mojnost Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 Ma bate gandul sa instalez niste panouri fotovoltaice de ceva vreme insa pretul, capacitatea redusa si durata scurta de viata a bateriilor m-au descurajat. O baterie simpa auto noua de 110kwh a vietuit doar 3 luni cu un panou si cateva beculete prin gazon, acum panoul șomeaza. Odata cu inmultirea masinilor electrice sper sa avem acces la baterii de capacitate mare. O medie anuala de 32kwh/pe zi este ok pentru o casa mai mica si bine izolata, inclusiv incalzirea, iarna 50-60 pe zi si vara mai putin. Pretul pe kwh depinde mai mult de polttica economica decat de pretul de productie, un kwh la bursa e 20b, ni-l livreaza distribuitorul cu 30b si mai ia statul 50b. Daca livrezi in sistem (prosumator) primesti cam 18b. M-am inscris si la Spring e buna de oras tinand seama de subventii. Link spre comentariu
validae Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 Acolo trebuie baterii de electrocar/stivuitor care sunt ,,deep cycle,, şi au alt regim de lucru...o baterie starter auto nu are şanse. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 Poti si cu starter auto dar trebuie sa instalezi o capacitate de 10 ori mai mare ca sa folosesti doar 10% la descarcare si merge rezistind citiva ani dar cu ciclu scurt/superficial de incarcare descarcare. Stiu caz concret. Link spre comentariu
morarul Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 Acum 18 ore, Mircea a spus: Depinde despre ce țara se vorbește in textul ăla. Probabil sa fie vreo traducere, nu un consum de România. Noi consumam peste 1MWh pe luna in medie. Evident, totul electric, încălzire/climatizare centrală (22-23*C menținuți constant tot anul). Un pic peste 150m pătrați. Si e o casa normala, nu palat. Vecineee..., te dau pe mîna ecologiştilor! Ce-i cu ,,destrăbălarea" asta de consum energetic! Măcar este energie verde? Glumeam desigur, cred că şi ruşii care locuiesc în Siberia, consumă mai dihai, ca voi cei din Canada! Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 99% renouvelabila, fara glume. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 19, 2021 Autor Partajează Postat Mai 19, 2021 La 18.05.2021 la 6:37, sesebe a spus: Poti si cu starter auto dar trebuie sa instalezi o capacitate de 10 ori mai mare ca sa folosesti doar 10% la descarcare si merge rezistind citiva ani dar cu ciclu scurt/superficial de incarcare descarcare. Stiu caz concret. Pai nu ajungi la pretul astora cu Li? Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 19, 2021 Partajează Postat Mai 19, 2021 S-ar putea chiar sa depasesti pretul dar cind ai la dispozitie astfel de acumulatori la pret mic sau "gratis" atunci ii poti folosi daca respecti regula sa nu-i descarci mai mult de 90%. Da, vor ocupa mult loc si vor fi foarte grei dar daca ai o debara semnificativa pt depozitarea lor atunci..... Trebuie doar sa pui o alarma la 95% si decuplare la 90% si atunci poti sa-i folosesti fara sa moara prea repede. Bine vorbim vorbe acum dar teoretic se poate. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 19, 2021 Autor Partajează Postat Mai 19, 2021 Ma refeream tot la astia cu Li care ies din uz dar se mai pot folosi, cum ziceam mai sus. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 19, 2021 Partajează Postat Mai 19, 2021 Gica.Ai făcut vreodată un calcul la o eventuală instalaţie "verde"?Cât costă şi în câţi ani s-ar amortiza?Asta dacă se amortizează,că am văzut pe net mulţi sceptici la implementare panouri solare...Unii,din UK,ziceau că nu s-ar amortiza niciodată!Că numa' reclama e de astea... Link spre comentariu
merck Postat Mai 19, 2021 Partajează Postat Mai 19, 2021 (editat) Prin UK, Nordul Frantei, Belgia, Olanda, Nordul Germaniei si linia se poate continua normal ca nu este business sa pui panouri solare, dar in Sudul Spaniei, Sudul Italiei, Grecia, Cipru etc. alta este calimera. Cand prinzi zile de plaja chiar si in februarie => panourile fotovoltaice nu someaza prea mult. Vreau sa vad si eu in tarile enumerate prima data ca au pe case sau blocuri panouri solare pentru incalzirea apei calde. Alea nu necesita cabluri groase, acumulatori, invertor si ceo o mai fi. Sunt ieftine si eficiente daca este soare. Lipsa lor ese semnul ca ceva nu merge in acele tari cand e vorba de energie solara. Daca nu merge sa folosesti un panou solar ca sa incalzesti apa, nu are rost sa te agiti cu panouri fotovoltaice. La noi doar prin Baragan, Constanta si Tulcea am putea vorbi de un pic de rentabilitate. Editat Mai 19, 2021 de merck Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 19, 2021 Autor Partajează Postat Mai 19, 2021 Tot in ideea ca piata se va umple de baterii din acestea iar reciclarea lor va fi o mare problema. Piata neagra va inflori, asta-i una, a doua, in materie de celule fotovoltaice, apar alte tehnologii si se inbunatatesc cele actuale. Iata ca a aparut si panoul hibrid, deocamdata timid, mai vedem. De alta chestie mi-e teama, de legislatie! https://www.solar-depot.ro/106/Panou-solar-fotovoltaic-HIBRID Acum 17 ore, merck a spus: Vreau sa vad si eu in tarile enumerate prima data ca au pe case sau blocuri panouri solare pentru incalzirea apei calde. Alea nu necesita cabluri groase, acumulatori, invertor si ceo o mai fi. Sunt ieftine si eficiente daca este soare. Nu este chiar asa. Costurile de intretinere sunt mari iar materialele de calitate sunt scumpe. Tot mai buna este o instalatie foto, tragi niste sarme pe care le legi la un boiler, nu mai umbli cu tevi prin pereti si nu mai stai cu grija daca vine vreun inghet timpuriu. In Constanta am vazut cateva instalatii cu panouri cu apa prin curtile oamenilor dar greu le poti denumi asa, instalatie. Link spre comentariu
mojnost Postat Mai 20, 2021 Partajează Postat Mai 20, 2021 La 18.05.2021 la 21:37, sesebe a spus: Poti si cu starter auto dar trebuie sa instalezi o capacitate de 10 ori mai mare ca sa folosesti doar 10% la descarcare si merge rezistind citiva ani dar cu ciclu scurt/superficial de incarcare descarcare. Cam asa am calculat si eu, baterie de 110A/h si 8 becuri led 12v/1w care ard noaptea, nu are cum sa se descare prea mult bateria. Dar nu i-am facut nici un ciclu, as fi pus-o 1-2 zile pe masina dar e prea mare, nu incape. Dupa 3 ani mai ardeau beculetele doar 1-2 ore. N-am primit nici garantie la baterie ca au vazut unde o folosesc cei care au adus-o. A fost o idee la momentul respectiv sa am beculete autonome pe langa aleea spre poarta, mi-a trecut. Instalatia fotovoltaica a costat cat curentul consumat de beculete vreo 100 ani, nu m-a interesat rentabilitatea. Am niste baterii CaNi mai vechi de 12V10Ah, incerc cu vreo 4 in paralel, tot le tin degeaba. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 20, 2021 Partajează Postat Mai 20, 2021 Acum 31 minute, mojnost a spus: Am niste baterii CaNi mai vechi de 12V10Ah, Cumva SAFT de la R-1070? Link spre comentariu
mojnost Postat Mai 20, 2021 Partajează Postat Mai 20, 2021 Acum 4 ore, Traian B a spus: Cumva SAFT de la R-1070 exact Acum 5 ore, mojnost a spus: Dupa 3 ani mai ardeau beculetele doar 1-2 ore. dupa 3 luni, am gresit Link spre comentariu
Raducioi Postat Mai 22, 2021 Partajează Postat Mai 22, 2021 Mojnost, dar panoul solar cati wati avea? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum