ieșire pentru încărcarea bateriei și o ieșire de putere .

Cel puțin eu așa înțeleg din schema aia .

Dacă pui o baterie pe ieșirea corespunzătoare poți apoi să conectezi în paralel prin cîte o diodă bateria cu ieșirea de putere . Comutarea va fi în acest fel instantanee. Evident că la funcționarea pe baterie ieșire nu va fi stabilizată .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Asa pare, am gasit intre timp o poza si are un releu, probabil cel mult comuta prin releu bateria pe iesirea principala, sau o fi pentru vro alta protectie. In orice caz nu pare sa aiba nici o stabilizare, o fi doar numele de "UPS functionality".

Am cautat si UPS-uri, am gasit una mai "eleganta" la design (un Cyber Power de 350W) care ar incapea la fix langa imprimanta, probabil o sa merg pe varianta de UPS pana la urma. Prea multe batai de cap si cu un buck/boost pe langa. Motoarele stepper si driverele din imprimanta sigur sunt alimentate direct din 24V nu cred ca mai are vre-un pre-stabilizator si nu as vrea sa depasesc tensiunea legat direct la baterii.

He32e67b4c6ae47a199e17b41dd901413l.jpg

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Revin cu un mic update poate mai ajuta pe cineva in viitor. Dupa ce am analizat putin UPS-urile am ajuns la concluzia ca cele "rezonabile"  la pret ( in jur de 500 de lei ) ori au gabarit prea mare pentru mine ori autonomia este relativ mica, dupa niste calcule date din specificatii ar fi tinut imprimanta undeva la 35-40 minute cel mult cea ce mi se pare cam putin. Intre timp mi-am amintit ca am primit niste surse industriale reglabile si cand le-am testat s-au potrivit la fix, pot fi reglate intre 24-28.5V si scot 5A,  asa ca am ramas la varianta DC. Am luat 2 acumulatoare de UPS si le-am legat in serie pentru 24V, am reglat alimentatorul la 28.5V si cu un modul buck CC/CV chinezesc reglat la 27.1V si 0.5A incarc acumulatorii. Pe iesirea alimentatorului si a bateriei am pus cate o dioda si le-am legat impreuna, dupa diode am pus un convertor DC/DC de la Mean Well ( modelul SD-100B-24, intrare intre 19-36V, iesire 24V) prin care alimentez imprimanta. Cat timp este curent alimentatorul alimenteaza cu 28.5V convetorul DC/DC care il mai scade putin la 24V, cand pica curentul este alimentat din cele 2 baterii si lucreaza la inceput ca buck si mai la descarcarea bateriilor ca boost. Afisarea starii baterieri si protectia la descarcare este realizata cu un PIC care afiseaza pe niste LED-uri starea bateriei iar la descarcare deconecteaza acumulatorul pentru al proteja. La testele efectuate a mers perfect, acuma astept testul real cand or mai pica curentul, autonomia calculata ar trebuii sa fie undeva pe la 2 ore.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări