Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Innegrire aluminiu

Kreator

Postări Recomandate

Buna seara,

Va rog sa-mi spuneti cum se poate innegri o piesa din aluminiu. 

Am vazut ca unele front-paneluri sunt din aluminiu care este innegrit.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• woodyteo

11

• BRANCA

10

• UDAR

6

• Усилитель

6

Top autori în acest subiect

Acum 35 minute, icar a spus:

Prin eloxare. Este un procedeu electrochimic, nu prea complicat, dar cere experienta.

Puteți detalia un pic, mă interesează și pe mine, mai ales dacă se poate face în regim de amator.

Link spre comentariu

Ai nevoie de fosfat trisodic, 0.5kg , acid sulfuric 1L, bicarbonat de sodiu, alimentator 12V, cu reglarea amperajului. 

Link spre comentariu

1-Se pune la fiert apa ,la fiecare 1L se pune 1 lingura varf cu fosfat trisodic.Cand incepe sa fiarba ,se introduce bucata de aluminiu ,5 minute .Dupa aceasta se va folosi manusa de cauciuc la prinderea piesei .

2- Se spala cu apa curgatoare.

3-Se leaga neaparat cu fir de aluminiu bucata la +

4-2 buc tabla aluminiu de min 8x8cm se leaga la -

5-Se introduc in vas plastic ,rezistent la incalzire in acid sulfuric 32-37%

6-Se da drumul la curent min1.5A max 5A ,timp=10 min

7- intr-un alt vas cu apa in care este dizolvat bicarbonat de sodiu - juma de punga ,se introduce piesa scoasa de la electroliza cam 3 min.

8-Se clateste piesa cu apa curgatoare .(manusi  clatite apa curgatoare ) 

9-Se incalzeste la fierbere apa curata ,la fiecare 1L apa se pune 1 lingura varf vopsea organica alimentara ,sau anilina ,sau colorant de rufe, culoarea dorita.

10 -Se introduce piesa si se fierbe incet ,(fara bulbuci   aproape de 100 grade ) 5-30 min in functie de adancimea de culoare dorita.

11- Gata ,admiram rezultatul muncii !

Link spre comentariu

Complicate metode cu substante greu de gasit. Intr-un tehnium de prin anii 80 este data o metoda simpla: placa de aluminiu bine curatata de grasimi, se acopera cu vopsea sau toner pe zonele care vrem sa ramana albe, exact ca la cablaje (scris, marcaje, etc).

Urmatoarea operatie se face obligatoriu afara deoarece se degaja clor. Se pune placa intr-o solutie de NaOH + NaCl. Suprafata aluminiului se acopera cu oxid de aluminiu si hidroxid de aluminiu, si devine poroasa. Dupa ce se spala bine si se usuca, se vopseste cu o vopsea solubila in apa (tus negru). Vopseaua se prinde doar pe partile poroase. Dupa ce se usuca vopseaua, se da cu lac compund pentru transformatoare care este foarte dur si protejeaza placa de aluminiu de umiditate si zgarieturi. Si asa front-panelul iese negru cu scris alb de aluminiu... 

Link spre comentariu

Cimitavita.Greu cu metoda aia...Hidroxidul de sodiu atacã majoritatea vopselelor.Sunt şi metode de îndepărtare vopsea cu hidroxid.

Nu se mai găseşte acid sulfuric?N-am studiat,dar nu merge şi în alţi acizi,de ex citric?Citricul se găseşte în comerţ.

Link spre comentariu

NaOH atacă vopseaua doar dacă te apuci și pui 1 kg de sodă caustica într-un litru de apă. Așa mi-am făcut calorifere noi nouțe :reytre

Pentru tratarea suprafețelor de aluminiu, soluția este foarte diluată. Câteva grame de sodă la un litru de apă iar durata cât placa de aluminiu trebuie să stea în soluție e mică. Singura problema e clorul care se degajează și care e foarte toxic. În revista tehnium se dădeau cantitățile de sodă caustica și de sare. Nu le mai țin minte deoarece am folosit metoda o singură dată acum vreo 15 ani. 

Link spre comentariu

După ce o să procur materialele necesare o să experimentez și eu, mai întâi pe niște plăci de aluminiu oarecare și dacă îmi iese o să pun în practică exact pe ce am de eloxat.

Metoda expusă de @cimitavita țin minte că am folosit-o și eu, acum vreo 30 ani. Am făcut un panou frontal la o orgă de lumini, numai că eu l-am  lăsat așa la culoarea sidefului, exact așa cum a ieșit după ce l-am scos din baia de NaOh + NaCl ( sodă caustică +sare de bucătărie). Nu l-am mai băgat la colorat să-i schimb acea culoare sidefată. Pentru marcaje am folosit niște litere și simboluri ce erau aplicate pe niște folii de plastic și se găseau în librării ( nu mai țin minte cum le ziceau)

Mă gândesc, pentru vopsit să folosesc vopsea de ouă și aici nu glumesc, dar nu știu dacă o fi bună, în apă se dizolvă omogen dar nu știu dacă aderă la aluminiu,  o să încerc, după care o să aplic lac incolor pentru protecție.

Nu știu cum să aplic marcajele si simbolurile pe placa de aluminiu. La o imprimantă modificată cumva, nu ar merge, exact cum se imprima pe vremuri fața la CD-uri.

Mulțumesc tuturor pentru informațiile date care o să-mi fie de folos!

Editat de woodyteo
Link spre comentariu

Am procurat ceva materiale, soda caustică sub formă de fulgi, la  pungă de 1kg.  colorant -  galus  sub formă de pulbere  la plic și Carmin, sub formă lichidă tot la plic și am mai luat colorant de pus în vopsea lavabilă. Nu am găsit pe plan local acid sulfuric dar am luat în schimb electrolit de pus în baterii auto.

Poate știe cineva să-mi spună în ce număr al revistei sau ediție de almanah Tehnium , se găsește explicată această metodă de eloxare. Vreau să mă documentez în privința cantităților și dozajelor substanțelor car vin amestecate. Procedeul l-am înțeles dar nu știu dozajele la materialele folosite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări