Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conversie DC 5V/2A - DC 3V/20mA

Postări Recomandate

Multe salutari!

Incep prin a spune ca sunt total neavizat in domeniul electronicii si posed doar cunostinte vagi in domeniu.

Lasand asta la o parte, as avea nevoie, daca se poate, de cateva sfaturi in legatura cu urmatoarea problema:

As dori sa-mi fac o veioza dintr-o instalatie cu 10 LED-uri, alimentata de la doua baterii AA de 1.5V (specificat pe cutiuta bateriilor, prevazuta cu un intrerupator: 3V/20mA).

Pentru a scapa de necesitatea inlocuirii bateriilor, am zis ca ar fi o idee buna sa pot alimenta veioza de la retea si cum am o gramada de incarcatoare de telefon vechi, ma gandeam ca asta ar fi o solutie buna. Banuiesc ca sunt necesare niste rezistente, dar mai mult de atat nu stiu. Ideal ar fi sa pot gasi si o placuta cu o mufa mama USB C sau micro USB premontata. schema ar mai trebui sa includa si un intrerupator push cu retinere. As dori sa stiu ce componente ar trebui sa contina circuitul astfel incat sa pot face transformarea 5V/2A - 3V/20mA

Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Doar o rezistenţă cu valoarea între 100 - 200 Ohmi/1W în cel mai simplu caz.Sau un regulator LM317 setat la 3V.Cred că nu se justifică regulatorul, dată fiind simplitatea sarcinii şi pretenţiile reduse de stabilitate.Cea mai bună soluţie (ca să nu avem cârcoteli cu randamentul) ar fi o sursă buck în comutaţie, dar ar costa probabil mai mult decât tot aranjamentul.

Deci cumpără o rezistenţă de 100 Ohmi/1W şi una de 200 Ohmi/1W pe care le tatonezi în funcţie de luminozitatea dorită...

Link spre comentariu

Dacă montajul tău cere 3V ai la dispoziţie LM1117 adj,deci reglabil,cu care poţi alimenta din 5V.La limită ai putea încerca şi cu LM317 adj.

Văd că a postat şi Validae.E valabilă şi soluţia cu o rezistenţă înseriată.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

La un LM1117-3 mă gândisem şi eu să i-l recomand, dar nu e ceva ce găseşti chiar pe oriunde, de aceea am dat soluţii mai uşor de realizat.Rezistenţe se găsesc şi prin aparate dezafectate, trebuie doar să ştii să le cauţi.Dacă nu e scrisă ,,în clar,, valoarea, codul culorilor pentru 100 sau 200 Ohmi e ,,Maro-Negru-Maro,, pentru 100 Ohmi şi ,,Roşu-Negru-Maro,, pentru 200 Ohmi

Link spre comentariu
6 hours ago, Leroiv said:

Ideal ar fi sa pot gasi si o placuta cu o mufa mama USB C sau micro USB premontata. schema ar mai trebui sa includa si un intrerupator push cu retinere. 

E greu sa gasiti si cu intrerupator, insa puneti dvs intrerupatorul cumva in aceeasi cutie unde puneti mufa micro-USB ca mai jos, daca nu vreti sa taiati cablul si sa puneti un jack de 5mm: 

DEBO_MICROUSB_2_001.png

Link spre comentariu

Dacă vrei ceva de efect, ia un modul comutator electronic ,,flip-flop,, de la chinezi.Se poate folosi pentru orice lanternă cu tensiunea între 3-6V şi nu necesită decât un microcontact fără reţinere.Când apeşi o dată, alimentează lampa.A doua apăsare opreşte lampa, şi aşa mai departe..

Uite unde am comandat eu 10 bucăţi aşa ceva :

https://www.aliexpress.com/item/32861201436.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4de4rdCn

Link spre comentariu
15 minutes ago, validae said:

Dacă vrei ceva de efect, ia un modul comutator electronic ,,flip-flop,, de la chinezi.Se poate folosi pentru orice lanternă cu tensiunea între 3-6V şi nu necesită decât un microcontact fără reţinere.Când apeşi o dată, alimentează lampa.A doua apăsare opreşte lampa, şi aşa mai departe..

Uite unde am comandat eu 10 bucăţi aşa ceva :

https://www.aliexpress.com/item/32861201436.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4de4rdCn

Da, ar fi interesant, dar ma tem ca ma cam depaseste :D O sa incerc varianta cea mai simpla si apoi, daca imi iese, trec la fineturi

Editat de Leroiv
Link spre comentariu

Căderea de tensiune în conducţia directă depinde de doi factori la diode, de temperatură (foarte puţin) şi mult de curentul prin sarcină.La 20 mA căderea va fi probabil sub 0,7V. E cea mai proastă soluţie, o recomandam şi eu până m-am convins personal de faptul că nu e recomandabilă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări