Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Corelare tensiune si curent vs Putere luminoasa diode laser

Postări Recomandate

Salut tuturor.

De cateva zile tot caut pe gogu cum poti sa iti dai seama ce curent consuma o dioda laser in functie de puterea luminoasa.

Mai exact am o dioda laser 405nm dar nu mai stiu ce putere luminoasa are (a fost cumparata acum 10 ani si nu mai gasesc achizitia si nici detalii despre ea) insa stiu ca ea lucreaza intre 5-5.5V si ca are undeva puterea intre 100mW si 200mW.

Am tot cautat pe net diode asemanatoare ca sa imi fac o idee dar nu gasesc nimic concret.

Am facut cateva teste.

Am masurat curentul la 5.7V si am in jur de 170mA, lumineaza destul de tare insa carcasa diodei care este una foarte mica sa incalzit simtitor in cateva minute.

Diodele laser de 405nm gasite pe ebay au undeva la 200mA cele de 200mW si 90mA la 100mW.

Carcasa este TO-18 si am observat ca diode in carcasa asta nu depasesc 150mW, iar cele de 200mW sau mai sus au carcasa TO-38.

Nu stiu ce curent sa setez pe aceasta dioda, nu vreau sa ii scurtez durata de viata dar nici sa nu o folosesc la puterea ei nominala.

Stie cineva cum as putea afla ce putere luminoasa are dioda laser si ce curent este necesar pentru ea?

Din teste cu diode 650nm a rezultat 0.7W putere electrica pentru 200mW luminoasa, 1W putere electrica pentru 450nm 100mW luminoasa si tot 1W putere electrica pentru 532nm(DPSS) 100mW luminoasa.

La aceste 3 diode stiu curentul tensiunea de lucru si puterea luminoasa.

Totusi nu gasesc o colerare care sa se aplice la toate.

Pentru 450nm si 808nm (DPSS 532nm) au aceasi putere consumata vs luminoasa .

Pentru 650nm lucrurile difera, putere mai mica consumata la o putere mai mare luminoasa.

Ce stiu este ca 450nm 5.5-7V, 650nm 2.2-3V, 808nm(532nm) 1.6-2V, 405nm 4.5-6V.

Ceva idei?

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

12

• BRANCA

3

• Dxxx

3

• sesebe

2

Top autori în acest subiect

Am gasit codul acesta Nichia NDV4512.

405nm 5.5V 150mA 120mW light power.

Testele mele la 5.7V 170mA au fost un pic peste.

Deci concluzia este ca dioda mea este de 100-120mW.

Link spre comentariu

Nu mai stiu de la ce firma sunt dar au protectie in domeniu IR din cate imi aduc aminte, de la 900nm in sus. Daca te intereseaza musai o sa iti fac poza la ei cand ajung acasa.

De ce intrebi?

Link spre comentariu
Acum 10 minute, BRANCA a spus:

Cilibiu.Ce-i aia putere luminoasă "la ochi"?!Pentru măsurare se folosesc power metere speciale...

De asta am intrebat si eu e ochelari pt ca unii atenueaza mai tare altii mai putin si atunci esti pacalit.

Apropo, cit % din retina a scapat neafectata dupa ce ai masurat puterea luminoasa la lasere?

Link spre comentariu

Pai exact la asta m-am referit, ca puterea luminoasa ochimetrica nu exista, vreau sa setez driverul la curentul si tensiunea specifica a diodei laser, daca puterea o luam asa dupa ochi crezi ca mai deschideam topicul acesta?

Acum 1 minut, sesebe a spus:

De asta am intrebat si eu e ochelari pt ca unii atenueaza mai tare altii mai putin si atunci esti pacalit.

Apropo, cit % din retina a scapat neafectata dupa ce ai masurat puterea luminoasa la lasere?

NU am masurat-o ochimetric, ci valorile la cele 3 diode laser sunt cele date de producator nu de mine.

Link spre comentariu

Daca tii minte 100-200mW, atunci 5,7V si 170mA este mult peste 200mW. Normal ca se incinge, bine ca nu s-a ars. Oricum, deteriorat este, chiar daca nu se vede. 

5 hours ago, Cilibiu said:

Diodele laser de 405nm gasite pe ebay au undeva la 200mA cele de 200mW si 90mA la 100mW.

200mA si 200mW adica Vf 1V.

Carcasa este TO-18 si am observat ca diode in carcasa asta nu depasesc 150mW, iar cele de 200mW sau mai sus au carcasa TO-38.

150mW si 5V rezulta 30mA.

Nu stiu ce curent sa setez pe aceasta dioda, nu vreau sa ii scurtez durata de viata dar nici sa nu o folosesc la puterea ei nominala.

Folosirea la puterea aia nominala scurteaza drastic durata de viata. O utilizare rezonabila este intre 33 si 50% maximum din puterea nominala. 

Link spre comentariu

Diodele 405nm care sunt de 200mW au curentul in jur de 200-220mA la 5.5V, cel putin asa scrie in foaia de catalog. Daca as calcula puterea electrica ar fi 1.21W la 220mA. Indicat in PDF-ul de mai sus este 0.82W putere electrica iar ce am testat eu este aprox 1W, daca as merge pe calcul simplu ar fi in jur de 150mW, pdf-ul diode de mai sus sustine MAX Po=140mW, totusi din ce am vazut curba dintre curent si tensiune nu este liniara, e logaritmica, deci presupun ca probabil mam apropiat de 200mW.

Daca eu am mers un pic peste maxim Po este posibil sa nu fie asa tare afectata, tinand cont ca nu stiu daca am lasat-o mai mult de 1 minut alimentata.

Cum ai dedus ca am depasit 200mW?

Alt lucru ce am vazut in foaia de catalog a diodelor laser este: CW 120mW Maxim Po=200mW, Pulse=300mW.

Link spre comentariu

@Mircea Cred ca am zis in primul post. Puterea luminoasa nu este egal cu puterea consumata !

Eu vorbesc strict de Putere Luminoasa vs curent vs tensiune!

Imi cer scuze de codul diode de mai sus.

Acesta este cel corect pentru dioda de 120mW NDV4316.

Link spre comentariu

Aha, am vazut acuma. Pai lucrezi la 120mA nominal, sa fii ca-n foaia de catalog. Nu m-am interesat de racire, insa sigur trebuie racita cu grija. 

Link spre comentariu
Acum 20 ore, Cilibiu a spus:

Nu mai stiu de la ce firma sunt dar au protectie in domeniu IR din cate imi aduc aminte, de la 900nm in sus. ?

Ție nu ți-ar trebui în jos, nu în sus? Eu înțelesesem că e periculos să te joci cu laserele așa, la ochi, chiar dacă pe Internet sun vândute ca "laser de disco". 

Link spre comentariu

Nu lucrez zilnic cu laserele, daca folosesti ochelari care sa filtreze spectrul vizibil nu ai mai vedea raza laser, spotul sau depinde ce faci, atunci cum reglezi optica?

Domeniul UV-IR este periculos! DECE? pentru ca nu vedem in spectrul acela si in spectrul acela pot fi puteri mari de cativa W! cea ce ne pot afecta ochi, lucrand in spectrul vizibil sti cum sa "te feresti de raza directa" la domeniul UV si IR nu ai cum sa te feresti pentru ca nu vedem in acel spectru si poti fi supus razelor laser fara ca tu sa sti, doar vei simti la un moment dat.

Totusi incepand cu al 3-lea post nu vad pe nici unul din useri sa fie la obiect, tot de altceva se vorbeste, am deschis un topic pentru o anumita cauza care pana la urma tot sigur voi afla din teste,experimente,documentati! (se pare ca pe forumu nu mai exista nimeni care sa stie ceva de lasere).

Acum 18 ore, Mircea a spus:

Aha, am vazut acuma. Pai lucrezi la 120mA nominal, sa fii ca-n foaia de catalog. Nu m-am interesat de racire, insa sigur trebuie racita cu grija. 

Am comandat radiator dedicat cu ventilator incorporat.

Link spre comentariu

Cilibiu.Până la urmă ce vrei să faci?Ai o aplicaţie practică sau pur şi simplu te joci cu laserele?

Vrei să măsori ceva putere luminoasă uită-te la power meterele dedicate.Sunt pe principiul măsurării căldurii,dacă nu mă înşel.Poate ar merge ceva cu senzor termistor...

Link spre comentariu

Construiesc un Laser Scaner !

Tinand cont ca am modulul RGB laser de 400mW  ma gandeam sa mai implementez o dioda laser 405nm in sistem pe care o am de foarte mult timp nefolosita.

Cu ajutorul unui DMX control board sa setez manual fiecare culoare sau combinatie de culori asta inafara de controlul propriu zis DMX/ILDA al intregului sistem.

Deocamdata laser e compus din 100mW 450nm, 100mW 532nm,250mW (cred ca mai bine spus 200mW) 650nm si dioda mea de 405nm care cred ca va fi de 100mW.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări