Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator acumulator pb-gel 12V/1.4 Ah

Postări Recomandate

Acum 11 ore, validae a spus:

.........................Dacă vrei să-l ştii mereu încărcat, mai sigur e să asiguri o tensiune constantă de 13,8-14,4V la bornele încărcătorului şi o limitare de curent care să nu permită mai mult de 1,4A la începutul încărcării.............................................................................................................. În sursele UPS care utilizează astfel de acumulatori cu gel se foloseşte de obicei LM317 în configuraţie de stabilizator de tensiune, cu o tensiune de 13,8V.

Da, asa as vrea, acumulatorul e nou, dupa cum am spus si n-as vrea sa-l distrug dupa vreo 10 incarcari...

Acum 49 minute, Marian a spus:

E buna aia cu NPN-ul din pinul Adj, doar ca nu ai inteles observatiile lui @UDAR.

Aia are si stabilizare de tensiune si limitare de curent la o valoare data de valoarea shuntului de pe masa/minus.

PS: Acumulatorul n-o sa se supere daca ii dai mai mult de 10% din capacitate la incarcare.

Deci, sa fac linistit schema cu npn in Adj? Mi-ar fi totusi utila o schema din care sa pot regla curentul de incarcare, adica s-ar putea ivi o situatie in care sa trebuiasca sa incarc accu in mai putin de 6-8 ore, deci va trebui sa-i dau mai mult curent decat 10%...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 27 minute, Marian a spus:

2 sau 3 rezistente de valori diferite pentru acea R1 ( rezistenta baza-emitor la npn-ul ala mic ), le comuti intre ele pentru a obtine limitari de curent diferite.

E prea simplu sa nu intelegi...

Sigur ca inteleg, dar voiam sa fiu sigur ca inteleg :) Multumesc!

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Sau mai simplu, faci un stabilizator clasic cu LM317, fara limitare de curent. Setezi tensiunea la 13,8V, sa nu ai surprize si limitarea o faci cu un bec conectat intre plusul condendatorului de filtraj si pinul IN al stabilizatorului LM317. Pe condensatorul de filtraj trebuie sa ai tensiune intre17 si 25V.

Becuri cu filament folosesti de la auto, alea de plafoniera au 5W.

Asa am facut mai multe incarcatoare pentru Li-Ion si unul singur pt. PB-acid, pentru o motocicleta, sta cuplat toata iarna si mentine tensiunea  13V, motocicleta sta in garaj neincalzit. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări