sesebe Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 (editat) Chiar daca nu convine eu tot am sa postez mai ales ca nu postez offtopic. Legat de schema in discutie, trebuie avut grija la frecventa PWM-ului si la factorul de umplere pt ca tranzistorul MOS-FET nu mai are comanda corecta daca frecventa este prea mica sau factorul de umplere prea mare. Editat Mai 24, 2021 de sesebe Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 Mircea.Iar baţi câmpii!Crezi că nu vedeam dacă citai din Sparios?Când am postat eu nu aveai citatul în postare.Posibil,postând în acelaşi timp,să-l fi adăugat ulterior.Puteai să-ţi dai seama! A început să se dezbată problema în stilul forumului.Dintr-o chestie relativ complicată se face una şi mai complicată!Omul a întrebat de condensator şi de zennere.La zennere i-am spus părerea mea. Sparios.Poţi tatona diverse valori la condensator,că tot ai osciloscop.Dacă nu reuşeşti o comandă corespunzătoare nu te crampona într-o singură schemă.Mai sunt şi altele pentru motoare. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 Pt condesator trebuie ceva intre 100nF si maxim 1µF (10µF deja este prea mult). Link spre comentariu
dumitrumy Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 CITAT!: A început să se dezbată problema în stilul forumului.Dintr-o chestie relativ complicată se face una şi mai complicată! >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Si acesta este unul dintre motivele pt. care mi-am sters contul si cand am intrat din nou mi-am propus sa raspund cat mai putin. Aici nu este armata sa raspundem la ordin. Daca o fac pe timpul si sanatatea mea macar sa am dreptul sa raspund cum doresc. Nu iti este de folos, ignora pur si simplu. Nu stau eu cu mii de postari sa raspund cuiva ce rol are un zener in poarta unui MOS. Eu am facut zeci de montaje nefolositoare mie doar pt a pune oscilograme ca raspuns la intrebari mai serioase. In schimb cand este vorba de principii de functionare, de solutii particulare in unele scheme inca simt nevoia sa mai raspund. Asa ca postarea mea a venit in urma citirii acestui pasaj: CITAT2: Prima dioda de langa 12V nu pare sa aiba sens. Si asta pentru ca in realitate eu am unit traseul in acel punct. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Si dau capturi din documente ca sa fortez sa se citesca mai mult, nu sa dam cu lingurita fiecaruia exact cat doreste sa isi rezolve problema. Asta este si specificul forumurilor romanesti: daca scrii condensat teorie cum a facut Smilex, nu prea citeste nimeni. De cate ori nu ati auzit pe diversi spunand: nu stau eu acum sa citesc tot ce s-a postat la acest subiect... Daca raspunzi punctual cum am facut eu in vreo 12 ani, este greu sa mai gasesti prin puzderia de topicuri ceva ce stii sigur ca ai pus. Exemplu, la sudura am pus candva oscilograma de pe iesirea unui invertor reparat cu sarcina de 2kW. Nu am mai gasit-o, probabil a disparut cu schimbarea numelui lui POSTIMAGE. Nici in calculator nu am mai gasit-o, cand s-a defectat cel vechi cine a copiat datele de pe disc a scapat unele fisiere. STOP! Prea mult OFF. Link spre comentariu
validae Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 @Branca şi @Mircea...terminaţi cu ciondăneala. Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 (editat) On 5/23/2021 at 1:08 AM, BRANCA said: Zennerele sunt puse pe considerente de protecţie.La ce tensiune ai aş zice că merg doua de 13V. Protejam o poarta de maximum Vgs de 20V cu un zener echivalent de 26V. Bun asa! @validae, daca posteaza ca mai sus, trebuie sa zic sau nu ceva?! Si cam asa e majoritatea postarilor. @BRANCA, cand gresesc, gresesc si o recunosc. Sper sa ramanem colegi de forum cu coversatii normale. Editat Mai 24, 2021 de Mircea Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 (editat) Acum 26 minute, Mircea a spus: Protejam o poarta de maximum 20V cu un zener echivalent de 26V. Bun asa! M-ai dat gata! Nu vezi ca sint inseriate invers una fata de cealalta? Oricum daca nu-i zener si a doua dioda atunci poarta nu prea-i protejata cum trebuie. Editat Mai 24, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 Ma duc sa caut ochelarii. Multumesc pentru lectia de oftalmologie. Link spre comentariu
validae Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 Din schema aceea reiese clar că a doua diodă nu e Zenner.Poate e o greşeală în desen....dar numai Zenner nu-i. Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 Colegul @BRANCAa sugerat cred 2 zenere, care musai trebuie puse invers, deci a cam avut dreptate. Eu am interpretat gresit sugestia lui. Ii acord meritul meritat. Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 E bine asa cum este in schema. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Mai 25, 2021 Autor Partajează Postat Mai 25, 2021 Cred ca o sa folosesc totusi ideea asta. Pe bara de 12V inainte de bobina o sa mai pun un capacitor si o dioda ceva dar cred ca o sa incerc asa. Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 (editat) R2 as pune-o la masa mai curand. Sa fie exclusiv controllerul care controleaza mosfetul. R4 si C2 trebuie alesi in functie de sarcina. Evident, prin tatonari in cazul de fata. Altfel spus, poate mai trebuiesc ajustate valorile. Diodele le-as pune redresoare, cu trr cat mai mic in loc de zener. R3 este inutil. LE: R5 si R6 la ce folosesc in noua schema? Realizezi ca la pinul ADC ajung cativa mV? Editat Mai 25, 2021 de Mircea Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 Avantajul primei variante era ca valoarea marimii de proces (tensiunea la bornele motorului) este prelevata direct de bornele motorului astfel erorile introduse de catre variatiile tensiunii de alimentare sunt minime, in schema noua ADC-ul citeste tensiunea DS (drena sursa) a MOSFET-ului care este egala cu diferenta dintre tensiunea de alimentare si tensiunea la bornele motorului (ma refer la valori medii), cu alte cuvinte daca tensiunea de alimentare variaza intre 12V si 14,5V si vrei ca la bornele motorului sa pastrezi o tensiune de 8V, la o alimentare cu 12V referinta trebuie sa fie de 4V (nu am luat in calcul divizarea) iar la o alimentare cu 14,5V, referinta trebuie sa fie 6,5V ,daca tensiunea de alimentare este stabila nu sunt probleme, dar daca ai variatii pe bara de alimentare vor fi ceva probleme, o solutie ar fi sa masori si valoarea tensiunii de alimentare si sa faci diferenta, iar valoarea rezultata sa fie utilizata in procesul de reglare, o solutie mai simpla (asta daca motorul are o putere mica) ar fi sa utilizezi configuratia initiala ("high side") dar pentru comanda MOSFET-ului sa utilizezi un "photovoltaic MOSFET driver" , solutii sunt mai multe dar din lipsa de timp ma opresc aici. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 Daca se utilizeaza un MOS-FET canal P impreuna cu un bipolar pe rol de translator de potential se poate conecta load-ul fata de masa si astfel citi direct (dupa divizorul de tensiune) tensiunea de la bornele load-ului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum