Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Este posibila calatoria in timp ?

RST

Postări Recomandate

....daca nu....de ce nu, argumentat cu ....argumente. 

Daca da...e posibila in viitor sau in trecut ? Sau in ambele sensuri ? De asemenea, tot cu argumente. 

@validae te rog, nu inchide momentan topicul. Intrebarea are un sens pe care il pot argumenta fara a se imputa ca argumentultul nu e valabil.

La intrebarea asta se poate raspunde in 2 fraze. 

Editat de RST
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RST

4

• icar

2

• cimitavita

2

• RealAlex

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Depinde ce intelegi tu prin "calatorie". De exemplu daca privesti spre cer, vezi in trecut. In viitor cam greu, pentru ca lucrurile (inca) nu s-au intamplat.

Link spre comentariu

Stephen Hawking a demonstrat clar ca nu este posibil. De ce? Citeste-i argumentele si studiile.

Poti citi si Dune, e o teorie interesanta acolo.

In viitorul tau, nu poti calatori, pentru simplul motiv ca ...nu exista. Viitorul ti-l faci tu ACUM, adica in prezent.

Link spre comentariu

Chiar n-ati obervat ca fiind inchisa azi geniala discutie pe teme de constipatii, imediat s-a deschis o alta?

Ati fost curiosi sa numarati de cate ori s-a intamplat in ultimii ani ca un anume nebun arunca piatra in balta (aici la bodega) si voi ati sarit de fiecare data -si inca si azi sariti- imediat s-o scoateti?

Link spre comentariu

Nu se poate raspunde deloc in doua fraze. Calatoria in timp poate fi posibila si in acelasi timp nu e posibila. Cel mai bine e explicata intr-un joc: Singularity.

Dar e posibil sa "tragi cu ochiul" in viitor sau trecut, si sa-ti modifici viitorul in functie de ceea ce ai vazut, asa cum a facut Nostradamus.

Nostradamus a scris catrenele in asa fel incat nimeni sa nu-si poata da seama despre ce e vorba decat dupa ce s-a intamplat. Daca cineva si-ar fi da seama dinainte, catrenul respectiv nu ar mai fi trebuit sa existe. Dar daca catrenul nu mai exista, atunci nimeni nu ar fi putut sti dinainte despre evenimentul respectiv, caz in care catrenul respectiv ar trebui sa existe. Dar asta ar insemna paradox, iar in timp nu exista paradoxuri. Ele sunt rezolvate simplu si rapid, exact ca in jocul Singularity, adica unul din factorii care provoaca un paradox, dispare sau e eliminat de cursul timpului.

Link spre comentariu
8 minutes ago, Traian B said:

Chiar n-ati obervat ca fiind inchisa azi geniala discutie pe teme de constipatii, imediat s-a deschis o alta?

De la dvs chiar aveam pretentii. 

Hai sa lamurim dilema in cateva fraze: 

În celebra sa lucrare despre relativitatea restrânsă din 1905, Albert Einstein a prezis că dacă două ceasuri sunt puse împreună și sincronizate, și apoi unul este îndepărtat și apoi adus înapoi, atunci ceasul care a călătorit va rămâne în urma celui care a stat pe loc

Pe intelesul tuturor, se numeste " Paradoxul gemenilor ".

Calatoria in viitor nu numai ca e posibila, dar se intampla in viata de zi cu zi. Cu cat viteza de deplasare fata de un reper dat e mai mare, cu atat decalajul temporal e mai mare. 

In schimb, calatoria in trecut e " interzisa " de legile fizicii cunoscute. De ce si cum....nu stiu daca are importanta sa continuam o " alta conspiratie ". 

Se poate inchide fara probleme....sa nu ne batem joc de fizica prin " conspiratiile " noastre. 

Link spre comentariu

Demonstratia matematica e mai lunga, sa rezumam doar concluzia:

pe când ceasul staționar K arată un timp trecut de

{\displaystyle \Delta t=2T+4A\,}

adică pentru orice valoare posibilă pentru a, A, T și v, mai mari decât citirea de pe ceasul K':

{\displaystyle \Delta t>\Delta t'\,}

In concluzie, timpul trece mai repede pentru " geamanul " care se deplaseaza cu viteza mai mica/sta pe loc. 

Formula arata doar decalajul temporal care se poate obtine. Dar de cine depinde acesta ? In rewind-ul formulelor spatiu/timpul depinde de gravitatie. 

Noi cunoastem doar atractia gravitationala. Daca ar exista...in universul nostru, sau oriunde, respingere gravitationala, formula s-ar aplica invers si....am calatori in trecut. 
Link spre comentariu

Nu calatoresti in timp, daca calatoresti la viteze mari la intoarcere esti mai tanar decat cel care a ramas aici. Adica ai o speranta de viata mai mare decat celalalt. In niciun caz sa nu crezi ca vei trai de 2 ori acelasi eveniment, fie in trecut, fie in viitor.

Link spre comentariu

Geamanul 1 ramane pe pamant si geamanul 2 ia rachetobuzul si merge tot timpul cu viteza luminii apoi dupa zece ani (trecuti pentru el) se intoarce pe pamant, constata ca datorita dilatarii timpului geamanul 1 e ingropat de sute sau chiar mii de ani. Dar asta nu inseamna calatorie in timp ci e doar rezultatul dilatarii timpului. Pentru geamanul 2 trec 10 ani exact ca si cum trec 10 ani si pentru cel ramas pe pamant, in sensul ca pentru el totul incetineste, inclusiv procesele gandirii. Daca nu ar incetini si procesele gandirii, dintr-un 286 am face cel mai tare calculator din univers :scarpin si am trimite in spatiu toti savantii.

Calatorie in timp e atunci cand dispari din timpul X si apari in timpul Y fara ca in perioada dintre X si Y sa mai fi existat in alt loc in univers. Abia atunci pot aparea si paradoxurile.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, cimitavita a spus:

nu-si poata da seama despre ce e vorba decat dupa ce s-a intamplat.

Asta e cea mai tare. Pai, dupa ce s-a intimplat, pot "prooroci" si eu. Viintoul nu exista, actiunile din prezent duc la facerea viitorului. Daca vad, ca peste o saptamina, imi cade o caramida in cap, mergind pe strada Viitorului :limb:, in acea zi, nu voi merge pe acea strada, ci pe alta, ca atare, nu-mi va cadea caramida in cap, deci nu am ghicit viitorul. Numai ca, mergind pe alta strada, ma va calca o masina!!

RST, ce zici, nu e o calatorie in viitor. Daca eu ma urc in tren si merg pina la Berlin, apoi vin inapoi, da, vin in viitor, pentru ca, de cind am plecat si pina m-am intor, au trecut, sa zicem 3 zile. Daca urc un ceas pe un virf de munte, acesta va arata alt timp decit cel ramas la poalele muntelui. Asta nu inseamna ca am fost in viitor sau in trecut. 

Acum 1 oră, daniels a spus:

la viteze mari la intoarcere esti mai tanar decat cel care a ramas aici.

Aparent asa e, dar se uita de timpul necesar acceleratii si decelerarii, ceea ce face ca cei doi sa fie la fel de batrini la intoarcere.

1 oră în urmă, fluffy37 a spus:

unii care calatoresc in fiecare noapte in trecut, viitor,

:da

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări