Bandi Szasz Postat Mai 14, 2021 Partajează Postat Mai 14, 2021 Interesanta varianta cu panouri solare insa la motorase mai mari care nu o sa mearga alimentate doar de la acele mici panouri duce la alte complicatii, va trebuii un circuit de masurare a curentului care sa actioneze motorul mai mare, nu te vei putea baza pe tensiunea generata de panoul mic pentru ca in anumite conditii te va pacalii. Cea cu fotorezistente nu recomand, m-am chinuit 2 ani la rand cu ele, pur si simplu in anumite momente nu ai diferenta suficienta intre cele doua si o da in balarii, nu mai zic ca ale mele decedau cam la 2 luni cred ca nu prea le placea sa stea la copt in soarele ala puternic toata ziua. Idea cu ceasul intradevar e simplista din punct de vedere technic insa nici eu nu as putea sa iti spun cat o sa si tina, trebuie incercat. Motorul pe care il ai find de pe masina ma gandesc ca este de 12V si sensul se schimba prin schimbarea polaritatii de alimentare. Depinde cat de mult vrei sa experimentezi, nu ar fi capat de tara un programel cu cate temporizari vrei tu 10-15-20,etc.. Din cate imi dau eu seama ai avea nevoie de un Arduino Nano, un modul RTC ds1307, un LCD 16x2, cateva butonase, pentru a comanda motorul in ambele directii probabil un modul cu 4 relee care sa fie folosite ca punte H si 2-3 limitatoare pentru capetele de cursa. Softul se rezolva relativ usor si rapid, te ajut eu daca vrei cu partea asta. Link spre comentariu
Bercu Giuliano Postat Mai 14, 2021 Partajează Postat Mai 14, 2021 uite si cu arduino Link spre comentariu
cimitavita Postat Mai 14, 2021 Partajează Postat Mai 14, 2021 (editat) nu merge cu niste simpli senzori. Cand se intampla sa vina nori sau unul din senzori se murdareste, tot sistemul o ia total aiurea. nu merge nici cu motoare care sa invarta panoul un anumit timp deoarece poate aparea rugina, la frig mecanismul poate sa mearga mai greu. Trebuie numai motoare cu reductoare cu roti melcate cum sunt cele pentru reglajul scaunului la masini care au doua grupuri de roti melcate si e imposibil sa-i misti axul. Altfel atunci cand bate vantul mai tare, o sa avem eoliana solara Vedeti cum merg ILX510 sau TCD1304AP. Merg asemanator dar cel din urma e mult mai usor de folosit. Primul are 5150 pixeli iar cel de-al doilea are numai 3648. La nevoie se pot folosi si color, selectand doar culoarea rosie. Se gasesc in toate imprimantele care au si scaner. Nu e nevoie de lentile ci doar de o cutie inchisa ermetic care are o fanta foarte subtire prin care lumina ajunge la senzor. Cu o lentila cilindrica (nu sferica), precizia ar creste si mai mult. In momentul in care sunt luminati pixelii cu adresele din mijloc (daca fanta e potrivita exact la mijloc) atunci soarele e perpendicular pe senzor. Nu conteaza cat de tare lumineaza soarele sau daca vine vre-un nor. Orice decalaj face ca adresele pixelilor pe care vine lumina sa se schimbe, iar microcontrolerul regleaza panoul pana cand sunt luminati din nou pixelii din mijloc. Un pixel la senzorul ILX510 are 7 microni iar daca fanta e pusa la 3 cm in fata senzorului, atunci se simte o deviatie de o zecime de grad. Programul poate fi facut ca din setari sa se poata schimba adresa pixelilor care sunt luminati atunci cand soarele e perpendicular pe senzor. Adresa de mijloc e memorata in EEPROM. In felul acesta nu mai e bataie de cap si chinuiala cu reglajul fantei exact pe mijlocul senzorului. Nici de memorie multa nu e nevoie. La inceput se scaneaza toti pixelii si memorata valoarea cea mai mare (iesirile senzorului sunt analogice). Apoi se scaneaza din nou senzorul si se memoreaza adresele pixelilor care primesc cea mai multa lumina, egala cu valoarea cea mai mare. Daca adresele sunt consecutive, atunci senzorul a "vazut" bine soarele si daca mijlocul grupului de pixeli care sunt luminati de soare corespunde cu adresa de mijloc din EEPROM, atunci soarele este perpendicular pe senzor. Daca nu corespunde cu adresa de mijloc, atunci se fac reglaje din motoare. Nu conteaza daca vine vre-un nor sau capacul senzorului e putin murdar, deoarece nu se foloseste de vre-o diferenta de lumina dintre pixeli sau de cantitatea de lumina care cade pe ei, ci doar de grupul de pixeli luminati de soare. S-ar mai putea pune un senzor CCD de camera in locul senzorului de scaner. Cu acelasi senzor merge si pe orizontala si pe verticala. Dar cand am vazut cati pini de iesire are un astfel de senzor... Iar scanarea completa a unui asfel de senzor dureaza mult. E mult mai usor si mai simplu de folosit doi senzori de scaner, unul pe orizontala si celalalt pe verticala care au nevoie doar de 4 pini pentru a putea fi cititi (daca senzorii sunt identici, 3 pinii se pot lega intre ei ramanand doar iesirile separate). Editat Mai 14, 2021 de cimitavita Link spre comentariu
Marius78 Postat Mai 15, 2021 Autor Partajează Postat Mai 15, 2021 @cimitavita ... suna bine, proiectul tau, dar nu știu dacă ai citit primul meu post... folosesc motor de rabatare scaun, adică se misca foarte lent (are incorporate 2 reductoare) si sigur nu devine eoliana Apoi, eu vreau un control mai dichisit, căutând să mă gândesc la toate variantele de protejare a panoului, si aveam o teamă cu controlul panoului după lumina...caut sa fie pur mecanic, sa nu depindă de nimic... si doar pe orizontală, ca cea verticala va fi mecanica si foarte rara, de 4 ori pe an. Ajutati-ma cu un circuit simplu, de genul, cand ii închid contactul, el sa meargă x secunde, si chiar daca contactul este inca activ vreo 5-10 minute, el doar acel impuls de x secunde să-l dea. Nu stiu ce fel de temporizare ar fi ăsta, eu ma descurc sa execut un circuit electronic, nu sa il proiectez iar acel ceas, stă în casa bine mersi, e la controlul meu, nu are treaba cu fridul sau praful...de el depinzând precizia.. help, că cu acei senzori si programări, parcă e prea mult pt nivelul meu Link spre comentariu
Marius78 Postat Mai 15, 2021 Autor Partajează Postat Mai 15, 2021 Acum 15 ore, Bandi Szasz a spus: Interesanta varianta cu panouri solare insa la motorase mai mari care nu o sa mearga alimentate doar de la acele mici panouri duce la alte complicatii, va trebuii un circuit de masurare a curentului care sa actioneze motorul mai mare, nu te vei putea baza pe tensiunea generata de panoul mic pentru ca in anumite conditii te va pacalii. Cea cu fotorezistente nu recomand, m-am chinuit 2 ani la rand cu ele, pur si simplu in anumite momente nu ai diferenta suficienta intre cele doua si o da in balarii, nu mai zic ca ale mele decedau cam la 2 luni cred ca nu prea le placea sa stea la copt in soarele ala puternic toata ziua. Idea cu ceasul intradevar e simplista din punct de vedere technic insa nici eu nu as putea sa iti spun cat o sa si tina, trebuie incercat. Motorul pe care il ai find de pe masina ma gandesc ca este de 12V si sensul se schimba prin schimbarea polaritatii de alimentare. Depinde cat de mult vrei sa experimentezi, nu ar fi capat de tara un programel cu cate temporizari vrei tu 10-15-20,etc.. Din cate imi dau eu seama ai avea nevoie de un Arduino Nano, un modul RTC ds1307, un LCD 16x2, cateva butonase, pentru a comanda motorul in ambele directii probabil un modul cu 4 relee care sa fie folosite ca punte H si 2-3 limitatoare pentru capetele de cursa. Softul se rezolva relativ usor si rapid, te ajut eu daca vrei cu partea asta. Da, as vrea ceva digital, mai ales că e ușor (după ce ma înveți tu) sa programezi sa faca si 20 de comenzi pe zi, sa fie cat mai precis după soare..eu am motor de 12v cu 2 fire, cu 2 reductoare in el, deci turatie mica, efort mic, deci precizie cat mai mare si nu e nevoie de 4 relee, ci de doar 2, daca stii cum, eu ma joc cu ele de 20 de ani la masini. Releul e cu 5 pini si e banal de folosit, fie comanda pe plus sau minus. Link spre comentariu
Marius78 Postat Mai 15, 2021 Autor Partajează Postat Mai 15, 2021 Acum 19 ore, valivoi a spus: Poate gasiti ceva util aici https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20210514093940&SearchText=dual+axis+sun+tracking glumiti... la cat costa sostemul, mai bine iau inca un panou si il misc cu manivela multumesc pt idei, dar nu vreau sa dau atatia amar de bani pt ceva care cu inca putina ambitie, reusim sa o revolvam, cum vrea imaginatia mea... nu am idee ce e arduino, cat costa si cum se programeaza, ca de peiferice, ma ocum eu Link spre comentariu
Kreator Postat Mai 16, 2021 Partajează Postat Mai 16, 2021 (editat) N-ai sa faci nimic... n-ai cu ce, nu stii cum si nici nu vrei sa inveti. Ne pierdem vremea cu tine. Editat Mai 16, 2021 de Kreator Link spre comentariu
Marius78 Postat Mai 16, 2021 Autor Partajează Postat Mai 16, 2021 Acum 32 minute, Kreator a spus: N-ai sa faci nimic... n-ai cu ce, nu stii cum si nici nu vrei sa inveti. Ne pierdem vremea cu tine. rau mai esti...sau crezi ca eu vreau sa pierd timpul pe aici...si nici pt asta prea am timp...eu totusi muncesc, timpul liber e destul de mica, ca trebuie sa-l impart si cu familia...este foarte mult de munca doar ca sa fac cadrul pe care va sca panoul de 15/20kg, pe brate printe la o fereastra la etajul doi... imi pare rau ca nu stau mai sus...lumea e destul de rea, incat ar fi in stare sa arunce cu pietre catre panou, doar pt ca, unde naiba ai mai vazut panou la fereastra unui bloc...sa ma apuc de cadru, ma apuc, dar sa am toate datele problemei pe masa, nu sa realizez ca nu merge aia sau ailalta... nu sunt un geniu al electronicii, ca altfel nu eram aici, nu caut nici complexitati, ca ma vor depasi...caut mult si fac odata...dar banuiesc ca ai facut multe chestii MACRO, nu cateva circuite mici, pe birou sub veioza, cu programari, incat stii ce e in mintea fiecaruia... Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 16, 2021 Partajează Postat Mai 16, 2021 4 minutes ago, Marius78 said: rau mai esti...sau crezi ca eu vreau sa pierd timpul pe aici...si nici pt asta prea am timp...eu totusi muncesc, timpul liber e destul de mica, ca trebuie sa-l impart si cu familia...este foarte mult de munca doar ca... Iar cei care vor sa raspunda, dupa ce ca au o groaza de timp liber, mai dau si solutii aiurea. Nu stiu cum sa raspunda celor care cer ceva, rar concret si bine documentat, pe un forum de benevoli. In trecut m-am implicat in proiecte, insa multi vin, cer si apoi te bestelesc pentru ideile tale. Colac peste pupaza, le dezvolti ideea si ei renunta la proiect sau se dau disparuti. Nici unul dintre mesajele tale nu contine un "va rog", "multumesc", dar dojenesc pe oricine nu da solutia simpla, pe care evident o stii, dar astepti sa ti-o puna cineva pe platou. Spor la treaba! Link spre comentariu
Marius78 Postat Mai 16, 2021 Autor Partajează Postat Mai 16, 2021 @Bandi Szasz... am depistat o problema, insa, cred ca de fapt 2... acel motor, care am zis ca se invarte incet, la axul final...in testul facut in gol, am observat ca la 12,5volti, el face 180grade in 2 secunde, asta e prima problema....a doua, alimentez motorul prin 2 relee comandate, inca nu se stie deocamdata cum, dar nu comanda releelor e neajunsul, ci tensiunea...ce tensiune ii bag in motor? ca as folosi tensiunea din bateria pe care o incarc, clar, dar tensiunea nu va fi niciodata aceeasi si clar nici turatia motorului.ma gandeam la un regulator care sa ofere motorului o tensiune fixa, dar nu 12 v, ci ...9volti, asa se va misca si axul mai incet, astfel, ca cu un impuls de 0,5-1 secunda, sa misc panoul dupa soare... Link spre comentariu
Marius78 Postat Mai 16, 2021 Autor Partajează Postat Mai 16, 2021 Acum 4 minute, Mircea a spus: Iar cei care vor sa raspunda, dupa ce ca au o groaza de timp liber, mai dau si solutii aiurea. Nu stiu cum sa raspunda celor care cer ceva, rar concret si bine documentat, pe un forum de benevoli. In trecut m-am implicat in proiecte, insa multi vin, cer si apoi te bestelesc pentru ideile tale. Colac peste pupaza, le dezvolti ideea si ei renunta la proiect sau se dau disparuti. Nici unul dintre mesajele tale nu contine un "va rog", "multumesc", dar dojenesc pe oricine nu da solutia simpla, pe care evident o stii, dar astepti sa ti-o puna cineva pe platou. Spor la treaba! chiar nu am spun multumesc? banuiesc ca nu mi-ai citit posturile...stiu sa multumesc pt banalitati pentru voi, dar care pe mine m-au ajutat... nu vreau pe tava...idei doar, ca nu ver sa mi le faca cineva...poate doar cu programari,limbaje, algoritme despre care sa fim seriosi, nu e pt oricine... lumea de aici imi dai idei, eu preiau ce pot sa duc :( Multumesc Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 16, 2021 Partajează Postat Mai 16, 2021 Marius.Eu cred ca prea te complici cu precizia.Aş zice să pui panoul pe un suport plat prevăzut cu ax la mijloc şi rezemat la ambele capete pe bucşe.Păstrezi direcţia ïn planul răsărit-apus.Limitatoare la cap plecare şi final.Fixezi un ceas care dă drumul la jucărie.Pe axul suportului pui şi un traductor encoder pe care îl citeşti pentru poziţie.La final cursă dă în limitator şi prevezi comanda de întoarcere. Eventual suportul panou îl faci ca să poţi să-i ajustezi,manual,poziţia.Deci stg-dr. Link spre comentariu
Bercu Giuliano Postat Mai 16, 2021 Partajează Postat Mai 16, 2021 astia care suntem noi cu mult timp liber si soluti proaste,insistam ca,conceptul repet,conceptul din video de mai jos,este cel mai simplu si mai fiabil...doi pasi mai in spate si se vede tot ansamblul!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 16, 2021 Partajează Postat Mai 16, 2021 (editat) Se poate planta o floarea-soarelui lângă panourile solare. Apoi, cu recunoastere "facială" (sau florală) se orientează panoul dupa ea. Nu cred ca putem reproduce exactitatea dobăndită de milioane de ani de această plantă. Nu ? Editat Mai 16, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum