Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare despre frecventa de lucru a unei semipunti auto oscilante

Postări Recomandate

In circitul rezonant initial am facut o bobina de cca 35μH cu 25 spire bobinat de aiurea cu un cablu de curent 1,5mm insa avea rezonanta la 131 Khz impreuna cu bateria de condensatoare insumaind 42nF.

Apoi am facut alta bobina mai cu simt de raspundere de 37 spire cu sarma  emailata de 1,6 izolata suplimentar cu hartie care a iesit de cca 65μH si mergea la cca 95Khz, asta din poze,

dar desi rezonanta lucra ok dupa parerea mea adica crestea amperajul in sarcina si scadea putin la scurt plus ca am lasat un mic bec cu neon cu un fir in aer pe capatul cald al bobinei care se aprindea cand conectam sarcina sau faceam scurt la iesire ceea ce arata ca acolo e tensiune inalta, insa amperajul la iesire n-a vrut mai mult de 30Amperi.

Apoi mi-am amintit ca am o bobina primara de la o proba anterioare cu transformator linii cu 21 sp de 2,2mm, am pus ferita de 1,98 cm² pe ea si cu intrefier de 3mm a dat cca 30μH si am obtinut rezonanta la cca 95Khz cu 96nF. Curios faptul e ca acea bobina avea  400μH cu intrefier 0,15, oare sa scada asa mult valoarea inductantei prin marirea intrefierului la 3mm?

N-am facut alte teste cu noua bobina de rezonanta din traf linii 21 sp si 96nF deoarece condensatorul este compus din 8 buc de 12nF/1600 volti si mi-a fost frica sa nu strapunga, trebuie sa vad mai intai cam ce tensiune se formeaza acolo la rezonanta,.

Pe decuplare cred ca voi pune iar cei 2 condensatori 1,5μF ca sa evit legarea de plusul alimentarii cu transformatorul deoarece e periculos cand stapunge un condensator din rezonanta intra direct alimentarea in mosfeturi pe mediana si mai cedeaza si altceva.

Pozele-s cu varianta anterioara de bobina pe o bara de ferita, nu pot trece de 30 amperi la iesire cu asta. Dar mai e o faza cu radiatia, aprindeam un mic bec cu neon neconectat pe la 15 cm de ea si m-am gandit ca mai bine folosesc un circuit magnetic inchis care chiar daca are intrefier nu radiaza asa mult.

LR.JPG

CR.JPG

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

n-am folosit zenner fiindca la nici un invertor de bec economic sau de spot halogen n-am vazut, n-am inteles rolul lui acolo.

Condensatori n-am cumparat, am avut recuperati din dezmembrari, stau de mai bine de 10 -15 ani prin cutii si nu mai stiu ce la ce provin, dar problema e ca n-am decat de 12 si 10 nf la 1600 volti mai multe buc, adica doar ce se vede in poza.

Am o problema, calculasem totul pt 95 Khz si acum frecventa s-a dus in jos la 80Khz si nu mai intra in rezonanta dar rezolv eu.

condensatori.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Ma mai joc un timp cu auto oscilantul apoi fac o excitatie cu circuit ir2153 fiindca am 3 buc macar sa pot controla eu frecventa cum vreau si cred ca pana la urma voi pune igbt, imposibil sa nu mearga la 80-90 Khz fiindca la rezonant comutatia e mai lejera pt tranzistori

IMGP3845.JPG

Link spre comentariu

In circuitul de rezonanta am pus pe moment 8 condensatori de 12n/1600 in paralel, la semipunte sper sa nu fie tensiune mai mare si  sa cedeze insa curentul e semnificativ acolo si sper sa se distribuie pe fiecare.

Am mentionat pe schema si datele la bobina de rezonanta cu mentiunea ca aceasta se supraincalzeste ferita in timp scurt, treaba e provizorie pana vad ce si cum. Frecventa nu e stabila, acum a coborat la 80 Khz, inainte era cca 95 Khz, deci nu e buna treaba asta cu variatia frecventei de aiurea si trebuie sa ma gandesc la alt mod de excitatie insa asta pe viitor, mai ma stresez asa un timp.

Am revenit din nou la cuplajul transformatorului prin doi condensatori de un micro, practic sunt cate 3x333n/275~/mkp.

hb-rezonant v3.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

nu cred nimic  doar banuiam ca softul are in baza de date unele caracteristici de pierderi ale componentelor actuale si poate da o estimare :-p

---

dumitrumy

Am vazut ca ai pus in simulare 25μH la secundare, las cateva detalii de la un  ee55 oarecum foarte asemanator cu cel e65 care-l am pus acum, voi masura si pe e65 cand il dezlipesc din montaj.

e55 = 4,1 cm² cu intrefier cca 0,15mm - primar 0,4mH  secundar 150μH, un secundar cu primarul in scurt cca 2,5μH, primar cu ambele secundare in scurt cca 4,5μH, pe primar sunt 16sp 12x0.577mm secundar 5 spire 36x0.577mm/ raport 3,2, - cu transformatorul asta au fost cca 85volti in gol pe semipunte si l-am incercat mai pe la inceputul discutiilor din topic. Valorile inductantelor sunt aproximative calculate indirect cu generatorul de frecvente cautand rezonanta cu un condensator 3,3nF

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Un LC serie fara condensator pe iesire are comportare cam ciudata:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

9.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

10.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT: condensatorul de 1u mai mult incurca:

42.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Am pus cate 2 tranzistori buk437-500a in paralel dar bineinteles cu rezistenta de 10 ohmi pe fiecare grila in parte, stiu ca sunt cam slabuti insa incerc, si asa n-aveam la ce sa-i folosesc. 

Buk aia cred ca-s ceva mai scumpi, nu stiu fiindca ii am din recuperari, Din ceilalti ieftini luati de la hachia cu 2 lei buc  mai am doar 5 buc FCP067N65S3, 4 buc FCP099N60E si 8 buc FCP220N80, ii pastrez pentru altceva deocamdata.

Curios ca dupa ce-am pus buk437-500a frecventa a scazut si mai mult adica 65 Khz, niciodata n-am avut frecventa asa joasa si nici o sansa sa mai intre in rezonanta cu condensatorii si inductanta actuala,  sper sa ma tina mosfetii astia un timp ca-s 4 buc, daca cedeaza imi va parea rau dupa ei chiar daca nu-i foloseam la nimic.

Consumul in gol a crescut si tranzistorii buk se incalzesc :(

4xbuk437-500a.JPG

buk437-500a.JPG

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări