Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Offtopic alimentatoare

bogdan546

Postări Recomandate

Acum 22 ore, waverider a spus:

Utilizarea va fi pentru proiecte de home automation (Arduin, ESP32 etc.) si depanare TV si laptop-uri.

Sunt amator si asa intentionez sa raman, doar ceva mai informat in timp.

Dupa cum explica si initiatorul discutiei sursa va fi folosita la asa ceva .

Acum 22 ore, waverider a spus:

4. Ce alte functii ar trebui sa mai aiba sursa? Pot sa crescu bugetul peste 5-600 de lei daca sunt functii utile in depanare.

La bugetul acesta eu spun ca este o alegere buna o sursa care poate debita un curent de 10 A mai ales la depanarea laptopurilor unde in  majoritatea cazurilor alimentatorul depaseste 5A. Asta cu raspunsul intarziat la protectie de zeci de milisecunde este doar un moft . Vad ca pe forum majoritatea celor care raspund lucreaza in cercetare unde aceste aspecte sunt importante, dar nu in situatia de fata. 

Editat de bogdan546
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan546

14

• sesebe

9

• Marian

5

• Mircea

4

Zile populare

Top autori în acest subiect

Protectia electronica este necesara pentru ca la un scurt pe iesire la o sursa cu protectie cu releu tranzistorii devin " sarma " ,practic se scurtcircuiteaza C-E inainte sa actioneze releul.Astfel la iesire apare tensiunea mare de la redresor si laptopul devine un obiect frumos dar inutil. 

Cei care raspund pe forum sunt oameni cu experienta ,care au proiectat surse si le-au folosit in depanare si aplicatii profesionale.E bine sa plecati urechea la ceea ce va transmit ! Daca alegeti alta cale e bine sa aveti langa voi un stingator,sigurantele de la tablou sa fie functionale si ...succes !

Editat de grosu99
Link spre comentariu

5A sunt deajuns pentru o sursa in scopurile mentionate, insa tot nu m-ai lamurit la ce te ajuta sa auzi releul cand decupleaza ca a intrat protectia...

Daca nu auzi releul ala atunci nu stii cand ai depasit curentul sau cum?

Pai nu ai ochi sa te uiti la afisaj? Daca fara zgomot de releu nu te descurci atunci ce cauti in electronica?

Imi pare rau daca suna dur, dar suntem la alimentatoare, unii se straduiesc sa proiecteze surse profesionale ( vezi proiectul lui @sesebe, vezi pe al meu cu sursa profesionala ) in timp ce altii se cramponeaza la sunetul unui releu ignorand ca slabiciunea releului este tocmai ruperea unui curent continuu.

Dau un singur exemplu, partea de rezistenta de la un fier de calcat, lasasem in circuit acel termostat si am zis sa o folosesc pe post de sarcina la o sursa, cand s-a incalzit termostatul a declansat, in momentul ala contactele lui s-au transformat intr-un mic aparat de sudura...

Dar sigur, nu ascultati ce zicem noi, nu conteaza.

Link spre comentariu

Eu nu sunt initiatorul discutiei . 5A nu sunt de ajuns cand faci depanare de laptopuri . Va rog cititi ce am scris .

Link spre comentariu
Acum 48 minute, grosu99 a spus:

Protectia electronica este necesara pentru ca la un scurt pe iesire la o sursa cu protectie cu releu tranzistorii devin " sarma " ,practic se scurtcircuiteaza C-E inainte sa actioneze releul.Astfel la iesire apare tensiunea mare de la redresor si laptopul devine un obiect frumos dar inutil. 

Te rog sa analizezi cum este construita o sursa de genul celor prezentate de mine . Nu trebuie sa te bagi in discutie doar de dragul discutiei .

Link spre comentariu

Da un exemplu in care 5A nu ti-au ajuns.

Sigur, e de dorit sa ai si surse de curent mai mare insa cu cat e mai mare, cu atat performantele tind sa scada, din motive evidente.

Link spre comentariu

Sunt  laptopuri care consuma 6.75 A, 5.2A .Un exemplu concret este cand vrei sa depistezi rapid un scurt pe ramura de 19V reglezi sursa la un curent de 10A si o sa depistezi rapid ce condensator este in scurt . Sigur acum o sa se gaseasca multi cu alte solutii, dar trebuie tinut cont ca, depanarea trebuie sa se faca relativ rapid fara sa pierzi inutil mult timp.

Link spre comentariu

Si ce comportament are sa aiba condensatorul in scurt? Permitand sursei sa genereze 10A prin electronica unui laptop mi se pare periculos. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Mircea a spus:

Si ce comportament are sa aiba condensatorul in scurt? Permitand sursei sa genereze 10A prin electronica unui laptop mi se pare periculos. 

Ei acum ati aflat o metoda de identificare rapida .Aceasta metoda este utilizata frecvent in depanare . Dar acum, aici despre altceva era vorba . Nu ar fi in favoarea dvs afirmatia "10A prin electronica unui laptop mi se pare periculos" langa absolvent chiar si de ETH .

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Multumesc pentru remarca personala, o iau ca atare si salvez un copac. 

Cred ca nu intelegeti cum e cu aia 6.75A sau 5.2A, caci nu tot curentul asta se scurge prin orice si toate traseele. 

Legat de afirmatia mea, pe care nu ati inteles-o, cititi inca o data ce scriu mai sus. 

Link spre comentariu
Acum 22 minute, bogdan546 a spus:

Ei acum ati aflat o metoda de identificare rapida .Aceasta metoda este utilizata frecvent in depanare . Dar acum, aici despre altceva era vorba . Nu ar fi in favoarea dvs afirmatia "10A prin electronica unui laptop mi se pare periculos" langa absolvent chiar si de ETH .

Ai camera de termoviziune? Atunci da, dar daca nu ai atunci mai mult rau faci utilizind un curent asa de mare.

Link spre comentariu

Sa dam o situatie  mai apropiata de realitate . Daca tensiunea de alimentare a unui laptop, fara sa prezinte defectiuni este 19V cu 6.75A si este alimentat la 19V 10A  Ce se intampla cu el ?

raspuns:

Fiecare rail isi ia curent atat cat are nevoie si  consumul  total este 6.75A .

Cand se face diagnostic pe un rail ca in exemplul meu intrarea de 19V se pot izola celelalte rail-uri si se testeaza doar 19V cu 10 A, si atunci in cele mai multe cazuri o sa se observe care condensator se incalzeste de pe acest rail.

Extrapoland ceea ce am spus se poate face si pentru celelate rail-uri, daca se constata un consum exagerat de curent, testand fiecare rail separat  .

@sesebe ati lucrat in domeniu ?

Editat de bogdan546
Link spre comentariu
46 minutes ago, sesebe said:

Ai camera de termoviziune? Atunci da, dar daca nu ai atunci mai mult rau faci utilizind un curent asa de mare.

Nimic nu-ti garanteaza ca rezista cablajul la un curent cu 50% mai mare decat trebuie pana descoperi tu unde ai punctul cald. 

Deci, folosirea unei surse limitate la 10A, ca sa testezi un circuit care consuma maximum 6,75A (ca acolo este limitarea sursei stoc) este un joc periculos. Ca nu crapa mereu sau foarte rar, indiferent pe unde trece curentul ala, e doar hazardul care decide.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări