Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator corector pentru un pick-up de voiaj.

Marius78

Postări Recomandate

• Răspunsuri 113
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marius78

56

• Nostalgic

10

• Усилитель

8

• validae

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 3 ore, Kreator a spus:

Daca tot ai cumparat R4, uite cum as face eu decuplarea alimentarii pentru o cat mai buna rejectie.

ceramic-cartridge-preamp-circuit.thumb.gif.e9ce1b6135e04865f6db1b2a11558b16.gif

Am executat deja, aseară circuitul, dar este loc pt modificarea sugerată de tine...adică pe tensiune mai mica...eu le pusesem pe alimentarea cu 9v...dar voi modifica...multumesc

Link spre comentariu
La 01.06.2021 la 14:18, validae a spus:

În paralel cu alimentarea preului (între + şi -) se pune un condensator de circa 470uF/25V şi unul de 100nF.Asta e decuplarea alimentării despre care se vorbea.Cred că era mult mai puţin deranjul dacă rugai pe cineva să-ţi facă acel modul corector...

Mii de scuze, dar și dvs știați inca de ceva zile in urma, ca voi face schema cu 2N7000, am si avut problemele cu găsirea componentelor, dar usor, le-am luat pe toate... Si apoi au apărut sugestiile... dar sper ca in afara de decuplare, care o voi aplica după sugestia lui Kreator, sa nu mai trebuiască modificări... Si daca trebuie, le voi face, că vreau să reușească montajul...abia astept sa ajung acasa

Link spre comentariu
Acum 23 ore, Усилитель a spus:

Cum arunci ceva care nu a avut utilitate, hop si vine momentul cand ai nevoie de el.... 

ai un deja vu....parca aveam cutare lucru pe undeva...dar nu il mai gasesti si treci peste... :) cunosc

execut modificarea Kreator si apoi....proba.... pot pune un C de 1uF intre cele 2 canale ce vor fi bagate in pc, ca sa se auta in ambele boxe? eu am mai facut asta....cat e de gresit?

Link spre comentariu
Acum 23 minute, Усилитель a spus:

Nu o sa fie stereo ? nu ai o doza stereo ? 

nu...in poza in care va arat doza, pe langa particularitatea de a avea 2 ace, din doza, pleaca totusi doar 2 fire....ma indoiesc ca 2 fie inseamna stereo...

Acum 26 minute, Усилитель a spus:

Nu o sa fie stereo ? nu ai o doza stereo ? 

in prima pagina, am atasat poze...dar din poza, nu se vede ca sunt doar 2 fire, dar doar 2 sunt

Link spre comentariu

este MONO , Suprapfon , ani ,60, se conecta la un radio borna de picup , doză ceramică.Livrează cca . 150mV. Că are două ace , pentru 78 și 33 t/min.

Și ...apropo.. picupul nu e portabil , se alimentează la 220 vac. Deci ești priponit de rețeaua electrică de 220v alternativ..

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu
Acum 5 minute, Nostalgic a spus:

este MONO , Suprapfon , ani ,60, se conecta la un radio borna de picup , doză ceramică.Livrează cca . 150mV. Că are două ace , pentru 78 și 33 t/min.

Și ...apropo.. picupul nu e portabil , se alimentează la 220 vac. Deci ești priponit de rețeaua electrică de 220v alternativ..

eu i-am zis ca e portabil, ca e ca o geanta si e foarte usor sa il muti/transporti... :) dar nimeni nu imi spune cum impart un semnal la 2 canale...idei?

Link spre comentariu

De la ieșire de pe condul de 4,7 uF nepolarizat conectezi două rezistențe 1-10k și mergi cu una spre canal L și cu cealaltă canal R calculator .

ne vei spune rezultatele .

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Marius78 a spus:

Mii de scuze, dar și dvs știați inca de ceva zile in urma, ca voi face schema cu 2N7000, am si avut problemele cu găsirea componentelor, dar usor, le-am luat pe toate... Si apoi au apărut sugestiile... dar sper ca in afara de decuplare, care o voi aplica după sugestia lui Kreator, sa nu mai trebuiască modificări... Si daca trebuie, le voi face, că vreau să reușească montajul...abia astept sa ajung acasa

Eu vreau să-ţi iasă montajul, nu-ţi vreau răul, mai pot apărea probleme.

Nouă, ăstora care am mai bibilit una alta unele lucruri ni se par banale, de asta ne vin în minte pe parcurs.

Şi ca să citez din semnătura unui coleg de forum

"Daca un montaj functioneaza din prima, in mod sigur e gresit" ...

La subiect...

Eu aş fi legat altfel doza de la "valiză" la intrarea pc-ului, mi se pare mai simplu şi fără piese critice.

Un preamplificator cu banalul LM358, liniar, fără corecţii de frecvenţă, şi o rezistenţă serie pe intrare, către doză,

de valoare de cca 500kΩ ...1MΩ sau chiar mai mare.

Dozele cu cristal sau ceramice au sunetul suficient de bun scopului propus, dacă debitează pe sarcină cu valoare mare.

Bine şi în acest caz apar unele probleme, dacă nu eşti atent sau nu ştii unele mici detalii.

Din păcate, am înţeles că d-ta ai cumpărat toate piesele...

O idee poate fi şi preamplificatorul de aici, la 2mA consum se poate alimenta lejer dintr-o baterie pătrată de 9V.

https://www.emag.ro/preamplificator-pentru-microfon-130190/pd/DBDRDGBBM/?cmpid=86939&gclid=Cj0KCQjw2NyFBhDoARIsAMtHtZ5UD4p4ndQALN-5sx6ySR_2LVREhoWu8_L1m121YIMlYxvuxlUnShIaAi5IEALw_wcB#product-gallery

Iar ca să foloseşti banalul 358 ( de exemplu),  netul e plin de scheme...

https://www.google.ro/search?q=lm358+preamplifier+circuit&tbm=isch&ved=2ahUKEwjk6P2PufnwAhWYgM4BHXSpDPAQ2-cCegQIABAA&oq=lm358+preamplifier&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgQIIxAnMgQIABATMggIABAHEB4QEzIICAAQCBAeEBM6AggAOgYIABAHEB46CAgAEAgQBxAeULCeAViqvwFgrtQBaABwAHgAgAGiAogBuAiSAQUwLjUuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=Gry3YOTzLpiBur4P9NKygA8&bih=635&biw=1280

Spor la treabă !

Link spre comentariu

sa vedem...ce a iesit.... unii au si spus-o, ori montajul este waw, in sensul ca:

1. semnalul este imens, mare, puternic, pt ca bagandul in LINE IN (deocamdata), desi volumul la pc era la 20%, procent la care abia auzi sunetul din pc, muzica de la vinil, era puternica, de dadea in distortiuni

2. aveam 3 baterii de 9v, dar nu m-am stresat sa le si verific, cea mai mare tensiune care am gasi-o, era de 7,5v, in gol...si chiar si asa, semnalul era zdrobitor

3. ceea ce ne doare cel mai tare...a facut corectia? are bas? fara sa umblu in egalizorul din pc, el fiiind cel default, am fost surprins sa aud si basul printre urletele din melodie, probabil din cauza semnalului mare

4. @Nostalgic, nu am apucat sa pun acei rezistori, ci am mers pe un tantal de 2,2uF... banuiesc ca acei rezistori, poate mai taiau din semnalul asurzitor

5. sigur trebuiesc inlocuite acele, ambele, pt ca am observat ca mai sare pistele, bratul fiind foarte apropiat de vinil...am tras putin de el, sa tina bratul mai sus, dar nu am mai auzit nimic..era prea indepartat de doza....

astept sugestii, dar cred ca cel mai bine incep cu acele, apoi sa pun rezistori pe iesire, poate un semnal mai mic, nu va mai distorsiona atat de mult...ar merge alimentat la un li-ion? adica ar duce la o tensiune mai mica, semnal mai mic/nestresat? sau era stresata doar placa de sunet, magandui un semnal mult prea mare?

Acum 40 minute, Усилитель a spus:

nu cred ca e greu de gasit o doza stereo...

sa stii ca asta imi era intentia de la inceput...una stereo, moderna care sa nu ma mai omoare cu montaje aparent mofturoase, ca am mai facut un preamplificator RIAA, dar nu a corectat nimic...probabil era pt MM

Acum 42 minute, Усилитель a spus:

nu cred ca e greu de gasit o doza stereo...

as vrea sa aflu mai multe despre dimensiuni, sa-l pot prinde de in bratul lui

Link spre comentariu

@dorian 70 nu am cautat sa il fac eu, pt ca a fost o adevarata distractie sa gasesc piesele cf cu schema respectiva....in montajul de la egag, in loc de microfon, sa inteleg ca pun doza? ca in mai toate schemele, insa, sigur nu va iesi sunet acut la iesire? ca eu am mai incercat un corector RIAA, si nu a facut mai nici o corectie... trebuie sa caut un anumit microfon folosit in schemele lor, ca sa il pot adapta la doza asta buclucasa?

Link spre comentariu

Bravo!

Ai facut un montaj care functioneaza. Acum doar mai trebuie "slefuit" sa merga cum vrei tu.

Sa stii ca toti cei care construiesc montaje le modifica de multe ori pana obtin rezultatul dorit!

Daca te-a prins microbul electronic, vei avea mari satisfactii (dupa ce vei trece prim muuulte esecuri).

Link spre comentariu

Nu inteleg complicatia:1,doza piezo. da semnal mare pe sarcina mare-300-500mV pe 250K ce accentuaza frec. inalte de acea se pune in paralel un C de700-1000pF..2, sarcina trebue de min. 1M,,,deci trebue 2 buc repetori cu cate 1 tranzistor si cate un grup RC in paralel pe fiecare piezo,(250K-1000pF),semnalul fiind mare trebue un atenuator reglabil inaintea amplificatorului. PS acum am vazut ca doza este mono deci un singur montaj

Editat de QQme
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări