marius75 Postat Noiembrie 26, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2021 Multumesc de raspuns. Aseara nu am postat schema completa, am luat un print screen si am modificat doar partea de "signal in", nu am trecut si rezistentele R3/R4. Dupa ce am consultat data sheet si schema propusa pentru Vu-metru am vazut ca sunt diferente la cele rezistente (am incercuit cu rosu valorile care le am eu). Ma gandesc daca as modifica R3/R4 sa le pun ca in catalog, zic asta pentru ca primul LED se aprinde destul de tarziu (raportat la volum) , dupa care creste destul de repede pana ultimul LED. Daca nu se poate asa, atunci modific R1 prin tatonare, dar banuiesc ca primul LED se va aprinde si mai tarziu. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 26, 2021 Partajează Postat Noiembrie 26, 2021 Te intereseaza sa afiseze cit de cit corect sau mai mult vrei sa se aprinda LED-urile intr-o plaja mai larga de putere? Doar pt a extinde gama dinamica afisata va trebui sa pui la intrare un amplificator logaritmic dar este destul de complicata schema. Poti face o "logaritmare" printr-ul divizor in trepte. R3 si R4 devin 470Ω Pt asta reduci R1 la 47K Iar in loc de R2 pui in paralel 68K 16K serie cu un zener de 3V3 4K7 serie cu un zener de 9V 1K serie cu un zener de 22V In configuratia asta primul LED se aprinde la circa 0.2V (fata de circa 6V cu valorile din schema) iar ultimul LED se aprinde la circa 80V. Asta daca nu am gresit cumva la calcule. Pt test sau simplificare poti pune doar 68K paralel cu 4K7 serie cu un zener de 3V3 - 8V2 Link spre comentariu
marius75 Postat Noiembrie 26, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2021 Mulțumesc pentru răspuns. In principiu as vrea ca ultimul led sa se aprindă la 40V pe iesire. Dacă se poate ca primul led sa rămână la fel ca acum, ar fi ok, adică nu vreau neapărat sa-l cobor la 0,2V. O sa mă joc un pic cu variantele propuse, apoi mai ajustez din R1 dacă e cazul. Link spre comentariu
marius75 Postat Noiembrie 27, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2021 (editat) Am rezolvat-o doar cu modificari la R3 am pus de 620 (pe ambele canale), iar R4 am pus de 390 pe un canal si 1K de celalalt (acest canal se aude mai incet). Finalii sunt din acelasi lot, prefinalii sunt buni, trebuie sa mai verific 2 trz micuti MPSA sa vad ce beta au). Asa s-a auzit de cand am luat-o, un canal mai tare decat celalalt, nu e vorba de semnalul de intrare ca am inversat mufele. Acum am 40V la ultimul LED rosu. Amplificatorul mai poate inca 5-6V fara distorsiuni, dar il las asa, oricum am pus semnal sinusoidal de 1Khz pentru teste. Alimentarea vumetrului este de 13V, imi pare ca primele Leduri cam slabesc in intensitate pe masura ce se aprind toate, pare sub tensiunea de lucru. Mai am inca doua rezistente de 330R/10W, le-as pune in paralel peste cele care sunt acum (tot doua de 330R/10W). Aceste rezistente scad tensiunea de la 85V la 13V, ele fiind inseriate, rezulta 660r/20W. O sa fac ceva socolteli sa vad la cat este estimat consumul vumetrului si daca pot sa mai pun inca 2 rezistente cum am zis eu, fara sa ard ceva...in special CI 3915 LE: Nu merge, cel mai bine pun alimentare separata, undeva la 17V/0,5A ar fi ok. Editat Noiembrie 27, 2021 de marius75 Link spre comentariu
marius75 Postat Decembrie 20, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2021 Diferența de volum dintre canale se pare ca este de la potentiometrele de volum. Le-Am curățat cu spray de contacte, dar se comporta la fel. Diferența e sesizabila doar în prima jumătate a cursei. Din ce am masurat, pe unul am 2k și pe celălalt 5k, poturile rotite cam la jumătate din cursa, după aia începe sa se reducă diferența. Poturile sunt de 50k. As vrea sa le inlocuiesc, în felul ăsta rezolv și diferența pe vu-metru. În caz ca nu găsesc de 50K prin oraș, merg puse de 100k? (din astea am acasa). Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 21, 2021 Partajează Postat Decembrie 21, 2021 Poti incerca, fara frica, cu cele de 100k. Link spre comentariu
marius75 Postat Decembrie 21, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2021 Mulțumesc pentru răspuns. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 Cauta pe site la rod elliot cum transformi liniarul in logaritmic. Parca se punea in paralele cu iesirea o valoare de 5 ori mai mare sau mai mica. Variatiile le masori cu multimetru. https://sound-au.com/project01.htm#s1 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 The relationship between slider position and resistance, known as the "taper" or "law", is controlled by the manufacturer. In principle any relationship is possible, but for most purposes linear or logarithmic (aka "audio taper") potentiometers are sufficient. A letter code may be used to identify which taper is used, but the letter code definitions are not standardized. Potentiometers made in Asia and the USA are usually marked with an "A" for logarithmic taper or a "B" for linear taper; "C" for the rarely seen reverse logarithmic taper. Others, particularly those from Europe, may be marked with an "A" for linear taper, a "C" or "B" for logarithmic taper, or an "F" for reverse logarithmic taper.[2] The code used also varies between different manufacturers. When a percentage is referenced with a non-linear taper, it relates to the resistance value at the midpoint of the shaft rotation. A 10% log taper would therefore measure 10% of the total resistance at the midpoint of the rotation; i.e. 10% log taper on a 10 kOhm potentiometer would yield 1 kOhm at the midpoint. The higher the percentage, the steeper the log curve.[3] Link spre comentariu
marius75 Postat Decembrie 29, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2021 Mulțumesc pentru sfaturi. Cred ca până la urmă o sa cumpăr potentiometre logaritmice de 50k ca sa nu mai mă complic cu cele de acasă (100k liniare). Trebuie sa văd ce se potrivește ca dimensiuni, dar parcă n-as da 200 de lei pe doua potentiometre, mai ales ca cel mai probabil vor sta înțepenite la 3/4 din cursa și voi stabili volumul din sursa de semnal sau mixer. Încă nu știu în ce configurație o sa folosesc acest amplificator. Link spre comentariu
mannx Postat Decembrie 29, 2021 Partajează Postat Decembrie 29, 2021 Atunci pune un divizor rezistiv si un intrerupator dublu, apăsat- mute, eliberat la 3/4. Link spre comentariu
marius75 Postat Decembrie 30, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2021 Trebuie să-i păstrez aspectul original, musai doua poturi logaritmice de 50k. Link spre comentariu
Усилитель Postat Decembrie 30, 2021 Partajează Postat Decembrie 30, 2021 (editat) Se poate pune 2 buc pot duble daca intra ca gabarit, se leaga numai o parte. Asta daca este cu fire si nu pe placuta CI.... Editat Decembrie 30, 2021 de Усилитель Link spre comentariu
marius75 Postat Decembrie 30, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2021 Mulțumesc de oferta. O să încerc înainte la doua magazine locale de unde am mai cumpărat potentiometre (100k liniare), sa întreb dacă au și logaritmice de 50k. În caz ca nu găsesc, o sa va dau un mesaj privat. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 31, 2021 Partajează Postat Decembrie 31, 2021 Esti culmea man. Ai toata teoria din cum sa faci din liniar logaritmic. Incearca asta. Si de nu esti multumit mai experimentezi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum