ion1ion1ion Postat Octombrie 21, 2007 Partajează Postat Octombrie 21, 2007 INDICATOR DE NIVELMontajul reprezinta un indicator de nivel cu aplicatie in foarte multe domenii.Este realizat in jurul circuitelor integrate LM3914, LM3915, LM3916. Toate acestetrei circuite integrate sunt drivele pentru 10 leduri cu posibilitatea de afisare fie de tipbara de leduri fie punct. Deosebirea intre cele trei integrate este data de legea deasprindere a ledurilor: LM3914 are o variatie liniara, LM3915 are variatielogaritmica dar cu cap de scala la 0dB iar LM3916 are o variatie logaritmica cu cap descala la +3dB <-------DORESC SA PUN ACESTE VUMETRE LA IESIREA UNUI PREAMPLIFICATOR !!! CARE SA IL FOLOSESC ???---------->>>LM3914, LM3915, LM3916 puteti sa imi explicati.....pe romaneste ce vor sa zica acolo cu "liniar " logaritmic " cap de scala ?? !VA MULTUMESC Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 21, 2007 Partajează Postat Octombrie 21, 2007 Cele cu variatie liniara sint bune pentru indicatii in masuratori, de exemplu un voltmetru auto, cele cu variatie logaritmica sint ptr vu-metre, deci ptr a indica volumul. Link spre comentariu
AV1000 Postat Octombrie 22, 2007 Partajează Postat Octombrie 22, 2007 vezi ca la schemde de VU-MERTRE gasesti p schema simpla si ieftina cea ci AN6884 cu variatie logaritmica dar are 5 leduri pe canal nu zece cum verei tu Link spre comentariu
ion1ion1ion Postat Octombrie 22, 2007 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2007 daca tot aduci aminte de chestii eftine.....Spuneti-mi pls ....care e cel mai rapid vu-meter...sa nu ramna in urma, sa analizeze muzica in timp real si ft ft rapidnu ma intereseaza costulms Link spre comentariu
Kytan666 Postat Octombrie 22, 2007 Partajează Postat Octombrie 22, 2007 integratele din seria LM391x sunt integrate specializate pt indicatii de genu , cel liniar e pentru a indica o variatie liniara de ex cum a spus s-a spus si mai sus indicator de tensiune , 315 si 3916 sunt pt domeniul audio in special capul de scala este limita lui de semnal mai pe intelesul tau unul se aprinde la max la 0db si celalalt se aprinde max la un semnal mai mare ... cu 3dbproblema e ca necesita pe intrare un semnal destul de mare , si nu cred ca vei avea destula putere intr-un modul de preamplificare sa il aprinzi pana la capatca timp de raspuns sunt destul de rapide parerea mea , eu am lucrat cu 3914 in audio ca n-am gasit 3915 si am fost ff multumit Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 Recent m-am apucat si eu de un Vumetru d-asta. Aparent e usor de facut...dar lucrurile se complica cand se doresc si ceva modificari. In primul rand,sa incep cu diferentele dintre cele 3 integrate. Aici sunt datasheeturile lor: LM3914: https://www.national.com/ds/LM/LM3914.pdf LM3915: https://www.national.com/ds/LM/LM3915.pdf LM3916: https://www.national.com/ds/LM/LM3916.pdf Dupa cum scrie si in datahseet,toate sunt drivere pt 10 leduri,curentl prin fiecare led e programabil intre 1(2)-30mA si semnalul de intrare poate avea valori intre 1,2V si tensiunea de alimentare,pt a se aprinde toate ledurile. Singura diferenta intre ele este modul de afisare: LM3914: are dindicatie liniara LM3915: are indicatie logaritmica (3dB intre 2 leduri) LM3916: are indicatie de VUmetru. Dar ce inseamna asta? Pai din datasheet vedem construtia lor interna: difera doar valorile rezistentelor din divizorul pt comparatoare: Si tot in datasheet se explica cum se aprind ledurile,in functie de divizor. Montajul e facut ca la 10V sa se aprinda al 10-lea led. In cazul lui LM3914,la 1V se aprinde primul led,la 2V al 2-lea samd. In cazul lui LM3915,ledurile se aprind asa: Iar in cazul lui LM3916,asa: Deci se vede clar ca LM3915 este cea mai proasta alegere pt un Vumetru. LM3916 e special facut pt asta,iar in lipsa lui,merge cat de cat LM3914,dar in nici un caz LM3915. Eu am atat LM3916 cat si LM3915 si le-am testat pe 2 vumetre identice. Si in timp ce LM3915 sta aprins pe la jumatate cam tot timpul si foarte greu ajunge pana sus,LM3916 are aprinse doar primele leduri si se aprinde pana la maxim pe ritmul muzicii. O sa incerc sa fac si un filmulet,sa arat exact cum sta treaba. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 Continui intr-un nou mesaj,ca nu mai pot atasa celelate pozeAcum proiectarea VUmetrului. Aici trebuie doar sa alegem sensibilitatea (tensiunea maxima de intrare pt a se aprinde si al 10lea led) si curentul prin leduri.Practic prin micsorarea lui R1 se creste curentul iar prin micsorarea lui R2 se creste sensibilitatea (sensibilitatea maxima e 1,2V).Pt R1 de 680 ohmi,obtinem un curent de ~20mA prin fiecare led. Un curent mai mare de atat n-are rost,s-asa se vor incalzi atat integratul cat si ledurile.Eu am inseriat un semireglabil de 2k cu rezistenta,astfel incat pot regla curentul de la cativa mA la 20mA.Daca se elimina R2,sensibilitatea este de 1,2V. Pt un pc este indeajuns. Recomand totusi in semireglabil de 500 ohmi (sau mai mare,daca e cazul),daca cumva pc-ul scoate un semnal mai mare.Atentie ca variind R2,se variaza un pic si curentul prin leduri. Variatia lui R1 nu influenteaza curentul prin leduri.Vumetrul complet se poate alimenta fara probleme de la 5V. Daca se alimenteaza de la o tensiune mai mare,trebuie inseriara o rezistenta de putere cu +ul ledurilor. De ex,pt 12V, se inseriaza 56ohmi/0,5W (pt 7mA/led)In cazul unui Vumetru stereo,ambele integrate pot inparti alceleasi semireglabile,conform schemei:Pt aceeleasi specificatii ca si pt VUmetrul mono de mai sus: R1=1kR2=500 ohmiR4=R6=330 ohmiIn datasheet se mai da si o schema pt a face din acest indicator un VUmetru precis:Inca n-am apucat sa testez schema,sa vad care-i diferenta dintre a conecta integratul direct la sursa de semnal sau prin convertor.Daca apuc,revin cu impresii. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 19, 2012 Partajează Postat Iunie 19, 2012 Salut colegi de forum!Am si eu o intrebare ,credeti ca vu-metru de aici este bun http://www.pira.cz/enbar.htm ,eu nu am apucat sa il incerc ,desi il am facut imi mai trebuiesc led-urile Link spre comentariu
MCDragoos Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 Salut colegi de forum!Am si eu o intrebare ,credeti ca vu-metru de aici este bun http://www.pira.cz/enbar.htm ,eu nu am apucat sa il incerc ,desi il am facut imi mai trebuiesc led-urileDa este functional acel vu-metru eu il am facut in 2 exemplare si merge foarte bine. Poti pune un intrerupator la pinul mod si o sa ai afisare tip bara si prin deschiderea contactului tip punct. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 Si daca nu pun nu imi va merge cu LED? sunt incepator si nu prea stiu prea multe lucruri Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 Da ce ar fi sa citesti ce s-a scris p-aici ? Trebuie sa ti se dea special mura-n gura ce face pinul ala? Am pus link degeaba catre datasheet? Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 Nu e vorba ca vreu mura-n gura daca era asa il cumparam si gta dar aici http://www.pira.cz/enbar.htm nu apare in schema acel intreruptor care sa schimbe modul de afisaj .Iar intrebarea mea era daca merge si fara acel intreruptor. o sa citesc si datasheet Link spre comentariu
costi002 Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 pinul mode este cela care spune daca este dot sau line. acesta trebuie pus la + pt line si lasat in aer pt modul dot. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 Multumesc mult am crezut ca fara acel intreruptor nu va functiona dar este optional.deci cum il am eu acum cu pinul mode legat la V+ o sa mearga in modul line Multumesc de ajutor! Link spre comentariu
MCDragoos Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 Salut colegi de forum!Am si eu o intrebare ,credeti ca vu-metru de aici este bun http://www.pira.cz/enbar.htm ,eu nu am apucat sa il incerc ,desi il am facut imi mai trebuiesc led-urile Da este functional acel vu-metru eu il am facut in 2 exemplare si merge foarte bine. Poti pune un intrerupator la pinul mod si o sa ai afisare tip bara si prin deschiderea contactului tip punct.Eu iti sugerasem o simpla modificare prin care aveai sa zic asa un vu-metru cu doua feluri de afisaj si in plus am specificat ca este functional si asa cum este, dar m-am gandit ca in prealabil ai tras macar fugitiv un ochi pe link-ul pus de @Dr.L catre datasheet-ul lui LM3915. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum