Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator acumulator pb-gel 12V/1.4 Ah

Postări Recomandate

Va salut!

Am cumparat un acumulator Well de 12V/1.4Ah si as vrea sa-i fac un incarcator. Dispun de un traf baban care are un secundar de 15V/4A si as vrea sa fac din el un incarcator mai simplu care sa furnizeze 10% din curentul nominal al accu, adica aprox 135-140mA. M-ati putea ajuta cu o schema mai simpla, cu LM317, LM7812, ceva de genul? Circuitul de incarcare as vrea sa-l bag in acea cutie, langa accu, e loc destul. Multumesc frumos!

WhatsApp Image 2021-04-21 at 10.59.32.jpeg

Editat de Untold
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

M-am uitat in datasheetul lui LM317 si se pare ca problema e simplu de rezolvat: cu un mic calcul, dimensionez un rezistor astfel incat curentul de iesire sa fie cat trebuie pt acumulator, adica in cazul meu, aproximativ 140mA (Iout=1.25/9=0.138A) pentru un rezistor de 9 ohmi. Daca am gresit ceva, va rog sa ma corectati.

LM317 charger.jpg

Editat de Untold
Link spre comentariu
Acum 45 minute, Untold a spus:

M-am uitat in datasheetul lui LM317 si se pare ca problema e simplu de rezolvat: cu un mic calcul, dimensionez un rezistor astfel incat curentul de iesire sa fie cat trebuie pt acumulator, adica in cazul meu, aproximativ 140mA (Iout=1.25/9=0.138A) pentru un rezistor de 9 ohmi. Daca am gresit ceva, va rog sa ma corectati.

LM317 charger.jpg

Ai greșit! Se pare că ai luat formula de la altă schemă . Schema prezentată de tine este cu controlul tensiunii și limitarea curentului inițial la o valoare dată tot de R1 ( o altă R1 presupun ) și anume Ilim [A] = 0.65V / R1[Ω]

Link spre comentariu
Acum 5 minute, Untold a spus:

Pai cropul e din datasheet-ul LM-ului...am si incercuit formula de calcul...nu inteleg unde-i buba..

Păi buba e unde ți-am spus deja - atunci doar presupuneam, acum sunt sigur. Ai pus poza de la Fig.2  și ai luat formula de la Fig.4.

PS . Și încă ceva . Când faceți referire la un datasheet spuneți și numele fabricantului . Integratele astea ”standard industrial” au fost făcute de foarte mulți fabricanți . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Schema este gândită fără filtraj deci nu ai ce înmulți cu 1.41 . Dacă pui însă un condensator de filtraj între punte și LM317 e suficient să ai vreo 19-20V pe el .

Fără supărare, ar fi preferabil să citești tot înainte să pui întrebări pe Forum. 

Link spre comentariu

Încărcarea unui acumulator de genul acela nu se face doar asigurând un curent de 1/10C (a zecea parte din capacitate) tot timpul, fiindcă la tensiunea de 14,4V ar trebui oprită încărcarea, altfel îl usuci.Dacă vrei să-l ştii mereu încărcat, mai sigur e să asiguri o tensiune constantă de 13,8-14,4V la bornele încărcătorului şi o limitare de curent care să nu permită mai mult de 1,4A la începutul încărcării.Dacă vrei să-l încarci rapid, îi dai 14,4V fără limitare.Totul e să nu depăşească acea tensiune când e relativ nou, după ceva timp şi uzură se poate creşte şi la 15V. În sursele UPS care utilizează astfel de acumulatori cu gel se foloseşte de obicei LM317 în configuraţie de stabilizator de tensiune, cu o tensiune de 13,8V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări