Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparare sursa pc Seasonic Platinum 760W Timisoara

Timisoara2

Postări Recomandate

Buna seara, in timp ce ma jucam pe calculator deodata a pocnit sursa la pc, au sarit sigurantele si in interiorul ei a puscat o componenta. Credeti ca se mai poate repara ? Daca cunoasteti pe cineva in Timisoara sau prin tara o pot trimite pentru reparatie, daca mai este posibil. Multumesc!

20210514-181240.jpg
20210514-181258.jpg
received-2858270427773844.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

6

• Florinel TV

3

• Timisoara2

3

• validae

2

Top autori în acest subiect

Se poate repara categoric, dar e foarte posibil să fie ceva mai multe defecte decât acele două diode încercuite.Mie îmi pare afectat şi condensatorul maro alăturat (din stânga), cel puţin folia lui din dreptul diodelor pare cumva deformată.La cât costă o sursă ca asta, merită categoric reparată....ideal ar fi să găseşti prin zonă pe cineva bun.Exclus să încerci la depanatorii radio-tv locali, fiindcă ei nu-şi pierd timpul cu astea, cel mai probabil nici nu le înţeleg suficient funcţionarea.De preferat ar fi să se ocupe de ea cineva care s-o repare cu mult simţ de răspundere, chiar dacă asta înseamnă s-o trimiţi şi la Bucureşti să zicem, unde ţi l-aş recomanda de exemplu pe colegul @Marian, care se pricepe foarte bine la surse.Doar să fie disponibil....

Link spre comentariu
Acum 4 minute, Stefan a spus:

Cum de in prima poza piesa e întreaga și în a doua poza nu mai e?

Am pus eu componenta inapoi pentru poza, bucata care s-a desprins era in interiorul carcasei, dar am facut poza asa sa va dati seama de unde este.

Daca spuneti ca ar merita reparatia as vrea sa o fac, astept parerile voastre pentru ca eu nu ma pricep.

Multumesc!

Link spre comentariu

Multumesc pentru mentionare @validae.

16 hours ago, validae said:

Mie îmi pare afectat şi condensatorul maro alăturat (din stânga), cel puţin folia lui din dreptul diodelor pare cumva deformată

Condensatorii sunt Nippon chemi-con, as paria ca n-au nimic.

Ce se vede pe folia acelui cond este doar reziduu de la pocnitura diodei, mare minune sa fi afectat cu ceva condul.

2 hours ago, Florinel TV said:

Piesele s-au ars ca sunt niste condesatori cu eser marit

N-are legatura.

Dioda e de la PFC, nu se arde dintr-o eventuala marire a esr-ului la condensatorii de dupa ea ( tocmai aia mari din primar ), ci s-a ars cel mai probabil doar pentru ca altceva s-a ars inaintea ei, ceva tranzistori ( probabil la convertorul principal de dupa PFC ).

Oricum trebuiesc facute investigatii amanuntite in cam toata partea de primar, inclusiv la partea de control.

36 minutes ago, Timisoara2 said:

Am pus eu componenta inapoi pentru poza

Mie mi-a fost evidenta treaba asta de la bun inceput, de aia nici n-am intrebat...

Link spre comentariu

Dacă sursa a funcţionat intens cel puţin doi ani, toţi condensatorii electrolitici trebuie verificaţi cu ESR-metrul.Dar în lipsa unor măsurători, sunt doar presupuneri.Dar e adevărat şi că electroliticii sunt de obicei principala cauză a cedării semiconductorilor.Nu întotdeauna, dar după un timp uzura îşi spune cuvântul...

Ideea e că iniţiatorul nu cred că are şanse să repare nici asistat de la distanţă de cineva priceput....trebuie trimisă la reparat la cineva care ştie ce face şi are cu ce.

Link spre comentariu

Din toate sursele pe care eu le-am reparat, majoritatea celor cu electrolitici obositi aveau semiconductorii intacti, erau doar tinute in protectie tocmai de conzii aia defecti ce cauzau anomalii prin supervizari ori pe protectie.

Principalul inamic al surselor ATX este praful care se tot aduna si reduce tot mai mult ventilatia, carcasa devine un cuptor pentru toate ( in special pentru conzi ).

O sursa de calitate bine intretinuta ( desfacuta si curatata periodic de praf ) rezista mult si bine. 

LE: Ne lungim cu offtopicul si nu-i bine.

Autorul topicului a spus deja ca este dispus sa o trimita la cineva daca este cazul, asa ca daca cineva se incumeta poate face o oferta aici, tocmai asta e scopul sectiunii, deci haidem sa reducem divagatiile si sa ramanem la oferte ( daca este cazul ).

Spor.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, Marian a spus:

Din toate sursele pe care eu le-am reparat, majoritatea celor cu electrolitici obositi aveau semiconductorii intacti, erau doar tinute in protectie tocmai de conzii aia defecti ce cauzau anomalii prin supervizari ori pe protectie.

Principalul inamic al surselor ATX este praful care se tot aduna si reduce tot mai mult ventilatia, carcasa devine un cuptor pentru toate ( in special pentru conzi ).

O sursa de calitate bine intretinuta ( desfacuta si curatata periodic de praf ) rezista mult si bine. 

LE: Ne lungim cu offtopicul si nu-i bine.

Autorul topicului a spus deja ca este dispus sa o trimita la cineva daca este cazul, asa ca daca cineva se incumeta poate face o oferta aici, tocmai asta e scopul sectiunii, deci haidem sa reducem divagatiile si sa ramanem la oferte ( daca este cazul ).

Spor.

Mentionez ca am desfacut sursa o data pe an, am curatat palele ventilatorului unul cate unul, am suflato de praf. In general curat calculatorul foarte des, garantez ca sursa nu s-a ars pentru ca este plina de praf. Calculatorul a functionat din 2014 in medie vreo 10 ore pe zi, sursa mai avea garantie pana in luna Octombire, dar din cauza ca am desfacuto sa o curat am pierdut garantia. :56

Am vazut mai sus ca domnul @validae v-a recomandat, daca sunteti dispus sa reparati sursa o trimit cu fan curier la dumneavoastra si o verificati, iar daca merita si se poate repara as vrea sa o repar.

Multumesc!

Link spre comentariu

Din 2014 100% are condesatori varza :reytre trimite sursa la mine si o repar eu, vad ca nu se baga nimeni, doar la teorie se pricep toti dar la practica canci, vorbim pe mesaj privat, ai mp

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări