Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate simula sound-ul unui amplificator cu tuburi folosind software?

matzah

Postări Recomandate

Fara a incerca sa antagonizez, uitati una la care ma gandeam intamplator azi...

Nu neg ca amplificatoarele cu tuburi POT suna diferit de cele solid state.  Insa ca urechea umana sa poata percepe acest aspect, trebuie de principiu sa vorbim de anumite manipulari ale semnalului de intrare ce se produc undeva in cadrul spectrului audio - mai exact portiunea ce realist o poate percepe urechea sus numita. Atunci daca discutam de dinamica, componente adaugate/sustrase semnalului de intrare, alterari, armonici etc etc - nu vad absolut nici un motiv pentru care comportamentul unui tub nu poate fi simulat software, gen un plug-in aplicat unui player audio ce reda un fisier audio ne-comprimat. 

Presupunem ca excludem ca tubul nu are un comportament de "black box" respectiv se intampla lucruri magice pe acolo, care va sa zica - tubul are inerent un comportament predictibil in regimul sau normal de functionare. Deci in baza acestui comportament nu vad de ce se poate programa acest comportament. Aceasi idee se poate extinde la nivelul intregului amplificator, specific deci si transformatorului de iesire. 

Practic cu o placa de sunet decenta, nu vad de ce nu s-ar putea in teorie face asa ceva. Cum n-am ascultat amplificatoare cu tuburi de nu stiu ce calitate, nu as putea compara auditiv, dar ma gandesc ca astfel de plugin-uri existand, poate cineva le-a comparat. 

Pentru ca in conditiile in care un amplificator cu tuburi poarta un pret destul de impozant, lasand la o parte orice alt considerent decat pragmatismul, nu vad de ce solutia "digitala" nu ar fi o alternativa viabila...

Repet, nu vreau sa antagonizez, inteleg ca poate criteriul de achizitie nu se bazeaza exclusiv pe cum suna ci si pe traditie/reputatie/prestigiul producatorului sau cel perceput ca detinator al unui echipament audio de-asta presupus elitist. Eu discut strict de cum suna, poate pana la nivel de blind test. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• matzah

7

• +_Florin_+

6

• KISS

6

• Усилитель

5

34 minutes ago, matzah said:

nu vad de ce solutia "digitala" nu ar fi o alternativa viabila...

Pentru ca se doreste interventia cat mai mica asupra sunetului original .Daca vezi un amp cu tuburi ,are minim de componente ,strictul necesar ,

ex : un amp SE poate avea 2 tuburi pe canal......un PP se descurca cu 4 .Uzual nici macar corector de ton nu este.

De altfel se poate influenta sunetul ,pedala mea de chitara Zoom G2 stie chiar sa imite specific  ampuri cu tuburi dupa fabricant : Marshall ,Fender etc. si este o mica cutiuta ,fabricatie veche.La instrumente muzicale orice este permis ,la muzica de calitate ,nu....

Un player cu tube sound

https://www.microsoft.com/en-us/p/vacuum-tube-player/9nblggh5wl76?activetab=pivot:overviewtab

Oricum prefer un tub adevarat, cand asculti si vezi pe intuneric cum lumineaza ,incalzeste si sufletul ,nu numai urechea...

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
51 minutes ago, matzah said:

Pentru ca in conditiile in care un amplificator cu tuburi poarta un pret destul de impozant

Aici ,se poate discuta ,nu trebuie luat ceva gata , ca da , atunci este scump .

Singurele lucruri ce ridica pretul sunt 2 trafuri de iesire  ....( nu si pentru cine le poate face DIY ) si eventual tuburile finale .

Un set de tensformatoare iesire + alimentare face  264 euro .4 buc EL84 sunt scumpe ,dar 4 buc 6P14P nu .

Edcor-DAP-201-240-Power-and-audio-output

https://www.don-audio.com/Edcor-DAP-201-240-Power-and-audio-output-transformer-bundle

Link spre comentariu
Acum 1 oră, matzah a spus:

Fara a incerca sa antagonizez, uitati una la care ma gandeam intamplator azi...

Nu neg ca amplificatoarele cu tuburi POT suna diferit de cele solid state.  Insa ca urechea umana sa poata percepe acest aspect, trebuie de principiu sa vorbim de anumite manipulari ale semnalului de intrare ce se produc undeva in cadrul spectrului audio - mai exact portiunea ce realist o poate percepe urechea sus numita. Atunci daca discutam de dinamica, componente adaugate/sustrase semnalului de intrare, alterari, armonici etc etc - nu vad absolut nici un motiv pentru care comportamentul unui tub nu poate fi simulat software, gen un plug-in aplicat unui player audio ce reda un fisier audio ne-comprimat. 

Presupunem ca excludem ca tubul nu are un comportament de "black box" respectiv se intampla lucruri magice pe acolo, care va sa zica - tubul are inerent un comportament predictibil in regimul sau normal de functionare. Deci in baza acestui comportament nu vad de ce se poate programa acest comportament. Aceasi idee se poate extinde la nivelul intregului amplificator, specific deci si transformatorului de iesire. 

Practic cu o placa de sunet decenta, nu vad de ce nu s-ar putea in teorie face asa ceva. Cum n-am ascultat amplificatoare cu tuburi de nu stiu ce calitate, nu as putea compara auditiv, dar ma gandesc ca astfel de plugin-uri existand, poate cineva le-a comparat. 

Pentru ca in conditiile in care un amplificator cu tuburi poarta un pret destul de impozant, lasand la o parte orice alt considerent decat pragmatismul, nu vad de ce solutia "digitala" nu ar fi o alternativa viabila...

Repet, nu vreau sa antagonizez, inteleg ca poate criteriul de achizitie nu se bazeaza exclusiv pe cum suna ci si pe traditie/reputatie/prestigiul producatorului sau cel perceput ca detinator al unui echipament audio de-asta presupus elitist. Eu discut strict de cum suna, poate pana la nivel de blind test. 

Lectură plăcută :

https://www.bobcarvercorp.com/carver-challenge

Link spre comentariu

Sa iau pe rand. 

Acum 2 ore, Усилитель a spus:

Pentru ca se doreste interventia cat mai mica asupra sunetului original

Eu as zice ca.. din contra, se cam doreste ca interventia sa fie mai substantiala la nivelul producatorilor decat sa facem din amplificator un fel de "straight wire with gain" gen sa sune identic toate cu sunetul original. Intr-o astfel de lume, amplificatoarele s-ar vinde gen hard disk-urile la calculator, presupunand celelalte criterii ca fiind similare - cumperi efectiv pe cel care-ti ofera cel mai bun raport GB/$ si cam atata tot. 

Deci in industria audio, mai corect este sa vedem amplificatorul gen un procesor de efecte, chiar daca fortez comparatia intr-o masura. Vand efectele "misto" auditiv. Ca si la procesorul de chitara, are ala probabil cateva zeci de distors-uri, dar realist, poate doar cateva suna "misto". S-au facut si s-au desfacut trupe pe ce gen de distors ar trebui sa caracterizeze sound-ul lor. 

Acum 1 oră, Усилитель a spus:

aici ,se poate discuta ,nu trebuie luat ceva gata , ca da , atunci este scump .

Nu contest pretul. Daca vreau, imi cumpar. Daca nu-mi permit, dar am cunostintele - imi fac. Daca nu-mi permit, dar n-am nici cunostintele - preferabil - nu ma plang. 

1 oră în urmă, hpavictor a spus:

Cumva ma asteptam sa existe un nene de-asta de strica piata. Cine stie, poate peste 10 ani, un copil dajtept programator face un plugin care sa sune a amplificator high end, pe o placa de sunet mid range ce canta pe un kit de 100$ clasa D pe amazon.com. Sa vezi bascalie in comunitatea audio. 

1 oră în urmă, norad a spus:

n plugin pentru Winamp: Izotope Ozone. Altereaza sunetul ca un amplificator pe lampi. Are si reglaje; cat de mult sa faca treaba asta.

https://winampheritage.com/plugin/izotope-ozone/79374

Versiunea free vad ca face chestiile sa sune ... ciudat, reglajele care le urmaresc, nu merg in versiunea free. Mai incerc. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, matzah a spus:

amplificatoarele s-ar vinde gen hard disk-urile la calculator, presupunand celelalte criterii ca fiind similare - cumperi efectiv pe cel care-ti ofera cel mai bun raport GB/$ si cam atata tot. 

Deci in industria audio, mai corect este sa vedem amplificatorul gen un procesor de efecte,

ce importanta are genul HDD-ului sau al procesorului? sint de genul neutru ambele, dar de ce conteaza asta?

Link spre comentariu

E o paralela doar, nu are de a face cu HDD-ul. 

Exista procesoare de sunet care pot imita (zic imita, dar nu bag mana in foc) orice efect vrem noi. Bani sa fie. 

Link spre comentariu
Acum 11 ore, KISS a spus:

Oare Logan_ul se poate modifica sa sune ca Ferrari?

absolut...  si despre asta e si vorba, poti sa-l faci sa sune ca ce vrei tu. N-am discutat despre uitatul sub capota sau cum anume il faci sa sune ca Ferrari. 

Hilar e ca sunt BMW-uri si Mertane noi ce introduc "fake engine noise" in sistemul audio interior ca sa sune mai a BMW si Mertan, cum stie/vrea omu' sa sune un motor calumea. 

fake engine noise - YouTube

Ideea e ca la nivel audio, se pot face multe. Cred ca suficiente cat sa nu distingi pur auditiv un amplificator pe tuburi de unul solid state cu semnal procesat corespunzator. 

Daca nu azi, atunci cu siguranta in viitorul apropiat. 

Posibil sa se ajunga sa faci/cumperi ampuri cu lampi pe acelasi principiu pe care cumperi ceasuri mecanice in conditiile  in care telefonul din buzunar are functie de ceas si e muuult mai precis decat cele mai avansate calibre mecanice de ceas. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări