Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare amplificator vintage

marius75

Postări Recomandate

Salut. De curand am intrat in posesia unui amplif mai vechiut in stare de functionare, dar care necesita mici interventii "ca sa-l aduc la zi".

In prima faza am refacut ceva lipituri reci, urmeaza sa masor condensatorii electrolitici si o sa fie ceva de treaba la trafo, vreau sa-l curat si eventual sa dau cu lac in asa fel incat sa intre un pic si intre tole ca are un mic bazait (se aude doar de aproape). La pistolul de lipit romanesc mi-a iesit bine in sensul ca avea un bazait care a disparut complet dupa ce am dat cu lac). Ar mai fi de inlocuit doua rezistente  care se cam incing de 330r 3W, zic sa pun de 10W. E un pic de bibileala la el, dar zic eu ca merita data o sansa. Etajele finale sunt alimentate +-105V, are cate 8 trz MJ15024 pe canal. Cu siguranta o sa am cateva intrebari pe masura ce ma apuc de treaba. Pun si doua poze cu aparatul.

win1.jpg

vin2.jpg

Editat de marius75
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 120
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius75

58

• Mircea

15

• Shambala

7

• sesebe

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Interesant... Spor la treabă!

Cu traful nu știu dacă iese ceva cu lac. Știu pe cineva care a dat cu lac pe traful unui tuner dar nu a reușit să scape de brum (acum, nici eu nu am ascultat respectivul traf ci m-am luat doar după spusele lui)

Link spre comentariu

Mulțumesc. Eu tot încerc, tolele sunt strânse cu tije filetate și piulițe pe care am de gând să le înlocuiesc așa că după ce desfac piulițele, curăț un pic de rugină și dau cu lac în așa fel încât sa intre și intre tole. Am și niște tabla de aluminiu 3 mm grosime pe care vreau sa o prind de carcasa metalica să ecranez cât de cât transformatorul unde e aproape de carcasă. Am găsit într-un alt topic ca poate bâzâi și din  cauza lipsei ecranarii. 

Link spre comentariu

Ecranarea magnetică trafurilor se face cu tablă de fier/oţel, nu cu aluminiu.Nu are nicio treabă bâzâitul cu lipsa ecranării.Poate să fie mut şi să radieze câmp electromagetic la zece centimetri, sau să fie ecranat complet dar să-i bâzâie spire slabe, neimpregnate sau o tolă nestrânsă bine.Am făcut destule trafuri ca să pot spune asta...

Link spre comentariu

Daca bazaie mecanic, ca sa mai atenuezi amplificarea bazaitului datorat cutiei amplifului, il montezi pe o folie de cauciuc. 2-3mm de folie poate reduce bazaitul mecanic audibil. 

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. O sa incerc toate variantele, dar cred ca e din cauza tolelor, care desi sunt bine stranse la colturi, catre mijloc sunt ceva mai libere, trafo avand 15 cm lungimea tolelor. Precizez ca bazaitul este destul de slab, de pilda am un trafo de 2x24V care bazaie aproape la fel si nu mi-am batut capul cu el, ampliful fiind mai modest nu se merita munca. In cazul de fata am zis sa incerc restaurarea pentru ca imi place ampliful.

Link spre comentariu

S-a rezolvat cu bazaitul trafo, nu spun ca a disparut complet, dar s-a redus simtitor dupa ce am dat cu lac si am strans mai bine tolele. la un moment dat poate o sa caut tabla cupru sa dau de jur-imprejur la bobinaj, dar este in plan secund.

Am o mica nelamurire referitoare la filtraj, respectiv alimentarea este de +-105V (masurata direct pe conzii de filtraj), iar condensatorii sunt de 10.000uF/100V, e drept ceva  mai maricuti, cam cat o halba ca cea pe care o folosesc eu. La masuratoare aratau destul de bine zic eu, se incadrau un tolerante (-20/+50%)

Sa-mi fac griji in legatura cu condensatorii? Puntea redresoare e destul de maricuta si i-am pus si un radiator ca n-avea.

c3.jpg

Link spre comentariu

Nu au nimic condensatorii, tensiunea care acum e ceva peste valoarea maximă de lucru recomandată a electroliticilor, vine de la faptul că de un timp, la noi s-a mărit un pic tensiunea de reţea de la 220V cât era standardul înainte la 230V şi asta se vede.Oricum, producătorul şi-a luat marje de siguranţă, practic un condensator cu tensiunea ,,nominală,, de 100V suportă în siguranţă mai mult decât atât.Iar utilizarea unui amplificator nu e continuă, să fie o problemă de fiabilitate...

Legat de intenţia de ,,a da cu foaie de cupru de jur împrejur peste bobinaj,, eu zic să n-o faci dacă este doar peste bobinaj, fiindcă vei crea o spiră în scurtcircuit şi creezi probleme unde nu-s. Dacă e vorba de o spira cu tablă subţire dată peste tot traful, pe care ai văzut-o la unele transformatoare, aia e altă mâncare de peşte.Dar nu o să ajute cu nimic la zgomotul mecanic dat de spire sau tole slabe, aia e pentru compensarea scăpărilor magnetice.

Link spre comentariu

Mulțumesc de răspuns! Atunci las alimentarea și filtrajul în pace și continui cu verificarea (înlocuirea dacă e cazul) a pieselor din etajele finale și partea cu indicatorul de nivel/clip. 

Link spre comentariu

Posibilitate de alimentare la 240V (selectabilă prin comutator- ștrap) aveau vechile aparate sovietice pe lămpi. 

Amplificatorul audio pe care-l folosesc în mod curent e alimentat prin intermediul unui transformator de tv. "Temp", setat pe 240V. Tensiunile pentru anode și filament sunt exact cele necesare.

Link spre comentariu

Primarul are doar fire, ochiometric par de 1,2mm. După ce schimb rezistențele de 330r/3W o sa-l las cateva ore la volum mic și văd dacă se încălzește trafo. O sa revin cu poze cu cablajul, dar nu-i nimic interesant, ceva de genul amplifului românesc A350 în partea de amplificare, doar ca trz sunt montați pe socket pentru TO3. Lipsește trz superdioda, habar n-am cu se reglează curentul de mers în gol.

Link spre comentariu

Am facut cateva poze cu cablajul din partea de amplificare, pentru poze mai clare ar trebui sa scot trafo si abia ce l-am pus la loc. Pe lateral sunt alte cablaje cu trz finali, rezistentele din emitor, inca doua rezistente mai mari si doua diode, nu prea vad ce scrie pe ele.

sap3.jpg

sap4.jpg

Link spre comentariu

Nu reusesc sa masor caderea de tensiune pe rez din emitor ca am ramas fara baterie la multimetru.

De fapt eu spuneam ca nu stiu cum s-o regla curentul de mers in gol pentru ca lipseste atat acei semireglabili pentru reglare, cat si trz  superdioda pus pe radiatorul finalilor (ori al prefinalilor). Din cate am gasit pe net aceasta serie de amplifuri a fost facuta in Franta prin anii ''85 de "Yuri Gutsatz Réalisation" (YGR). Am gasit o schema de la un alt amplificator ceva mai micut, dar din aceeasi serie, poate desluseste cineva misterul reglajului BIAS (banuiesc ca totusi are un regla,j ca altfel s-ar ambala termic).

sap.jpg

sap3.jpg

SAP4.jpg

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări