Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comutare automata între două bancuri de baterii/baterii la 12V

Postări Recomandate

Cand vine vorba de acumulatori peste 10A, in regim de amator comutarea o puteti realiza doar cu releu. Calculati caderea de tensiune pe elementul de comutatie si veti vedea. Caderea de tensiune pe o dioda serie,  este inacceptabil de mare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

6

• sesebe

5

• bugaian@gmail.com

5

• Gilbert Sparios

3

Am gasit pana la urma ca OP vrea sa incarce acumulatorii dintr-un sistem solar..

Cred ca mai bine-i puneai in serie daca tot e MPPT

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu
Acum 13 ore, Gilbert Sparios a spus:

diodele astea sustin 30A ?..

Vezi ca n-ai citit cum trebuie !?! Si pe urma te superi pe mine cind mai zic cite ceva.

Diodele O-Ring sint un "concept" de schema ce reduce pierderile prin reducrea caderii de tensiune de la 0.3-0.5V la caderea de tensiune pe un tranzistor MOS-FET in conductie (inversa). Majoritatea celor din link-ul pus de mine sint integrate de comanda pt tranzistoarel MOS externe iar curentul maxim este dictat strict de tranzistoarele folosite (intre anumite limite). Deci se pot realiza configuratii si pt citeva sute de amperi comutati. Singura problema ar fi pretul si spatiul necesar implementarii dar reducerea radiatorului necesar (pina la disparitia lui chiar) ajuta din punct de vedere al spatiului.

Link spre comentariu

mda inteleg. dar cred ca nu se poate aplica de catre OP...

in fine oricum ideea nu e deloc eleganta din start cu incarcatul separat..trebuia atacata problema cu totul diferit. fiind un MPPT se pun acumulatorii in serie, panourile cu tensiune mai ridicata..etc si scapai de ceva amperi.

dar daca neaparat asa, eu as folosi 2x BTS50055-1TMB cu radiator evident. Eventual altceva cu RDSon mai mic astea avand 4.4mΩ.

dar OP isi punea problema ce sa "lanseze" adica pana la urma un circuit basculant.

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

Ma gandesc ca din 25 aprilie o fi rezolvat problema (sau a abandonat proiectul). 

Acum 3 ore, sesebe a spus:

Nu-i mai simplu cu asa ceva:

Numai 7mm cu 5.3mm si (eventual) fara radiator?

Normal ca este mai simplu, dar nu-i la indemna oricui sa comande LM74500-Q1. Cand vrei sa faci ceva profesional e clar ca asta este solutia, dar in regim DIY pentru un singur proiect ... ma indoiesc ca o aleg multi. 

Tu banuiesc ca te invarti prin zona de esti la curent cu "jucarii" din astea :rade:, dar nu-i rau ca mai luam si noi lumina de la tine!

Link spre comentariu

Cind m-am lovit prima data de o astfel de problema, acum vreo 10 ani cred, era un singur integrat specializat pt asta dar acum sint multe variante pe piața de la mai mulți producători și ai chiar de unde alege sa aibă ce facilități vrei tu, inclusiv deconectare completa cu 2 MOS-FET-uri sursa în sursa. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări