Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema - dezbatere functionare

Gilbert Sparios

Postări Recomandate

• Răspunsuri 96
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gilbert Sparios

27

• sesebe

18

• Mircea

14

• dumitrumy

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vreau sa vad un montaj realizat de tine și apoi putem vorbi. Bineînțeles cu teste care sa demonstreze cit de bine funcționează. 

Altfel pot pune și eu poze cu procesor de 700-1000 de "pini" conectat cu fire, deși nu știu cit de bine mai merge ala. 

Insistenta asta demonstrează cit de bine este înțeleagă electronica. Ca și optocuplorull conectat direct la întrările TTL. 

Unor persoane le place sa se distreze iar altele iau de buna joaca lor. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Fiu-meu e student în ultimul an la electronică-telecomunicaţii şi nu e genul care intră pe forum să ceară ajutor la un proiect, se documentează singur şi încearcă până reuşeşte ceva.A avut destule probleme cu breadboard-ul la anumite scheme şi numai făcute pe Perfoboard sau PCB clasic au funcţionat bine.Că e din capacitatea parazită a breadboardului sau din contactele firave ale clemelor, nu mai ştiu.Dar eu nu testez niciodată un circuit pe Breadboard.Mai bine sacrific o placă Perfoboard de teste, e câţiva Lei, dar ştiu că aia nu dă rateuri.

Probabil contează mult calitatea breadboardului folosit, eu aveam două bucăţi de la Mivarom.

Probabil or fi şi unele platinate sau aurite, deşi mă îndoiesc...

Link spre comentariu

Validae.Înclin să-ţi dau dreptate.Foarte mulţi se plâng pe net de calitatea foarte slabă a contactelor.Se utilizează materiale f f slabe calitativ,să iasă preţ mic...

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Vreau sa vad un montaj realizat de tine și apoi putem vorbi. Bineînțeles cu teste care sa demonstreze cit de bine funcționează. 

Altfel pot pune și eu poze cu procesor de 700-1000 de "pini" conectat cu fire, deși nu știu cit de bine mai merge ala. 

Insistenta asta demonstrează cit de bine este înțeleagă electronica. Ca și optocuplorull conectat direct la întrările TTL. 

Unor persoane le place sa se distreze iar altele iau de buna joaca lor. 

Asta apropo de TTL si optocuplor. Inca odata iti dovedesc ca esti pe dinafara cu privire la multe aspecte ale electronicii (alea "banale"). Ce tip de integrat este cel din fotografie? Ce dispozitiv electronic este cel din stanga imaginii? Ce fac ele impreuna? De ce valoarea de 10k si nu o alta valoare? De ce functioneaza cele doua componente electronice conectate impreuna?

L.E.: Pentru tine, Sesebe, am facut exceptie de la motto-ul din semnatura! Si uite asa am pierdut 10 minute!

OPTO_LED_OFF.thumb.jpg.cc1dec3eb8e512eefb9c480027e446d1.jpg608447698_OPTOLED_ON.thumb.jpg.7a5a33c3fe80056378f2cab5825b28b8.jpg

Link spre comentariu

Bine ca sint pe dinafara la alea banale si ma pricep la alea mai avansate.

N-ai demonstrat nimic cu aia. LED-ul poate fi comandat sa se aprinda si stinga cu doar optocuplurul si fara TTL.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, sesebe a spus:

Bine ca sint pe dinafara la alea banale si ma pricep la alea mai avansate.

N-ai demonstrat nimic cu aia. LED-ul poate fi comandat sa se aprinda si stinga cu doar optocuplurul si fara TTL.

Aici vorbeam de interfatarea dintre optocuplor si TTL. Este exact ce ti-am demonstrat! Da, stiu si asta, ca pot aprinde LED-ul doar cu optocuplorul, insa nu asta a fost subiectul discutiei! De rest, parerile tale nu conteaza pentru mine mai mult decat o virgula intre subiect si predicat!

Link spre comentariu

Chiar nu stiu cine intelege postarile astea.

Citeva imagini, ceva text in engleza si gata cu postarea. Fara nimic explicatii macar pt cei mai incepatori daca cei avansati ar trebui sa inteleaga automat.........

Link spre comentariu
Acum 31 minute, Mircea a spus:

De ce discutam despre TTL-uri? 

De ce se incalzeste IRF540? 

Globul meu de cristal este defect acum iar fără o schema clara, poze detaliate la montaj și mai ales fără nici o măsurătoare concreta (deși este cu ce) putem discuta despre orice pt ca tot nu vom afla motivul încălzirii tranzistorului. 

Link spre comentariu

se incalzeste pentru-ca e comandat prost. Ca sa nu se incalzeasca cu rezistenta aia de 2K in poarta, azi in dai ON si maine OFF. Nici gand sa mearga la frecventa pe care o da PWM-ul. Daca i-ar pune un driver de cel putin 3A, atunci IRF540 o sa se incalzeasca mult mai putin la o frecenta a PWM de 15kHz. Pentru 30kHz i-ar trebui un driver de cel putin 5A.

Link spre comentariu

Cite schema ai făcut și măsurat tu? 

De unde ai scos 3A sau 5A? 

Cu sub 1A drive la tranzistori de 180A/0.9mohm/9nF comandați la 20khz și cu peste 100A lucrau la o temperatura foarte confortabila. 

Link spre comentariu

Necesarul de curent cat sa comute cu un rise time dorit se calculeaza si astfel se alege un driver potrivit. 

Nu e musai sa fii mereu acoperit de un driver 1A, insa nici nu trebuie sa vizezi picosecunda la rise-time, altfel ajungi sa pui drivere de ordinul amperilor. Si nu e musai sa scapi de caldura. 

Link spre comentariu

Breadboard. Am unul cumparat de pe Robo, si a fost si este ok.

Restul de inca vreo 3 sunt ok la exterior dar in interior, masori fara probleme 2-5R intre doua gauri.

Materialul contactelor este foarte prost. Si problema apare in momentul in care pe coordonatele XY ai nevoie de un curent mai maricel sa spunem 300mA si de care sa depinda functionarea unui ESP12E de exempu. 

Am patit ca am scris la cod...pana sa-mi dau seama ca de fapt mai aveam o problema..Conexiunea pe breadboard.

Mai pe scurt e ok tot ce nu are nevoie de curent si unde nu conteaza 1-5Ohm in plus/minus.

In fine. Pana acum schema mea va arata cam asa.

Ma gandeam sa va mai amuzati , nu de altceva.

proiect.thumb.jpg.8f43dc8c2ecfa19569d51ab0ea9fb277.jpg

Valoarea lui C3 va trebui schimbata. As vrea cumva sa pot creea un RC filtru acolo cu R7 si C3, pentru ADC. Sau ar fi mai bine sa fac filtru dupa divizor ? La frecventa cu care am facut teste(7.8KHz) s-a potrivit aproape perfect 100nF cu 10K dar nu aveam nimic in afara de osciloscop si uC pentru generare semnal. (ca impendanta). Poate ar merge cu 33nF..sa am undea un filtru de sub 100Hz, nu stiu..

SDS00002.thumb.png.ef0a207d8bc97dfd74e9fa9fb62a878f.png

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări