Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu tub electronic si etaj amplificare cu tranzistori.

Iancu95

Postări Recomandate

Salutare! 

De ceva timp caut sa realizez un amplificator de 50w/4ohm care sa aiba in locul etajului de preamplificare cu tranzistori un tub electronic ECC sau EF..

Intrebarea mea este următoarea..

Pot realiza etajul de preamplificare cu tub apoi să-l adaptez la restul etajelor din amplificator ?

Credeti ca s-ar merita incercat montajul si..cu cat ar creste fiabilitatea amplificatorului?

In principiu ar fi simplu sa realizez un amplificator si sa folosesc tubul direct pe intrare lăsând etajul de preamplificare cu tranzistori la locul lui, însă as vrea sa renunț la acei tranzistori in favoarea tubului...

Multumesc mult !

Astept parerile voastre..

Editat de Iancu95
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

4

• Iancu95

4

• validae

2

• Усилитель

2

Top autori în acest subiect

Care ar fi motivul utilizarii tubului ?

Din punctul meu de vedere preamplificatorul va trebui sa fie unul hibrid, tranzistori + tub, nu numai tubul.

Tubul, in functie de schema, isi va aduce aportul lui de distorsiuni dar oricum nu va suna ca un amplificator full pe tuburi.

Link spre comentariu

Da, într-adevăr.. stiu ca nu va suna la fel ca un amplificator full pe tuburi, însă sunt de părere că va mai îmbunătăți simțitor calitatea sunetului.

Deține cineva o schema ?macar ca idee de orientare..

Motivul utilizării tubului are mai multe aspecte...de calitate a sunetului, a aspectului si complexității montajului..pentru dezvoltare si realizare in ale electronicii..si lista poate continua.

Link spre comentariu

Ar ieşi o ,,struţocămilă,, care nu şi-ar merita complicaţiile constructive.Există şi tuburi cu tensiune anodică redusă, dar se poate face separare galvanică între etaje, dar repet.Nu merită.....

Link spre comentariu

Majoritatea amplificatoarelor au minim +/-25V...40V asta insemnind ca ai la dispozitie minim 50V iar la 50V alimentare anodica merg multe tuburi de semnal mic. 

Link spre comentariu

N-am zis că nu există hibrizi tub/tranzistori, dar care-i șpilu în momentul de faţă ? De ce să te scarpini la urechea stângă cu piciorul drept ? Păi ori e ,,lămpar,, pur ori e corcitură ? Nu sunt ,,lămpar,, dar mie mi se pare prin analogie exact ca o mașină veche de epocă echipată cu faruri led moderne.....în afară de motive pur tehnice ce ar avantaja o astfel de hibridizare, nu cred că merită să corceşti tuburi cu tranzistori.Ce mai urmează, preu cu tuburi şi final cu integrate ? Sau invers...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, validae a spus:

Ce mai urmează, preu cu tuburi şi final cu integrate ?

Da! Final clasa D!

Uite aici:

Citat

The Dayton Audio HTA20BT amplifier utilizes dual 6F1 vacuum tubes along with the efficient TDA7491HV dual BTL class-D audio amplifier from STMicroelectronics to provide an unparalleled audio experience. The subtle character and tone introduced by the tube preamp stage creates a different kind of listening experience that softens the harshness of digital audio files. 

Cuvintele cheie sunt: "unparalleled audio experience". Te joci...?

Link spre comentariu

Amplificatorul "mugen" il stii ? A fost parca in Elektor daca nu ma insel. Este un hibrid cu ecc88 si tranzistori finali doar npn. Din cate imi amintesc avea o sensibilitate destul de buna si e posibil sa nu mai ai nevoie de preamplificator

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Усилитель a spus:

Unii zic : intrare cu tuburi si finale mos e mai lampa ca sunet, decat cu finale bipolare.... 

La asemenea montaj ma gândeam...din cE informatii am cules până acum, sunt laudate, si merita incercat..distorsiuni relativ mici..si realizare ușoară pentru cineva cu cunostinte macar medii. 

Mi ai captat atenția cu schema pe care mi ai lasat o mai sus. Zilele astea am sa o studiez mai in detaliu si eventual sa trec la un montaj de proba..cu eventuale modificari. Multumesc mult !

Gânduri bune!

Acum 3 ore, djvas a spus:

Amplificatorul "mugen" il stii ? A fost parca in Elektor daca nu ma insel. Este un hibrid cu ecc88 si tranzistori finali doar npn. Din cate imi amintesc avea o sensibilitate destul de buna si e posibil sa nu mai ai nevoie de preamplificator

Sincer nu am auzit de el. 

Caut si despre el sa vedem de ce este in stare. 

Ecc88 am destule bucati, unele in cutie chiar.:freaza:

Multumesc mult pentru informatie.

Gânduri bune! 

Editat de Iancu95
Link spre comentariu
Acum 52 minute, KISS a spus:

Serios? Care ar fi alea..''multe'' ?

Toate!

Ca nu stii tu sa le folosesti asta este alta treaba.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări