Gilbert Sparios Postat Iunie 1, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2021 (editat) C3 = 100nF pentru o latenta de <6.3ms si riplu de ~1mV Editat Iunie 1, 2021 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 2, 2021 Partajează Postat Iunie 2, 2021 https://www.analog.com/en/technical-articles/protecting-adc-inputs.html Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iunie 2, 2021 Partajează Postat Iunie 2, 2021 La 01.06.2021 la 2:23, Gilbert Sparios a spus: Valoarea lui C3 va trebui schimbata. As vrea cumva sa pot creea un RC filtru acolo cu R7 si C3, pentru ADC. Sau ar fi mai bine sa fac filtru dupa divizor ? La frecventa cu care am facut teste(7.8KHz) s-a potrivit aproape perfect 100nF cu 10K dar nu aveam nimic in afara de osciloscop si uC pentru generare semnal. (ca impendanta). Poate ar merge cu 33nF..sa am undea un filtru de sub 100Hz, nu stiu.. Citeste asta: https://www.analog.com/en/analog-dialogue/articles/front-end-amp-and-rc-filter-design.html si calculeaxa filtrul in conformitate cu datele reale pe care le ai. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2021 (editat) Acum 6 ore, BRANCA a spus: https://www.analog.com/en/technical-articles/protecting-adc-inputs.html eu ma gandisem la un zener 5v1. crezi ca ar merge mai bine BAT54S acolo. sau ambele.. ? D11 posibil ca e fara sens, si intre D14 si portul uC poate ca mai ar trebui o rezistenta de 100R...? @nico_2010 din pacate ma depaseste ce srie acolo .. eu am verificat doar cu LTSpice si osciloscopul faptul ca am latenta aia si riplu de aproximativ 1mV. (oricum daca din uC iasa mai mult de 5.1 deja e o problema, de-asta nu am pus). Editat Iunie 2, 2021 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 2, 2021 Partajează Postat Iunie 2, 2021 D11 e separatoarea +5V de comanda prin D6.Pentru ce 100 ohm la D14?Ai R5 acolo. Schemele tipice sunt cu schotky.Vezi şi implementarea de pe forumul ăsta. https://www.microchip.com/forums/m/tm.aspx?m=633586&p=1 Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 2, 2021 Partajează Postat Iunie 2, 2021 Daca te apropii de 5V pe intrarea ADC, atunci zenerul are sa deformeze semnalul. Daca ramai undeva sub vreo 4V, apoi e OK. Facuse un coleg (sa fii fost Marian? ) o analiza cu influenta zenerului. PS: O idee, in caz ca vrei sa revii la IRF540 (ala cu Vgs de 16V). Dioda aia zener peste G-S pune-o la 9 sau chiar 12V. In cazul de fata, cu BTS, ramai la 5V1. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 2, 2021 Partajează Postat Iunie 2, 2021 La 31.05.2021 la 21:27, sesebe a spus: Chiar nu stiu cine intelege postarile astea. Citeva imagini, ceva text in engleza si gata cu postarea. Fara nimic explicatii macar pt cei mai incepatori daca cei avansati ar trebui sa inteleaga automat......... Pai voi ati inceput un fel de disputa, nu stiam despre ce schema este vorba si am pus sa fie acolo un mic document crezand ca veti continua. CITATE: sesebe: Postat Luni la 12:17 (editat) Insistenta asta demonstrează cit de bine este înțeleagă electronica. Ca și optocuplorull conectat direct la întrările TTL. Unor persoane le place sa se distreze iar altele iau de buna joaca lor. nico: Postat Luni la 13:36 Asta apropo de TTL si optocuplor. Inca odata iti dovedesc ca esti pe dinafara cu privire la multe aspecte ale electronicii (alea "banale"). Ce tip de integrat este cel din fotografie? Ce dispozitiv electronic este cel din stanga imaginii? Ce fac ele impreuna? De ce valoarea de 10k si nu o alta valoare? De ce functioneaza cele doua componente electronice conectate impreuna? Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 2, 2021 Partajează Postat Iunie 2, 2021 Nu era vorba de o schema anume ci era o discutie la modul general. Discutia a fost acum citiva ani cind se discuta despre un numarator pt o masina de bobinat si eu am spus ca nu trebuie legat optocuplorul direct la pinul de intrare in numarator. @nico_2010 sustine ca optoculoarele se pot lega direct de pinii de intrare la circuite TTL in orice conditie. Eu am spus ca nu se pot lega direct la pinii de intrare fara un circuit de adaptare/interfatare. Nu neg ca in anumite cazuri poate functiona si asa ceva dar nu este recomandat pt ca pot aparea probleme. Nico si-a facut un tel in viata sa-mi demonstreze ca nu am dreptate. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2021 Acum 1 oră, Mircea a spus: PS: O idee, in caz ca vrei sa revii la IRF540 (ala cu Vgs de 16V). Dioda aia zener peste G-S pune-o la 9 sau chiar 12V. In cazul de fata, cu BTS, ramai la 5V1. nu s-a discutat nimic (nu eu) de IRF540. doar de IRL540. Ramane BTS132, pentru ca am si de-astea destule din recuperari. Eu personal parca am mai multa incredere in zener acolo decat cu alea doua diode. De apropiat de 5V sper ca niciodata, divizorul ala (max.18V) e pentru tensiunea aparuta pe auto. normal e cam maxim 15V, restul sunt spike-uri eventual. Tensiunea de monitorizare imi ajunge cam 2.4V pe ADC. eu zic ca sunt bune valorile (50k&20k). Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 2, 2021 Partajează Postat Iunie 2, 2021 Daca vrei sa ramina cu Zener macar pune rezistentele mult mai mici. Zenerul are un curent mare de fuga si creste pe masura ce te aproprii de tensiunea de prag. Daca rezistentele sint de valori mai mici influienta acestui curent va scadea. Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 2, 2021 Partajează Postat Iunie 2, 2021 Scuze de confuzie, am uitat de la o pagina la alta. 2.4V acolo e OK. Daca citesti multe valori si faci media inainte de a procesa, atunci un pic de riplu nu e prea grav. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 2, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2021 am înțeles sesebe. într-adevăr am doar un curent de 263uA acolo. cam cât crezi ca ar fi ok in acest context? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iunie 3, 2021 Partajează Postat Iunie 3, 2021 Acum 15 ore, sesebe a spus: circuit de adaptare/interfatare Off Topic: da un exemplu de "circuit de adaptare/interfatare" si detaliaza care ar fi conditiile alea de incompatibilitate. Nu mi-am facut "un tel in viata", ci incerc sa combat ineptiile spuse de unii! Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 3, 2021 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2021 (editat) Acum 23 ore, sesebe a spus: Daca vrei sa ramina cu Zener macar pune rezistentele mult mai mici. Zenerul are un curent mare de fuga si creste pe masura ce te aproprii de tensiunea de prag. Daca rezistentele sint de valori mai mici influienta acestui curent va scadea. ar fi mai ok asa ?.. ar insemna o rezolutie de 20mV la un adc de 10biti, nu ?.. Editat Iunie 3, 2021 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
modoran Postat Iunie 3, 2021 Partajează Postat Iunie 3, 2021 (editat) 10 biti inseamna 1024 trepte, daca plaja de intrare e intre 0 si cat o fi tensiunea de referinta pentru ADC-ul ala. Editat Iunie 3, 2021 de modoran Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum