Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate simula sound-ul unui amplificator cu tuburi folosind software?

matzah

Postări Recomandate

• Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• matzah

7

• +_Florin_+

6

• KISS

6

• Усилитель

5

Desigur, prelucrarea digitală 0101 folosind lămpi aduce un plus spectrului armonic, implicit un aport substanțial calității sunetului ... :rade: ... să râd, să plâng, ori să consider că cel mai probabil, postăm la mișto? :d

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Vizitator viobio

La cât a evoluat industria software... se poate face un sound de aparatură cu tuburi, dar nu cu soft free, există destule soft-uri dar costă peste 1000 euro și în general le au mai toți cei  care au studiouri de înregistrări, ca să poți ști să îl folosești trebuie să ai în cap sunetul de tub electronic. 

In domeniul pentru instrumente de câțiva ani a apărut o minune care se se numește Kemper, pentru conceperea lui au colaborat oameni din mai multe domenii, electronică, programatori, chitariști, scula are capacitatea de a învața orice ton de amplificator, se captează sunetul amplificat de amplificatorul x și redat de difuzorul y, apoi tonul este învățat de Kemper, am asistat la zeci de astfel de "învățări" , după mine este cel mai complex și bun procesor de pe piața, l-am recomandat multor chitariști, în special celor care cântă la evenimente, să nu se mai care cu amp, cabinet, pedale, etc, folosesc acest Kemper direct pe un canal sau două din mixer. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 12 minute, viobio a spus:

La cât a evoluat industria software... se poate face un sound de aparatură cu tuburi, dar nu cu soft free, există destule soft-uri dar costă peste 1000 euro și în general le au mai toți care au studiouri de înregistrări, ca să poți ști să îl folosești trebuie să ai în cap sunetul de tub electronic. 

In domeniul pentru instrumente de câțiva ani a apărut o minune care se se numește Kemper, pentru conceperea lui au colaborat oameni din mai multe domenii, electronică, programatori, chitariști, scula are capacitatea de a învața orice ton de amplificator, se captează sunetul amplificat de amplificatorul x și redat de difuzorul y, apoi tonul este învățat de Kemper, am asistat la zeci de astfel de "învățării" , după mine este cel mai complex și bun procesor de pe piața, l-am recomandat multor chitariști, în special celor care cântă la evenimente, să nu se mai care cu amp, cabinet, pedale, etc, folosesc acest Kemper direct pe un canal sau două din mixer. 

Nu stiu unde aud unii armonici la Kemperul ala,dar s-a evoluat pe domeniul asta...Azi sunt rau...:rade:

Editat de overdrive
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 8 minute, overdrive a spus:

Nu stiu unde aud unii armonici la Kemperul ala,dar s-a evoluat pe domeniul asta...Azi sunt rau...:rade:

Lasă bade că sună! Eu azi sunt bun :rade:, am ascultat la câțiva tonuri și sună 1/1, suntem la fel de talibani cu tuburile in materie de sound pentru chitară..... dar eu recunosc că scula este moț. Fă un  test in orb și nu o să deosebești un JCM800 sau Twin Reverb de Kemper. 

Editat de viobio
Link spre comentariu

Nu. Aia nu se poate simula. Și nici sunetul nu se poate simula 100% cu componente pe bază de joncțiuni.

De ce:  există o diferență substanțială între lampă și celelalte conponente active. Nu mă refer la mărime.

Lampa operează cu flux/fascicol de electroni ce se deplasează ordonat în vid, de la catodul în agitație termică (încins) spre anod.

Componentele active solide lucrează cu mișcarea electronilor de pe straturile superioare ale atomilor de siliciu, germaniu, grafen și ce materiale au mai inventat între timp.

Prelucrarea semnalului în interiorul lămpii are loc în vid.

Prelucrarea semnalului în interiorul celorlalte componente are loc între atomii materialului semiconductor, deci clar electronii ăia se mai pocnesc și ciocnesc între ei, își mai transferă unii altora cantități de energie să se agite prin ultimele straturi, și electronul ce iese din joncțiune pe drenă/colector nu e tot ăla de o intrat în joncțiune pe poartă/bază - ci e o reacție a acelui electron de a intrat. 

De aici diferențele în audiție.

Mai sunt multe aspecte de clarificat în (de)favoarea lămpii (exemplu conductori de cupru și nu de "fer", conectori argintați/auriți, cupru de calitate în trafurile de ieșire, sunetul la intrare sa fie tot analog - vinil, magnetofon, chitară inductivă/capacitivă și nu mp3/flac) dar asta e cea mai importantă. 

Așa că poți prelucra sunetul cu toate neamurile de filtre - fizice, virtuale, orice - cele mai performante de ultimă generație. Tot imitație o să iasă. N-o să sune 100% ca lampa.

Editare ulterioară: cel mai cald sunet pe lampă îl obții cu niște RV12P2000 /RV12P4000 /RV2.4P800 în prefinal și final cu RL12P35 în configurație SE sau PP.

Editat de skaarj
Domnu Cucu mi-a ciugulit din litere.
Link spre comentariu
11 minutes ago, skaarj said:

Așa că poți prelucra sunetul cu toate neamurile de filtre - fizice, virtuale, orice - cele mai performante de ultimă generație. Tot imitație o să iasă. N-o să sune 100% ca lampa.

Sanchi.
Chiar nu pricepi ca software-ul a evoluat foarte mult ?
Ai nevoie de un bun cunoscător de teorie muzicală si de un bun softist.
Nu-i simplu sa-i găsesti. Dar un astfel de cuplu poate sa imite orice.
Daca mai adaugi si ceva AI, sari de 100 % ! :)
Hai să fim seriosi. Chiar miscarea electronilor de la catod spre anod (se mai dau cu capul si de grile, nu ?) poate fi simulată usor azi.

Link spre comentariu
3 minutes ago, KISS said:

O sa fie o diferenta ca intre.....tomatele crescute in sera, cu stimulatori si cele din gradina.

Nu are legatură botanica cu simularea unui zgomot creat de om.

Link spre comentariu

Nu chiar 100%. De aceea audiofilii preferă amplifuri cu lămpi, astfel au garanția originalului ... 

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Singurul lucru care nu se poate simula prea simplu la o lampă este arderea filamentului, implozia tubului ... (asta necesită si ceva hardware specializat :)).
Restul, adică specificul sunetului, se pot face din soft.
Nu inteleg de ce sunt persoane care neagă acest lucru. Posibil că necunosterea progreselor in domeniu.
Sau poate ...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
33 minutes ago, Liviu.Mihaiu said:

Nu inteleg de ce sunt persoane care neagă acest lucru. Posibil că necunosterea progreselor in domeniu.
Sau poate ...

Sau poate unii chiar nu stiu cum suna un amplificator cu lampi. Cred ca nu mai e nevoie sa spun ca ''sunetul'' lui 300B nu poate fi ''simulat'' cu alta lampa. Chiar intre ele lampile suna diferit si asta datorita caracteristicilor anodice si de grila care nu sunt aceleasi. La fel, un PP nu va suna ca un SE, in vecii vecilor. Pe de alta parte distorsiunile introduse de lampi nu sunt lineare si sunt functie de PSF si nivelul semnalului. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări