Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare despre frecventa de lucru a unei semipunti auto oscilante

Postări Recomandate

• Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu mai fac pe moment altceva fiindca n-am nevoie, asta o voi pastra pt testat ferite.

Este vre-o problema daca fac transformatorul de excitatie pe o ferita cu intrefier?

ma gandeam la asta din poza

20210602_091845.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Ce imi place chestia asta: in Suceava se verifica cu un montaj experimental (fara punte RLC si fara osciloscop) teoria circuitelor electrice. Cu LTspice lucreaza probabil milioane de electronisti, ia sa-l testam daca se prinde ca am pus fazarile ca pe forum:

2.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Ok, voi modifica schema, nu e asa important fiindca oricum cine-l incearca daca vede ca nu oscileaza inverseaza firele la primar tor si gata.

Ce rost are atata teorie, important e ca-mi incalzeste o rezistenta de 800w, puterea e limitata deocamdata de becul de 1000w inseriat si probabil tranzistorii trebuie dublati. Oricum pt rezistenta aia de sarcina ducea bine mersi si un mic tor de 1 cm patrat sectiune*(a doua poza), nu era nevoie neaparat de ferita ee65

20210602_112928.jpg

tor 38mm.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Cateva indicii pt aflarea cati mH are primarul torului de excitatie, eu sunt mai greu de cap sa calculez.

(am folosit un circuit rezonant impreuna cu  un condensator de 1,5 nF si bobine de comparatie a carui valoare cunosc in mH de 3 respectiv 5mH)

3mH + 1,5nF = 73 Khz
5mH + 1,5nF = 56 Khz
x + 1,5nF =  21 Khz ,

x fiind inductanta necunoscuta primar tor excitatie.

Multumesc de eventual ajutor

Cred ca primele doua teste pot indica ceva si  precizia daca o mai avea asa ceva  generatorul meu de frecvente tip tg-102 si din cat mai retin prin '83 la scoala invatasem o formula de rezonanta insa am baut cerneala atunci :-p

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Am schimbat tor, asa l-am avut facut de la alt experiment de dimensiuni 14/8/5mm, cu intrefier.

primar 127 sp , sec 13 sp

inductanta este  cca 0.64mH

In serie cu primarul am pus 1,5 nF faza acum ca in cateva secunde iese fun din rezistentele din grile si-s nevoit sa opresc imediat, n-am mai avut timp sa vad ce putere scoate la iesire doar am verificat frecventa cca 163 Khz

hb163 Khz.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
Acum 10 ore, BRANCA a spus:

Anicai.Un lcr metru "ciaina" e pe la 60 lei.Măsoară şi diode,tranzistori.

nu-mi trebuie fiindca am nevoie rar, deja am masurat indirect inductanta la cateva ferite care le am si mi-a dat valorile:

0,95mH pentru - e70 =  6.6 cm²  - primar 22spire 20 x 0.577mm  (cu intrefier de cca 0,15)
0,4mH pentru - e55 = 4,1 cm² - primar 16sp 12x0.577mm (cu intrefier de cca 0,15)
0.68mH pentru - e42 doua suprapuse = 3,451 cm² - primar 24sp 2mm
0.43mH pentru ferita traf linii tv 1,98 cm² - primar 32sp litat 21 fire x 0,3mm² (cu intrefier de cca 0,15)

9,1 mH pentru - tor 38/25/16mm - 1cm² - primar 30sp 8x0,35 
10.5 mH pentru - 3 tor suprapuse 28/18/10mm - cca 1,5 cm² - primar 24sp 8x0,4 

totusi am o nelamurire, de ce la tor-uri apare inductanta asa mare?... poate ca provin de la filtre emi?

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Am o intrebare, inductanta unei bobine cu miez ferita depinde de frecventa?

Am calculat pt o bobina de 17 sp pe un h ferita tv de 2,7 cm patrati si mi-a dat la 500 Khz valoarea cca 67μH iar la 160Khz 14μH, e normal asta? .... sau am facut eu o greseala in calcul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări