Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Brum la amplificator single-ended

sla

Postări Recomandate

• Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sla

14

• merck

14

• sesebe

8

• Усилитель

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 1 oră, valderama a spus:

Intuiția/experiența @Усилитель presupune o modulație ac-50Hz în catodul DH (încălzire directă) 300B situație des întâlnită.

Uita-te bine la schema asta:

Acum 10 ore, Untold a spus:

Un exemplu de schema cu 2A3, 300B:

300B_SE_6SN7_2.5K.jpg

si spune-ne de unde vine vine brum de 50 Hz prin incalzire.

Eu zic ca brumul e tot de 100 Hz...

Link spre comentariu

Cel mai probabil brumul provine din filtraj insuficient (condensatori "uscați" care au pierdut substanțial din capacitate). Apropo, i-a măsurat/verificat cineva?

Există și posibilitatea unei lipituri reci la vreun cablu ecranat sau vreo conexiune către masă a carcasei metalice a unui oarece potențiometru. Fără schemă și poze cu ce e "sub capotă" vorbim vorbe bazate pe presupuneri.

Cum spuneau colegii mai sus e esențial să știi dacă brumul e de 50 sau 100 Hz, ca informație preliminară. 

Link spre comentariu

@d2134 ai schema amplificatorului in discuție sau discutam după scheme inventate ad-hoc sau eventual de alții.

Ce-mi place cind lumea incepe sa reinventeza roata patrata doar ca subiect de contrazicere.

@sla amplificatorul este la tine sau ai acces la el? Vezi ca sint mai multe aplicatii pt telefon pt analizoare spectrale de sunet. Nu-s prea performante dar pt scopul acesta sint suficient de precise. Pune o aplicatie de asta si masoara sa vezi daca este brum de 50hz sau de 100Hz.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
23 minutes ago, +_Florin_+ said:

Cum spuneau colegii mai sus e esențial să știi dacă brumul e de 50 sau 100 Hz, ca informație preliminară. 

Daca este de 50 Hz, este si de 100 Hz. Daca nu apare si la 150 Hz, este un bun indiciu.

Link spre comentariu

Se poate sesiza chiar și "urechiometric" dacă fundamentala e pe 50 sau 100 Hz, ccondiția fiind să  ai un reper auditiv.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

@sla amplificatorul este la tine sau ai acces la el? Vezi ca sint mai multe aplicatii pt telefon pt analizoare spectrale de sunet. Nu-s prea performante dar pt scopul acesta sint suficient de precise. Pune o aplicatie de asta si masoara sa vezi daca este brum de 50hz sau de 100Hz.

Nu, amplificatorul este in Germania. Omul l-a primit doar pentru testare, vorbim despre doi audiofili care nu sunt electronisti. La scule atat de scumpe nu pot sa-i cer sa-l desfaca si sa faca poze, poate pateste ceva scula si am avea probleme.

Am sa-i spun sa incerce sa lamureasca problema frecventei brumului ( 50 sau 100), daca va putea, omul are ureche foarte buna, cred ca nu-i va fi imposibil. Oricum amicul mi-a cerut doar sa-mi dau cu parerea despre brumul amplificatoarelor SE, i-am spus ca nu ma pricep dar o sa intreb pe forum. Nici daca s-ar lamuri cauza, nu m-as baga sa-l repar.

Editat de sla
Link spre comentariu

Era de asteptat ca ..vorbim...vorbe. Amplificatorul e in Germania si proprietarul  vrea sa-l repare gratis online. Nici macar nu e cu 300B ci cu ''surogate'' 32B. 

Link spre comentariu
Acum 31 minute, KISS a spus:

Era de asteptat ca ..vorbim...vorbe. Amplificatorul e in Germania si proprietarul  vrea sa-l repare gratis online. Nici macar nu e cu 300B ci cu ''surogate'' 32B. 

Cred ca nu s-a inteles bine. De la inceput am spus despre ce-i vorba, nu am zis ca vreau sa repar eu, proprietarul sau altcineva acest amplificator. Proprietarul n-a spus ca-i defect, l-a dat pentru probe unui prieten, acesta sa-l compare cu aparatul lui. La auditie s-a constatat problema brumului si oamenii se intreaba daca este o problema normala sau nu. Eu n-am de gand sa ma bag la reparat amplificatoare cu lampi, acum, la batranete, n-am lucrat niciodata cu ele. Pot doar sa le arat ce raspunsuri am primit aici, sa-i cer sa lamurim care este frecventa brumului ( daca se poate) si daca ajungem la oarecare concluzie posibila, sa faca proprietarul ce considera, sa-l duca la un depanator si sa-l rezolve sau nu. Eu cred ca problema este interesanta si merita discutata si lamurita (chiar si doar teoretic).

Evident ca daca s-ar putea efectua masuratori si determina schema, problema probabil s-ar putea rezolva (chiar si de mine), dar nu am aceste date, nici n-am de gand sa ma bag in asa ceva.

Editat de sla
Link spre comentariu
18 minutes ago, sla said:

Cred ca nu s-a inteles bine. De la inceput am spus despre ce-i vorba, nu am zis ca vreau sa repar eu, proprietarul sau altcineva acest amplificator. Proprietarul n-a spus ca-i defect, l-a dat pentru probe unui prieten, acesta sa-l compare cu aparatul lui. La auditie s-a constatat problema brumului si oamenii se intreaba daca este o problema normala sau nu. Eu n-am de gand sa ma bag la reparat amplificatoare cu lampi, acum, la batranete, n-am lucrat niciodata cu ele. Pot doar sa le arat ce raspunsuri am primit aici, sa-i cer sa lamurim care este frecventa brumului ( daca se poate) si daca ajungem la oarecare concluzie posibila, sa faca proprietarul ce considera, sa-l duca la un depanator si sa-l rezolve sau nu. Eu cred ca problema este interesanta si merita discutata si lamurita (chiar si doar teoretic).

Evident ca daca s-ar putea efectua masuratori si determina schema, problema probabil s-ar putea rezolva (chiar si de mine), dar nu am aceste date, nici n-am de gand sa ma bag in asa ceva.

Domnule....problemele cu brumul-hummul, la Ayon nu sunt noi. Chiar nu vad rostul topicului. Daca vrea o reparatie/tuning sa-l duca la doctor. In nici un caz nu-l va repara pe un forum. Faptul ca pe boxe cu SPL mare (>90 dB) se aude un humm-brumm indica o proiectare defectuoasa, eventual un defect (desi nu prea cred), si ori merge cu el pe boxe de 8xdB  ori il duce la reparat.

Link spre comentariu

Sa ramanem totusi la subiect.

8 hours ago, sla said:

Eu cred ca problema este interesanta si merita discutata si lamurita (chiar si doar teoretic).

S-au dat multe posibile cauze teoretice si multe sugestii de verificari.

Fara nici o masuratoare sau verificare concreta, topicul nu mai are subiect de discutie.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Marian a spus:

Sa ramanem totusi la subiect.

S-au dat multe posibile cauze teoretice si multe sugestii de verificari.

Fara nici o masuratoare sau verificare concreta, topicul nu mai are subiect de discutie.

Total de acord! Multumesc tuturor pentru raspunsuri si timpul acordat. Daca voi avea informatii noi voi reveni.

PS: intre timp am primit mesajul: brumul este de 100Hz.

Editat de sla
Link spre comentariu

Zilele trecute vorbeam cu un coleg de liceu, pe marginea amplificatoarelor cu tuburi, in general, si al brumului in particular. Cauzele sunt multe, incepind de la bucla de masa si terminind cu....( aici completati voi). Povestea ca a scapat de un brum suparator, stringind pur si simplu un surub putin oxidat, la talpa de fixare a trafului pe sasiu.

Ca se fac supozitii si se emit solutii din experienta sau din citine, nu sunt discutii sterile. Bine ar fi, ca atunci cind problema se remediaza, daca se remediaza, sa se arate si cum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări