sesebe Postat Martie 1, 2023 Partajează Postat Martie 1, 2023 Componentele topite par a fi doua condensatoare. Ca sa ajungă asa condensatoarele ar fi trebuit sa fie expuse la tensiune mare o perioada mare de timp, minim citeva minute/zeci de minute. Avind în vedere ca acolo se montează condensatoare tip X2, care sint testate sa reziste la o tensiune foarte mare comparativ cu tensiunea de lucru normala, nu cred ca ar fi fost suficient sa fie expuse la tensiunea între doua faze (400V), defecțiune de rețea destul de raspindita pe la noi, dar ar fi una dintre variante. Bănuiesc ca te interesează cum a ajuns sa arate asa. Mizeria dinăuntru este praf adunat în timp sau este creata de incendiul provocat de condensatoare? Siguranță de 5A era arsa sau era ok? Link spre comentariu
Taraxacus Postat Martie 1, 2023 Partajează Postat Martie 1, 2023 (editat) Mizeria dinăuntru este funingine din cauza incendiului. În apropierea sursei se aflau niște hârtii care erau „pârlite” adică aveau margini negre și suprafață maro ceea ce înseamnă că au fost expuse la temperatură nu la flacără directă. Hartia se aprinde spontan la 450 de grade C dacă există oxigen. Bineînțeles că dacă există oxigen în exces temperatura scade mult. La 250 de grade și atmosferă normală de oxigen hârtia se aprinde dacă este obținută printr-o tehnologie în care în pasta de celuloză a existat rășină (fibre de conifere) sau dacă la presare a fost adăugată rășină. De obicei se adaugă colofoniu (sacâz) într-o cantitate mică dar suficientă cât să adere grafitul (care este un bun lubrifiant). În fine, aluminiul are temperatura de topire 660 de grade. Condensatorii electrolitici care au corpul din aluminiu au rezistat la temperatura ambientală, nici nu s-au topit și nici nu a fiert zeama în ei ca să explodeze la cap. Singura ipoteză plauzibilă este un supracurent cel mai probabil de la rețea. Am îndepărtat funinginea pe cât am putut și am facut mai multe poze https://drive.google.com/drive/folders/10a7sL2N-u1Ft-EI8WwpCKTUK6TQmIZ2L?usp=sharing siguranța fuzibilă de 3 A/250 V este bună FS 1 ; siguranța de 6,3 A /250 V este arsă. Editat Martie 1, 2023 de Taraxacus Link spre comentariu
Taraxacus Postat Martie 8, 2023 Partajează Postat Martie 8, 2023 mai am o intrebare, ce piesă este asta ? am găsit 3 astfel de componente într-un expresor de cafea „pinguin” Ness Cafe cu capsule. Arata ca un rezistor dar cred ca e un termocontactor. Link spre comentariu
dan-a2 Postat Martie 8, 2023 Partajează Postat Martie 8, 2023 Posibil o siguranta termica. Link spre comentariu
Florinel TV Postat Martie 8, 2023 Partajează Postat Martie 8, 2023 Acum 4 minute, Taraxacus a spus: mai am o intrebare, ce piesă este asta ? am găsit 3 astfel de componente într-un expresor de cafea „pinguin” Ness Cafe cu capsule. Arata ca un rezistor dar cred ca e un termocontactor. E o siguranta termica Link spre comentariu
Taraxacus Postat Martie 8, 2023 Partajează Postat Martie 8, 2023 Adică întrerupe circuitul la o anumită temperatură după care îl închide când temperatura scade sub o anumită limită sau întrerupe și rămâne întrerupt ? Link spre comentariu
validae Postat Martie 8, 2023 Partajează Postat Martie 8, 2023 Când se depășeștè o temperatură critică ,,de avarie,, aceste siguranțe termice se întrerup definitiv.Trebuie înlocuite sau pe moment ,,șuntate,, cu o sârmă lipită pe terminale, doar până se cumpără alta....sau nu. Scopul lor e să se împiedice distrugerea aparatului prin supraîncălzire, cauzată de blocarea termostatului, prin lipirea contactelor lui.Sau supraîncălzirea prin utilizare exagerată sau în conditii de suprasolicitare a unor motoare cu regim scurt de funcționare.Astfel de siguranțe se mai găsesc și lipite de bobinajele unor motoare de râșnițe sau mixere, etc. Toate aparatele cu rezistență de încălzire au așa ceva, ca ultimă protecțe antiincendiu. Fiare de călcat, încălzitoare de apă, expresoare de cafea, calorifere cu ulei, convectoare, uscătoare de păr....în toate astea vei găsi ceva similar. Link spre comentariu
Florinel TV Postat Martie 8, 2023 Partajează Postat Martie 8, 2023 Cand temperatura creste peste limita de siguranta se arde siguranta si trebuie inlocuita, nu este termostat Link spre comentariu
Taraxacus Postat Martie 8, 2023 Partajează Postat Martie 8, 2023 Mulțumesc pentru răspunsuri. Link spre comentariu
modoran Postat Martie 9, 2023 Partajează Postat Martie 9, 2023 Acum 15 ore, Florinel TV a spus: Cand temperatura creste peste limita de siguranta se arde siguranta si trebuie inlocuita, nu este termostat Adica in practica trebuie inlocuit tot aparatul, daca-i in ceva motor sau transformator, mai ales daca e la inceputul bobinajului. Link spre comentariu
validae Postat Martie 9, 2023 Partajează Postat Martie 9, 2023 De obicei sunt montate în zone accesibile, la bobinaje sunt legate pe exterior cu benzi de plastic cu clic.La transformatoare sunt imediat deasupra bobinajului primar, sub un strat de izolație termorezistentă. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Martie 9, 2023 Partajează Postat Martie 9, 2023 Da, am întâlnit la motoare și aveau o forma de pătrățică . Înlocuirea ar trebui făcută tot cu o siguranță termică afară doar de cazul în care nu am exagerat cu folosirea. Am pățit așa la un aspirator suprasolicitat (plin sacul și lucrat mult) și la un blender pe care l-am lăsat să se învârtă mai mult decât trebuia. Atunci am știut că bobinajul s-a supraîncălzit pt că am depășit limitele de întrebuințare. Alfel daca la o utilizare normală se arde siguranța termică atunci e problemă și trebuie găsit defectul pt că așa cum spuneați, sunt gândite ca protecții împotriva incendiilor. De altfel am văzut că în Marea Britanie (și cred că și în alte părți) au introdus siguranța fuzibilă în șteker ceea ce mi se pare o chestiune f bună Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 9, 2023 Partajează Postat Martie 9, 2023 Si au ales si un format de siguranta foarte rar si greu de gasit prin magazine. Am cautat pt un prieten o sigurata de acelasi format pt un multimeter si nu am gasit de cumparat pe nicaieri (inclusiv magazine mari de afara) sa fie pe stoc. Am rezolvat cu o siguranta dintr-un cablu cu stecker de GB. Link spre comentariu
Stefan Postat Martie 9, 2023 Partajează Postat Martie 9, 2023 Formatul fuzibilelor din ștecherele pentru UK este de 6x25mm https://www.electricalworld.com/en/Cooper-Bussmann-BS1362-Electric-Mains-UK-3-Pin-Plug-Top-Fuses-Power-Breakers/m-1066.aspx Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 9, 2023 Partajează Postat Martie 9, 2023 Știu dar sint greu de găsit pe stoc. Uzuale sint 5x20 și ceva mai rare 6x30. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum