Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce mi se conecteaza placa de retea cand pe 100 cand pe 1000 ?

Postări Recomandate

Mi-am instalat recent fibra optica pt internet de la Digi si acum sint in teste cu reteaua.

Abonamentul este de 300 Mbps download si 150 Mbps upload. 

Configuratia retelei este dupa cum urmeaza:

- fibra intra in router Huawei HG8143A5, care cica are portul LAN1 pe Gigabit.

- din router merge pe un cablu FTP de 45 m lungime, de categorie necunoscuta (chestia aia cu CAT 5, CAT 5E, CAT 6...), adica nu scrie pe el clar de care e si din cate am inteles gigabit-ul ar merge de la CAT 5E in sus.

- apoi intra in laptopul meu DELL Vostro 3580, cu placa de retea "Realtek RTL8161/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter", setata manual pe 1000 Mbps full duplex.

Problema este ca uneori mi se conecteaza pe 100 si alteori pe 1000, la intamplare fara nici o logica... Cand il prind pe 1000 merge foarte bine, deci se pare ca aparatele suporta viteza asta, dar nu vrea tot timpul. Cine credeti ca o fi de vina, routerul sau cablul ala nemarcat ? Cablul este cel pus de Akta pe reteaua veche. Dar aici s-a intamplat o chestie. Cand au venit astia cu fibra, mi-au taiat cablul asta FTP de la fereastra si l-au lasat cu un capat afara toata iarna. Acum can l-am instalat eu pt reteaua mea locala am observat ca de la capetele lui curgea apa. Ba chiar mai mult... Pe la mijloc, am taiat un pic izolatia aia exterioara din greseala si a curs apa si de acolo ! De parca zici ca ar fi apa pe toata lungimea cablului. Am masurat firele daca fac scurt intre ele si e rezistenta mai mare de 20M ohmi intre fiecare. Poate asta sa afecteze cumva incat sa sara pe 100 ? Dar nici routerul ala nu mi se pare pare stralucit... Am impresia ca asta il pun ei la saraci "by default". Sa-mi comand routerul ala de il au ei la oferta cu 3 lei pe luna ? Sau sa comand un cablu nou FTP CAT 5E ?

Router.jpg Cablu.jpg Card-1.png Card-2.png Card-3.png Internet.png

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

9

• merck

5

• Stefan

3

• validae

3

Top autori în acest subiect

Pentru cablu CAT6, 45 metri e cam la limită. Este admis maxim 55 metri dar cu mufe in stare perfectă. Ar trebui cablu CAT7. Trebuie verificate și contactele de la mufe dacă nu sunt oxidate.

Link spre comentariu

Îţi închipui cum or fi contactele dacă pe cablu e apă...

Nu există posibilitatea prelungirii fibrei optice ca să aduci routerul mai aproape ? Ca să nu mai ai atâta cablu între router şi calculator...

Link spre comentariu

De ce cat7? Și pe ce aparat de certificat e limita la 55m pentru 10/100/1000? (nu vorbim de 10GBASE-T)

Folosesc cat.5e ordinat pe 20m (de la router la switch) cu FL 300 și funcționează fără probleme până la  300Mb. Nici măcar o singură dată nu a trecut din 1000 in 100 sau 10. 

Acum câțiva ani am pățit o ciudățenie cu un patchcord nou, din pachetului routerul, ce mergea că un c... .

IMG-20210516-162527.jpg

@Dudikoff indiferent daca ai echipamente cu probleme cablul ăla oricum trebuie schimbat și puse mufe noi. Cumpăr alt cablu cat.5e si roagă pe cineva să îți pună doua mufe dacă nu ai clestey, nasol e că pe nevăzute calitatea cablului e o loterie mai ales acum când a explodat prețul cuprului.

Link spre comentariu

Asta cu cat.5 , cat.6 este mai mult o treaba comerciala.
4 perechi de fire torsadate asigura 1000 Mbps.
45m nu este o distanta mare. Si oricum, si la 1 Km tot functioneaza dar cu multe erori care sunt rezolvate hard si mai scade viteza efectiva.
Daca sare din 1000 in 100 Mbps, mai mult ca sigur ai contacte imperfecte la mufe si nu sunt active mereu cele 4 perechi de fire.

Link spre comentariu

Nu imi trebuie CAT6, 7, 8, 9.... Da, stiu ca virgula CAT6 e facut pentru 50 m, dar CAT 5E merge pe 100 m si suporta si gigabit.

E ciudat... Va dati seama ca nu il foloseam cu mufa care a stat 6 luni in ploaie (mi se pare ca nici nu avea). Am taiat ambele capete ale cablului si am pus mufe noi noute. Am si cleste si le-am sertizat ca la carte... Nu inteleg de ce ar fi o problema cu mufele. :( 

@maresaldeflota, Routerul e pus acum cand au venit astia sa-mi traga fibra. Il puneau defect ?

@validae, Oriunde as trage fibra si routerul, tot trebuie sa duc si in cealalta parte internet...

Link spre comentariu

Mai taie incă o data. Si fă iar mufele.
Sertizare "ca la carte" nu există in regim de amator. Nu ai cum să măsori ce ai făcut.
Să nu ai intreruperi ale cablului pe traseu.

Link spre comentariu

Dupa multi ani de functioinare perfecta, pe la sfarsitul anului 2019 reteaua mea a inceput sa mearga foarte prost. Chiar la trafic zero, doar cu ping automat, aveam multe intreruperi de secunde, minute sau ore, apoi revenea la viteza mare. Duminica mergea bine.

Am auzit ca cineva a furat multa banda de la Internet si a vandut-o unora de la telefonia mobila care se jucau cu 5G in banda de 700 MHz. Acum a fost vanduta toata reteaua celor cu telefonia, dar merge ceva mai bine, am intreruperi mai putine si mai scurte.

In prezent la noi sunt 4-5 firme de telefonie mobila care folosesc 5G in frecventa joasa.  Nu s-au licitat inca frecventele mari si cred ca este o oarecare criza de banda. 

Link spre comentariu

Nu are legătură cu problema lui Didi, lui îi plca aleator link-ul din LAN.

@Dudikoff Validae zicea să faci un test cu laptopul langa routerul (cu un patch scurt), nu sa muti routerul și implicit fibra langa laptop.

Cutia aia de lângă router e caseta de sudura pentru fibra? Au fost cam zgârcit cu rezervele de FO.

Link spre comentariu

Ăștia de la digi, mai le repară și le repun in funcțiune deși pare nou poate fi doar carcasa nouă. Dar poate nu are nimic, poate fi de la driver încearcă după ce l-ai dezinstalat să îl instalezi din nou, asta după ce bineînțeles l-ai descarcat in prealabil, apoi să setezi iar pe 1gb.

Link spre comentariu

Nu prea are relevanta daca ma duc cu laptopul langa el si probez cu un cablu uscat si scurt... pentru ca daca se conecteaza pe 1000 nu inseamna ca asa va merge mereu, trebuie sa stau o zi si sa il tot conectez sa vad daca sare si pe 100...

Si, ca si cand nu erau destule probleme, se pare ca exista cablu FTP de interior si de exterior... Ce naiba diferenta e intre ele ? Pe alea din linkul de l-am pus mai sus nu merge sa le intind prin gradina ? E cumva vorba doar de sarma aia care se pune in plus ca sa poti sa-l agati de diverse lucruri ? Sau e mai rezistent la soare, ploaie, inghet, UV... ?

Link spre comentariu

Dudikoff.Cablele diverse de exterior au un fir de oţel pentru rezistenţa mecanică.De ex şi cablul coaxial e în genul ăsta.Normal şi plasticul trebuie să fie adecvat ca să reziste la UV,intemperii,etc.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări