Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor cc caut informatii


NICA

Postări Recomandate

Va salut, am un motor electric cc functional fabricat demult in RDG si daca stie cineva despre tensiunea de alimentare a acestuia.

Pe eticheta scrie 24 volti, 6,8A, 600 rot.  Dar mai zice si 68A , 3000 rot.

Atasez o poza cu eticheta luata de pe net dar identica cu a mea.

Am gasit despre motor poze si oferte de vanzare , caracteristici nimic.

Screenshot_20210513-181738_Google.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • NICA

    7

  • BRANCA

    5

  • iop95

    3

  • franzm

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

6.8A este curentul nominal iar 600rpm este turatia nominala.

68A si 3000rpm sunt valorile maxime.

Tensiunea nominala este indicata clar: 24V.

Dupa valorile maxime indicate se poate folosi pana la aprox. 80V.

Rezistenta rotorica e de aprox. 1.22ohm.

 

 

Link spre comentariu

 Iop.Probabil neînţelegerea apare taman de la valoarea tensiunii nominale de 24 V.Cum apare variaţia de turaţie?Cu PWM?!

Link spre comentariu

Nu e obligatoriu să aibă turaţia variabilă continuu.Acolo sunt date nişte valori minimale şi maximale, la 24V ai 600rpm şi poate ajunge la 3000rpm (pentru scurt timp).Categoric, el nu poate lucra decât scurt timp la 68A.

Link spre comentariu
Acum 20 minute, validae a spus:

Nu e obligatoriu să aibă turaţia variabilă continuu.Acolo sunt date nişte valori minimale şi maximale, la 24V ai 600rpm şi poate ajunge la 3000rpm (pentru scurt timp).Categoric, el nu poate lucra decât scurt timp la 68A.

Categoric , nu poate functiona la 68A mult timp. Dupa cum a zis colegul Iop 95 tensiunea de 80v este plauzibila.

Nu am asemenea sursa de alimentare care sa sustina 5,5 kw.

In dreptul alimentarii cu 24v avem litera S iar mai jos D si F. Cred ca aceste litere spun ceva despre timpii de functionare. 

Ce parere aveti?

Acest motor va fi folosit pentru glisarea unei porti .

Link spre comentariu

 Nica.Dacă îl foloseşti la porţi obligatoriu ai nevoie de reductor.Nu cred că trebuie să-ţi face probleme cu timpii deoarece lucrează puţin timp.Chiar dacă se încălzeşte n-o să fie afectat.

 Mai greu o să fie cu tensiunea de lucru ca să asiguri puterea necesară deplasării porţii.Pentru tatonare ar merge un traf sudură sau un invertor sudare.

 Cam proastă treaba asta.La porţi se folosesc motoare la 220V.

 Cum e cu alimentarea că văd două racorduri?

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Nu va glisa o poarta de intrare , va trage inainte si inapoi o bariera care va obtura o gaura de 1m/ 1m. Am dat exemplu pentru a fi inteles cel cu poarta. Va merge mai mult decat cele cateva secunde. Treaba cu reductorul am luat o in socoteala dar nu mai incape si ala pe acolo plus problemele mecanice de adaptare.

Daca as putea m as lipsi de el

Cu alimentarea nu e o problema, are 2 fire sanatoase cu papuci care nu se vad dar functioneaza .

Merge in ambele sensuri prin inversarea alimentarii.

Sursa este problema mai mare dar probabil ca o rezolv cumva cu un traf sanatos cu primar dimat. Desigur ca va fi un compromis dar va fi fiabil. La asemenea curenti nu vreau sa ma joc cu pwm .

 

Link spre comentariu

O rezolv mecanic prin transmisie.

Am un mecanism biela manivela care trage bariera inainte si inapoi. Acesta are o fulie mare iar motorul una mica.

Ajustarea mai fina o fac cu un autotraf care alimenteaza primarul transformatorului pt motor. De asta trebuie sa stiu cat mai multe despre caracteristicile motorului. Se pare ca trebuie sa fac multe incercari pana ajung la ceva multumitor. Asta e , am incercat. Serviciul meu are nevoie de multa imaginatie. 

Link spre comentariu

 Înţeleg,dar şi mecanismul imaginat de demultiplicare va fi voluminos.Tot nu mi-ai zis ce e cu racordurile pe motor.Rotor şi stator alimentate separat?Bănui că nu are magneţi.

Link spre comentariu

Mecanismul e destul de mare dar nu deranjeaza. Chiar trebuie sa se vada, aduce cumva cu o sectiune de transmisie de la o locomotiva cu aburi. Am chiar un generator de fum greu care sufla si el pe acolo .

Turatia o pot modifica in anumite limite cu un dimmer comandat la distanta. Aici ma impiedic , la transformatorul de alimentare. Nu sunt sigur ce sa comand unei firme si nu am prea mult de jonglat cu bugetul teatrului.

Nu am desfacut motorul , nu stiu cum e construit ,are sau nu magneti ? De afara se vede ca are perii colectoare si doua cabluri sanatoase prin care se alimenteaza. Functioneaza si atunci nu mai caut de ce. Stiu ca e un servomotor dar are puterea necesara actionarii.

In gol la 24 - 30 v a mers fara sa se incalzeasca alarmant vreo 40 de minute, timp suficient. Noi avem nevoie de serviciul lui vreo 15 minute si asta cu pauza de 30 minute.

Voi comanda un traf cu secundar cu prize intre 24 si vreo 50 v alternativ , voi supraveghea consumul, turatia si puterea necesara. Ajustarea grosiera prin schimbarea prizelor iar fina prin dimmer. Dupa stabilirea optimului asa ramane. Pupitrul de reglaj va capata un minimum si un maximum pentru rotatia optima.

Si uite asa va plictisesc cu problemele unui teatru. Scuze.

 

 

 

Link spre comentariu

Curentul maxim de 68A nu este corelat cu turatia maxima de 3000rpm... apar pe aceeasi linie pentru ca sunt valori maxime.

Curentul maxim apare la pornire directa la tensiunea maxima, 80V/1.2Ohm=66.6A (68A marcat).

1.7Nm este cuplul nominal; cuplul maxim de pornire este de 10ori mai mare... 17Nm; poate fi alimentat printr-un convertor cu comanda PWM, pentru reglaj turatie cu pierderi minime.

Randamentul este slabut, aprox. 65%... deci la putere nominala la ax (107W) consuma cam 163W, deci 56W se pierd prin caldura disipata in pierderi Joule... functie de posibiliatile interne de racire (limitate) e foarte probabil ca serviciul sa fie de scurta durata... cateva minute cu pauze similare sau mai mari.

Link spre comentariu

 Da.Acum mi-e clar.Dar e păcătoasă rău chestia asta cu curentul de pornire f mare.Poate ar fi mai bună o alimentare pe acumulator cu backup de 24V.

 Oricum,am mai zis,aş fi optat pentru motor la 220V.

Link spre comentariu

Multumesc Iop 95.

 

Nu se agreaza alimentarea directa din retea. Aceste lucruri sunt folosite si uneori manipulate de necunoscatori total. Ganditi- va la cultura tehnica a unui actor.

Nici nu se pune problema unei electrocutari. Este exclus total a se folosi cel mai mic risc. Si pe deasupra eu refuz a face asa ceva. Mai bine nu se face.

Facem cum putem si ce putem fara riscuri.

Voi comanda un traf acoperitor sau voi cumpara unul de sudura care are in jur de 70 volti alternativ si la care voi adauga priza necesara.

Cred ca asta e solutia de compromis.

Nu e cea mai buna dar functionala.

Multumesc mult colegului Iop 95  si lui Branca.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări