Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema - dezbatere functionare

Gilbert Sparios

Postări Recomandate

am verificat schema pe care-ai postat-o aici...si merge.  (fara spike-uri ma refer)

singura problema ca se incalzeste tare R3 (500R 1/4W). in schimb mos-ul e rece.

cred ca o sa incerc acel 2K sau 1K. ciudat. dar montajul asta a mers, celalalt de ce nu ?... (de spike-uri spun)

I`m happy now. 

da, am observat ca in capsula tot un N channel este. as vrea sa inteleg care din N channel merg in configuratia asta, pentru ca de exemplu IRL540N nu merge asa..trebuie sa fie tip tiristor in configuratie sau ce parametru defineste capabilitatea asta ?..

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 96
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gilbert Sparios

27

• sesebe

18

• Mircea

14

• dumitrumy

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am pus 500R pt ca am marit zenerul deoarece nu mai am mos Logic level.

Pune 10-20R in loc de motor si pune oscilograme cu IRL540.

21.jpg

Link spre comentariu

IRL540N, nu ar rezista la teste. se incalzeste grav in cateva secunde. fata de celalalt care sta rece/călduț tot timpul. de asta ma gândeam ca poate nu merg toți in configurația High.. 

nu stiu daca doar RdsOn e de vina ori tensiunea pe grilă sau altceva dar se incalzeste la 1kHz cat am eu aici pwm si cei 2A ai motorului. 

in configuratie LOW sta rece si el. 

Link spre comentariu

Daca ai pune un osciloscop pe poarta IRL540N si pe pinul IN de la BTS432 cred ca ai avea o idee mai buna de ce se incalzeste IRL540N.

IRL540N forteaza tranzistorul de-l comanda ca sa incarce un condensator de 2nF de la 0 la cati volti ai in poarta cu frecventa de 1kHz, in schimb BTS432 cere doar 5mA ca sa fie full ON. Curentii nu sunt aceeasi si evident ca IRL540N este prost comandat. Altfel, cu o comanda suficient de ferma nu ar avea de ce sa se incalzeasca.

IRL are VGS de 10V, cred ca esti la limita.

Link spre comentariu

Tranzistorul de comanda nu este fortat la incarcarea capacitatii mos-ului pt ca este blocat in acea perioada. Curentul de incarcare este dat de rezistenta de alimentare a zenerului, 2K in schema in discutie, 500R in simularea mea. In noua simulare am pus diferenta intre 2K si 1k.

22-23.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Deci un varf de 10mA cu palier de aprox. 8mA cu 1K si la jumatate cu 2K.

Curentul de descarcare a capacitatii mos-ului trece prin driver si la varf este egal cu (Vbat+Vzener)/100R

25.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Fără poze clare la ceea ce s-a realizat acolo și fără măsurători cu osciloscopul vorbim vorbe.

Eu nu știu la ce va mai bateți capul cind inițiatorul discuției nu vrea sa posteze nimic din ceea ce i se cere. Parca ar face-o intenționat ca să rida de noi. 

Link spre comentariu

Daca schema folosita este asta, atunci e clar de ce IRL540 se incalzeste si BTS432 nu.

BTS-ul are driverul inclus (fiind un high-side switch, nu un simplu mosfet) si nu cere mai nimic in curent. Aia 2k asigura din plin necesarul de curent in circuitul de comanda (2mA). Eu as pune R3 de 4k7/5k6 mai curand.

sch.jpg

Link spre comentariu

am folosit BTS132 (TEMPFET).

povestea cu IRL540N si nu prea conteaza..incepuse altfel. vroiam sa inteleg de ce se incalzeste in aceasi schema.

daca e doar chestie de tensiune pe grila ok, eu credeam altceva.

am scris mai sus.

poze? nu e un cablaj sunt piese lipite in aer..

in breadboard nu mai am incredere deja...am avut multe probleme din cauza lor.

dar daca insisti..

20210529_154442.thumb.jpg.edc7815889f7c1fc6b5e5bc03a4fae6e.jpg

asa cum am spus, problema s-a rezolvat unde am raspuns lui mitycamy.

cu IRL540N o sa ma lamuresc eu de ce se incalzeste. eu stiam ca Vgs incepe de pe la 4.5V pana la 16V maxim  la el...dar vad ca nu stiam bine. 

Link spre comentariu

Ha !....păi ce, te aşteptai să-ţi meargă absolut orice schemă pe un rahat de ,,breadboard,, ? Alea sunt cu scopuri didactice, cu scheme de licuriciuri şi sonerii cu doi tranzistori, nu pentru circuite cu frecvenţe înalte şi cablaje pretenţioase.Dacă vrei o metodă uşoară şi sigură, foloseşte mai bine cablaje pregăurite de testare, tip ,,Perfoboard,,....eu fac şi montaje definitive de mult timp pe aşa ceva.Şi am văzut asta la ingineri renumiţi, nu e un moft.Nu mai stai să tragi zeci de fire pe un Perfoboard cu contacte dubioase, sau să desenezi, proiectezi şi corodezi PCB-uri...doar tragi nişte ,,ştrapuri,, făcute chiar din terminalele rămase de la piesele folosite şi eventual ceva  punţi cu fludor între padurile învecinate.Dacă greşeşti ceva, cu puţină tresă absorbantă corectezi imediat...şi e ca nou.

Addicore 3 x 7cm Perfboard Double-Sided and Through-Hole Plated

Link spre comentariu

o sa-i fac cablaj in final, nu aveam cablaj perforat , dar oricum mi se pare ca-l fac mai repede in paianjen asa..cu toate ca nu e cam rusinos...

Link spre comentariu

Nu-i nicio problema i montajul păianjen. Merge bine pina și în radio frecventa, totul e sa știi cum sa respecți niște reguli de baza în realizarea de cablaje. 

Link spre comentariu
La 29.05.2021 la 16:02, validae a spus:

Ha !....păi ce, te aşteptai să-ţi meargă absolut orice schemă pe un rahat de ,,breadboard,, ? Alea sunt cu scopuri didactice, cu scheme de licuriciuri şi sonerii cu doi tranzistori, nu pentru circuite cu frecvenţe înalte şi cablaje pretenţioase

O parere proasta, rostogolita fara temei.

Uite un exemplu de ce se poate face pe breadboard: https://www.qsl.net/jh5esm/homebrew/7r1015bb.html

sau aici: http://www.marvellconsultants.com/DCF/DCFRxAnt.jpg sau aici: https://www.kn5l.net/newReceiverProject/

Asta in domeniul RF.

Cat priveste domeniul digital ... ar trebui doar luata in calcul capacitatea parazita intre doua siruri de borne (unii ar spune ca este de ordinul pF, altii de ordinul nF, nu am verificat ... inca).

Am lucrat des pe breadboard cu frecvente pana la 40MHz, fara nicio problema.

Faptul ca initiatorul topicului s-a plans de breadboard ... este opinia lui personala, la fel de gresita ca si in cazul utilizarii eronate a unor Arduino Nano (sau micro, nu mai tin minte exact), cand a setat gresit fuse-bits, dar dadea vina pe calitatea modulelor. Asta este.

Link spre comentariu

Parerea este foarte buna!

Ca sa poti face ceea ce ai pus tu link-uri trebuie sa fii la un nivel superior de intelegere a electronicii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări