Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Innegrire aluminiu

Kreator

Postări Recomandate

Woodyteo.Soluţia alcalină în mod normal are cam 50 g/l.Sare cred că ai putea pune tot atâta.

Am uitat să zic că soluţia alcalină serveşte numsi la degresare şi corodare aluminiu.Eloxarea se face cu curent în solutie de acid sulfuric.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• woodyteo

11

• BRANCA

10

• UDAR

6

• Усилитель

6

Top autori în acest subiect

Și atunci ce folosesc cei din videoclipuri. M-am uitat în mai multe videoclipuri pe youtube și mulți am văzut că folosesc soda caustică pentru degresat/corodat aluminiu și acidul sulfuric sub un câmp electric pentru formare de oxizi apoi colorarea acestora cu colorant organic și stabilizarea culorii prin fierbere. Cam așa am înțeles eu din videoclipuri, ce nu am înțeles sunt dozajele de substanțe.

Link spre comentariu

Soda caustica se foloseste pentru degresare, anodizarea creaza un strat de oxid, alveolar si dur, vopseaua intra in alveole care sunt inchise prin fierbere. Daca curentul de anodizare este prea mare sau prea mic, stratul de oxid este, fie prea subtire, putin dur si neuniform, fie prea gros, devenind fainos. E nevoie de ceva experienta si o sursa la care sa poti varia tensiunea si un instrument cu care sa poti masura/controla curentul prin solutie. Intr-o revista Tehnium, este descris amanuntit procedeul, inclusiv concentratiile solutiilor si modul de lucru. Din pacate nu mai stiu in ce numar/an.

Link spre comentariu

Exact asta am înțeles și eu din videoclipurile de pe youtube numai că la faza cu cantitățile și concentrațiile substanțelor nu prea am priceput. Nu am găsit exact substanțele folosite în acele videoclipuri și mai ales concentrațiile lor. De exemplu, unul folosea acid sulfuric concentrat 98% pe care îl dilua cu apă distilată, ei, eu nu am găsit acid sulfuric cu așa concentrație și am luat electrolit pentru acumulatori auto, care conține acid sulfuric dar diluat  și nici nu știu în ce proporție. O să fac niște experimente, să văd ce iese.

Întreb tot aici, se poate face transfer de toner pe aluminiu ca și pe cupru? Aș încerca transferul de toner folosind metoda cu acetonă și alcool izopropilic dar nu mai găsesc topicul unde se discuta despre așa ceva, poate îl are cineva.

Link spre comentariu
4 minutes ago, woodyteo said:

Nu am găsit exact substanțele folosite în acele videoclipuri și mai ales concentrațiile lor. De exemplu, unul folosea acid sulfuric concentrat 98% pe care îl dilua cu apă distilată, ei, eu nu am găsit acid sulfuric cu așa concentrație

Cu o pagina inainte am dat totul detaliat......acidul trebuie sa aiba 32-37%

Link spre comentariu

Am verificat pe eticheta de pe recipientul electrolitului  și văd că are concentrația de 35-40%, deci trebuie să-l mai diluez un pic până la 32-37%.

Link spre comentariu

Până la urmă n-am înţeles,faci o corodare cu sodă să-ţi rămână inscripţiile în relief?După care vrei eloxare fond şi colorare în negru?

Link spre comentariu
3 minutes ago, woodyteo said:

să-l mai diluez un pic până la 32-37%.

In principiu fenomenul este exoterm ,si de obicei se toarna acidul in apa si nu invers ! 

Cum diferenta este mica ,poti incerca turnand apa in acid ,dar foarte incet ,putin cate putin ,amestacand continu .Ar fi bine de purtat manusi cauciuc si ochelari....si haine de care nu e  pacat...

Link spre comentariu
Acum 17 minute, BRANCA a spus:

Până la urmă n-am înţeles,faci o corodare cu sodă să-ţi rămână inscripţiile în relief?După care vrei eloxare fond şi colorare în negru?

Cam așa ceva, încerc , nu știu dacă și merge. Mă gândesc dacă rezistă tonerul la corodare și apoi la anodizare. Inscripțiile o să rămână la culoarea aluminiului după ce șterg tonerul, fondul o să fie în funcție de culoarea aleasă.

Acum 17 minute, Усилитель a spus:

In principiu fenomenul este exoterm ,si de obicei se toarna acidul in apa si nu invers ! 

Cum diferenta este mica ,poti incerca turnand apa in acid ,dar foarte incet ,putin cate putin ,amestacand continu .Ar fi bine de purtat manusi cauciuc si ochelari....si haine de care nu e  pacat...

Cunosc aceste aspecte și bineînțeles o să port mănuși de cauciuc și ochelari și toate operațiunile în aer liber, ca să nu mă ia cu salvarea, doamne ferește.

Vopseaua tip Galus pentru vopsit îmbrăcăminte,   ar fi bună pentru așa ceva, sau ce tip de vopsea s-ar preta?

Editat de woodyteo
Link spre comentariu

Woodyteo.Păi nu faci un test cu vopseaua pe o plăcuţă de sacrificiu?

Şi vezi densitatea de curent recomandată de 1,5-2A/dm².Nu ştiu cât e timpul de anodizat.Poate a experimentat Usilitel.Durata prea mare duce la dizolvarea accelerată a oxidului format.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
Acum 10 minute, BRANCA a spus:

Woodyteo.Păi nu faci un test cu vopseaua pe o plăcuţă de sacrificiu?

Şi vezi densitatea de curent recomandată de 1,5-2A/dm².Nu ştiu cât e timpul de anodizat.Poate a experimentat Usilitel.Durata prea mare duce la dizolvarea accelerată a oxidului format.

Vă dați seama că prima dată o să fac niște experimente pe plăci de test după care dacă îmi reușește o să fac panoul frontal la la stația de lipit care  e de circa 10cm².

O să folosesc o sursă care are U și I reglabile 30V - 5A. Din ce-am văzut pe net cam 12-15 V la un curent de 1.5-2A iar ca timp undeva la 2 ore.

Link spre comentariu

incearca sa gasesti "Galvanotehnica in gospodarie" paginile 159-176. Acolo se da cum se face eloxarea, alodarea si colorarea suprafetelor de aluminiu si ce solutii se folosesc.

Link spre comentariu

Am această carte în format electronic - fie scanările paginilor în format .jpg fie un .pdf făcut după aceste scanări . Mărime cca 48MB. Dacă dorește cineva pot trimite pe email sau urca undeva .

Link spre comentariu

Udar.N-o bagi la rubrica documentaţie?Era bună conversia în format djvu,că ocupa mai puţin spaţiu.La mărimea specificată înseamnă că e din imagini.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări