nico_2010 Postat Mai 27, 2021 Partajează Postat Mai 27, 2021 Salut membrii forumului. Este prima data cand cer un sfat, dar ma confrunt cu o problema ce pare a fi un nonsens electric. In fotografia de mai jos, teoretic si in 99,99% din cazuri in nodul dintre R1 si R2 ar trebui sa am 1.65V (mai mult sau mai putin, functie de valorile exacte ale rezistentelor si ale tensiunii de alimentare). Cu toate astea, in momentul actual tensiunea masurata cu 2 aparate de masura diferite imi arata aceeasi valoare cu a tensiunii de alimentare. Voi v-ati mai confruntat cu asa ceva vreodata? Ca nu mai inteleg nimic! L.E.: Acum am refacut masuratorile si valoarea tensiunii masurate este de 0.59V. Am uitat sa mentionez faptul ca atunci cand am masurat tensiunea prima data (3.3V) la iesirea din poarta neinversoare aveam 0.014V, iar acum, cu 0.59V la intrare am 3.3V la iesire. Ceea ce, concluzionez, poarta ar lucra corect!Ce naiba se intampla? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 27, 2021 Autor Partajează Postat Mai 27, 2021 U1 este montat corect si pare sa functioneze normal, asa cum am mentionat! Link spre comentariu
ratza Postat Mai 27, 2021 Partajează Postat Mai 27, 2021 Ar putea fi de vină o lipitură rece. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 27, 2021 Autor Partajează Postat Mai 27, 2021 Refac lipiturile si reveric Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 27, 2021 Autor Partajează Postat Mai 27, 2021 OK, am refacut lipiturile, insa ciudatenia persista. Schema completa a montajului este cea de mai jos: Daca scot C6, ca sa vorbim pe schema concreta, pe pinul 2 al U2, am 3.3V, desi n-ar trebui sa am asa ceva, iar pe pinul 5 al U2 am 0.014V, ceea ce e logic. Am verificat oscilatorul, se pare ca e "mort", asta e, il inlocuiesc. Daca in schimb pun C6 la loc, am masurat pe pinul 2 o tensiune de 0.6V (la fel ca la iesirea oscilatorului), un lucru de asemenea ilogic, iar pe pinul 5 al U2 am 3.3V, iarasi logic. Nu pricep si pace ce se intampla! Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Mai 27, 2021 Partajează Postat Mai 27, 2021 (editat) Valorile sunt corecte sau masurate in circuit? Poate oscilatorul nu e mort (depinde cum l-ai verificat) insa in momentul in care masori se blocheaza cumva. R3 si R4 masurate separat nu in circuit. Eliminat U2 , daca e capsula SC ... e destul de usor. C6 masurat pe rezistenta separat si-sau in circuit? Sa nu fie ceva in neregula cu el.Eventual il pui paralel pe R4 si vezi daca tensiunea din divizor difera cu sau fara el. Editat Mai 27, 2021 de gabiz_ro Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 27, 2021 Autor Partajează Postat Mai 27, 2021 Valorile sunt corecte pentru cele doua rezistente (una are 47.9k cealalta are 51.2K). Pe pinul 3 al oscilatorului nu mai am cei 20MHz, iar tensiunea de iesire este de 0,6V tensiune continua (valoare anormala). Condensatorul masurat in afara circuitului are 144nF. Am scos U2 si magaria persista. Am masurat continuitatea traseelor si sunt continue. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Mai 27, 2021 Partajează Postat Mai 27, 2021 Fara U2 fara C6 divizorul functioneaza corect? Montarea lui C6 cum influenteaza acum? Alt condesator in caz ca apar anomalii? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 27, 2021 Autor Partajează Postat Mai 27, 2021 Fara C6 si U2 divizorul nu functioneaza corect. La punctul comun al celor doua rezistente am 3.3V (?!) si asta ma baga in vrie. L.E. : Am refacut masuratorile pentru amaratele alea de rezistente (sunt in capsula 0805). Nici oscilatorul nu a patit nimic, ceea ce ma bucura. Eee, nu stiu din ce motiv una dintre ele s-a dus. Le-am inlocuit si totul este normal acum. Multumesc pentru implicare. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Mai 27, 2021 Partajează Postat Mai 27, 2021 Mai este ceva conectat in punctul comun sau R4 cu probleme,contact imperfect,fisurata,corodata sau trasel spre masa fisurat. Pentru prima parte scoti R3 si daca mai ai tensiune unde era punctul comun sigur mai este ceva conectat acolo. Pentru partea a doua,schimbi R4 vezi conexiunea ei catre masa sa fie buna de asemenea cea catre punctul comun. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 27, 2021 Autor Partajează Postat Mai 27, 2021 Multumesc, s-a rezolvat problema in integralitate, asa cum spuneam mai sus. Cred ca totusi a fost o greseala de-a mea, cand cred ca am supraincalzit una din rezistente si de aici s-a dus totul in balarii. Acum totul a revenit la normal si cred ca in curand voi prezenta si proiectul aici pe forum. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Mai 27, 2021 Partajează Postat Mai 27, 2021 E bine ca ai gasit problema. Nu am stiut ca e schema "corecta" in prezentare,am presupus ca poate fi doar o parte din ceva si e pe baza de reverse engineering scoasa,de asta si ideea ca ar mai putea fi ceva conectat in punctul comun de ai tensiunea aia acolo si rezistentele bune. In final ,R4 era problema. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum